Blog

GYEP BETEGSÉGE ÉS A GOMBÁS FOLTOK MEGJELENÉSE

MGÉ
2019.06.05 12:37
GYEP BETEGSÉGE ÉS A GOMBÁS FOLTOK MEGJELENÉSE

Hatalmas esőzések voltak országszerte, aminek kerttulajdonosként nem annyira örülünk. Ennek első jelei a kalapos gombák (napokon belül pedig robbannak majd a sárga foltok) azokban a kertekben, ahol a talaj levegő-, és vízháztartása nem a legjobb.

Izgalmas folyamatok indultak meg a talajéletben láthatatlanul a sok eső és a napsütés hatására. Ilyen például, hogy a pangó víz életre hívja a patogén gombákat, amik alattomosan elkezdik tevékenységüket.

A patogén gombafajok hatalmas károkat tudnak a gyepben tenni nagyon rövid időn belül, ezért ezt a szorgalmas munkálatot nem szabad ölbe tett kézzel nézni.

A gombabetegségek nagy része a talajból kerül elő pl. a nyári fuzárium is, és csak keveset hoz a szél, mint a rozsdát és a szürke levélfoltosodást.

A penészgomba indítókulcsa az, amikor a hőmérséklet hirtelen lecsökken, majd gyors felmelegedésre vált az időjárás.  A dollárfolt is értékeli a hűvös és nedves közeget, ráadásul februártól novemberig bármikor kedvére fertőzhet.

Nem is sorolom tovább a gomba fajtákat és a tüneteiket… biztos vagyok benne, hogy egyikre sem vágysz igazán a kertedben, hiszen nem azért dolgozol olyan sokat vele.

Ha eddig nem használtál talajjavítókat a gyepápolás során és gyanúsan sárgul a gyep foltokban, akkor javaslom, hogy ne sokat tétovázz a kezelésekkel. Mire kiderülne, hogy lassan, vagy gyorsan terjedő betegségről van szó, addigra lehet, hogy nem lesz mit megvizsgálni és megmenteni a kertben. Az újra kezdés (új füvesítés, ismételt gyepszőnyegezés) nagyon sok pénzbe kerül, sok munkát és időt emészt fel.

Mit is kell tulajdonképpen tenned, hogy mindezt elkerüld?

Gyógyítani. És új alapokat teremteni az egészséges talajélet számára.

A gombaölő-szerek kipermetezése szerintem gyógyításra nem alkalmasak csak a fertőzés továbbterjedése akadályozható meg vele. (Éppen ezért én nem is szoktam ajánlani a kuratív hatású növényvédőszeres kezeléseket sem. Hiszen a  gyepet  hetente nyírjuk és hetente permetezni egyáltalán nem móka és kacagás, amit  lehet ismételni minden évben.)

Helyette inkább tegyél átfogó lépéseket a talajélet egyensúlyának helyreállítására. Ennek egyik eszköze a DCM Antagon talajjavító, amelyben kifejezetten olyan összetevők találhatóak, amelyek kiszorítják a talajból a patogén gombákat. De ez nem csodaszer. Egy kezelés nem fogja megoldani minden problémádat. Természetesen már egy kezelés után is javul a helyzet, de az igazi eredményt (a teljes gyógyulást) majd a következő évben látod, ha az egész szezonban alkalmaztad.

Nem jellemző, de előfordulhat, hogy a kezelés ellenére visszaesik a gyep, de általában jóval kisebb intenzitással és nem jelentős területen.

Persze senki nem szeret a jövőre várni. Azonnali eredményeket akarunk. Az idei évtől pedig erre is van már vegyszermentes megoldásom a sárga foltokat kezelő talajjavító mellé.

 

A nemrég bemutatott Esstence Bug Stop  testvére, az Esstence Origo kifejezetten a gyep nyári gombabetegség kezelésére lett kifejlesztve. Az Antagonnal kombinálva akár már az első kezelés is döbbenetes javulást hozhat a kertedben.

Alkalmazása: Az Antagon kiszórása után 1-2 héttel kell kipermetezni a fűre. Így a már feltáródott talajjavítóval hatékonyan tudják a jó katonák csapatát erősíteni a talajban a patogén gombákkal szemben. Vagy ha nagy  a baj, akkor  permetezünk először és fűnyírás után szórjuk ki a talajjavítót.

Ha az elmúlt években nem fordítottál kellő figyelmet a talajéletre, és nálad is megjelentek az első intő jelek a gombafertőzésre, akkor MOST kell meglépned az első gyógyító kezeléseket.

Ha habozol, egész nyáron csúnya lesz a gyeped, és ősszel komoly dilemma elé nézel: újra kezd a nulláról, vagy vegetáljon tovább a gyep.

Vesd be a talajélet- és egyben a szép kert két fontos csodafegyverét:

hogy az idei év végre ne a gombabetegség elleni szélmalomharcról szóljon.

 

Gombamentes, szép kertet kíván:
Molnár-Gábor Éva, a füvesasszony