Blog

Tudod mikor kell tavasszal vetni a fűmagot?

2024.03.17 22:23
Tudod mikor kell tavasszal vetni a fűmagot?

A vetés, felülvetés minden szezon elején kardinális kérdés. 

Mindannyian azt szeretnénk, hogy mielőbb dús, smaragdzöld pázsit díszítse a kertet. De hiába próbálod siettetni a természetet, a kapkodás nem fogja meghozni a várva várt eredményt.

Ismerned kell a fűmag tulajdonságait, különben hiába szórod el márciusban a kikeleti napsugárral a magokat.

Még hideg a talaj.

12°C alatt a magok köszönik szépen kivárnak, és csak komótosan kezdenek csírázni (helyettük a gyomok indulnak be a gyeptrágya és a talajkondicionálók hatására…).

Mennyi idő alatt kelnek ki a fűmagok kora tavasszal?

  • az angol perje (Lolium perenne) a legyorsabban kelő fűmag, már 7-8 nap alatt kicsírázik
  • a réti perje (Poa pratensis) viszont lassan csírázó fűmag, 12-20 nap is kell neki
  • a vörös csenkesz (Festuca rubra) nagyon lassan csírázik 18-21 nap is eltelik mire megmutatja magát
  • és hozzá hasonlóan a nádképű csenkeszre (Festuca arundinacea) is kell várni 18-21 napot, ha nem elég meleg a talaj.

Bezzeg, ha a talajhőmérséklet már 15°C körül van, a kelési idő látványosan lerövidül!  Ez azért is fontos, mert így a gyomosodás kontrollálható.
Akkor meg minek is kapkodnál?

Mit kell tudnod mindeképp a fűmagról vetés előtt?

Ahhoz, hogy jól válassz a széles kínálatból ismerned kell az alapvető fűmag tulajdonságokat.

A szárazságtűrő fajták mind nádképű csenkesz keverékek, lassan csíráznak és a hideg talajból elő sem akarnak bújni. Miattuk szoktak kétségbeesve hívni a gyanútlan kertészkedők, hogy bizony jól megszívták a maggal, mert ki sem akar bújni, hiába öntözik…

Mindig azt mondom, hogy attól még, hogy süt a nap, és a levegő hőmérséklete felugrik napközben, nem jelenti azt, hogy vetésre alkalmas az idő…

Ha az ilyen fűmagot korán elveted, akkor a gyom nyílsebesen ki fog kelni, de a fűmag nem. A nedvesen tartás miatt 3 hétig állandóan öntözheted, és a végén azt mondod, hogy rossz a fűmag.

Vásárlóinkat idézve: „Biztos régi volt a fűmag!” „Gyommaggal fertőzött volt…”

Igazából a gyártók, a nemesítők igyekeznek „hülyebiztosra” csinálni az ÚJ  keverékeket, hogy szinte bármilyen körülmények között minőségi gyepalkótó  tulajdonsága benne legyen a dobozban ( mély gyökerzet, tarackoló gyökérzet, megújuló, betegségekre ellenálló, zöld színvilág …)

Valamit, valamiért…

A Johnsons fűmag szárzaságtűrő, de hideg talajban, kora tavasszal csak az angol perje része fog kikelni és utána lesheted mikor fog a másik két fűalkotó kibújni.

És a Barenbrug szárazságtűrőjével is ez a helyzet

Amikor ezeket a fajtakeverékeket választod, vedd számításba, hogy nem angol perjét vetsz, ami ahogy leesik a földre már zölddel is. Adj időt a magoknak, és az első évben babusgasd úgy, mint egy kényes királylányt, hogy megerősödjön, és valóban szárazságtűrővé váljon. Idő kell a magnak, hogy kinevelje a 40-60 cm mély gyökérzetet, ami garantálja az aszálytűrőképességet.

Árnyékos területek foltozása

A tavaszias időjárás ellenére nagyon vontatott felmelegedésre kell számítani az árnyékos kertrészeken. Tavasszal, általában április vége vagy május eleje az ideális az árnyékos területek vetésére, felülvetésére. Hiába veted el korán az árnyékot is TŰRŐ fajtát, takarod le és babusgatod, sokszor kárba vész a munka. Ezeket a területek érdemes kvarchomok - virágföld keverékkel komolyan felszórni, hogy a vetés sikeres és gyors legyen.

 

Milyen tápanyagot válassz a felülvetéshez?

Ahogy az elején is említettem, tavasszal azt várjuk a gyeptől, hogy az első napsütésre teljes pompájában díszítsen. Ezért a starter gyeptrágyák mind-mind erősen nitrogénben gazdagok, hogy gyorsan meglökjék az állományt.

Mondanom se kell, hogy ha az egész területet felülveted, és megszórod egy ilyen START nitrogéndús tápanyaggal, a régi gyep úgy megindul, hogy a fűmagoknak esélyük se lesz… Nem fogod tudni megvárni a fűnyírással a kelést, hogy stabilan rá lehessen menni a gyepre, és ne tépje fel az épp csak csírázó magokat a vákum. Hacsak nem takarod alaposan homokkal a vetést.

Legjobb választás ilyenkor a DCM Mix-2, ami foszforban gazdag inkább (gyökérzetet fejleszt) és nem sarkallja a régi állományt eszetlen levélnövesztésre. Így össze tud nőni a friss vetéssel.

Vagy, a másik opció, hogy a felülvetéskor csak talajjavítót szórsz ki, és a kelés után adsz neki nitrogénben gazdag DCM Vital Greent, amivel turbó fokozatra kapcsol az állomány fejlődése. Viszont, ebben az esetben fixen tervezd be a heti két fűnyírást.

 

Ha többet szeretnél tudni a tavaszi felülvetésről, olvasd el ezt a korábbi cikkemet, amiben pontos lépésről-lépésre útmutatót kapsz az állomány sikeres felújításához.

Sikeres tavaszi felülvetést kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

 Az árnyékos kertek őszi füvesítése

Szeptember 1-én becsengetnek az iskolában és elkezdődik az őszi kerti szezon is.

 DCM szerves-ásványi trágyák használatának előnye

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a természet megóvása alapvető érdekünk.
Mégis legtöbbször a megszokásaink vezérlik gondolkodásunkat.