Blog

DCM szerves-ásványi trágyák használatának előnye

MGÉ
MGÉ
2021.03.11 10:10
 DCM szerves-ásványi trágyák használatának előnye

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a természet megóvása alapvető érdekünk.
Mégis legtöbbször a megszokásaink vezérlik gondolkodásunkat.

A növénytermesztésben kiemelt figyelmet kell fordítani a talajélet javítására a fenntartható fejlődés, a megfelelő terméshozam és az egészséges növényállomány érdekében.


Ismert tény, hogy a kizárólag ásványi eredetű trágyák „műtrágyák” használata során a talaj életet biztosító mikrobák és jótékony baktériumok száma  és aktivitása csökken, a talaj „elhalhat”.

A folyamatos, intenzív gazdálkodás alatt lévő területeken a talajéletre,
annak javítására nagy figyelmet kell fordítani, erre szolgálnak a szerves-ásványi trágyák.


Hazánkban a legelterjedtebb az állati fekáliából vagy a gyógyszergyártás folyamán keletkező dúsított melléktermékből (Biosol) előállított szerves készítmények önálló, vagy műtrágyával kombinált felhasználása. Azonban számolnunk kell azzal a körülménnyel, hogy a talajfelszínre kijuttatott nagyobb szemcseméretű (pelletált, illetve morzsa nagyságú) termékeknek beoldódása a talajba hosszabb folyamat, mely időszak alatt érezhető a jellegzetes szaghatás.


A talajba juttatott szerves anyagok a megfelelő helyen fejtik ki pozitív hatásukat. A jó minőségű szerves-ásványi trágyák természetes eredetű, szisztematikusan válogatott növényi és állati eredetű alapanyagokból (szőlőmag őrlemény, napraforgóhéj őrlemény, kakaóhéj,vinasz, tengeri moszat, csontliszt, szaruliszt, vérliszt stb) összeállított növényi tápanyagok.


Hatásuk összetett, a szerves-ásványi trágyák hosszú ideig (a szerves eredetű összetevőktől
függően 2-6 hónapig) minden szükséges tápanyagot biztosítanak a növények számára. A tudományosan összeállított receptúrának köszönhető, a tápanyagok optimális összetételben és mennyiségben állnak a növények rendelkezésére. Nincs szükség a tápanyag hatástartamát mesterségesen növelő burkolatra vagy a feltáródást gátló vegyipari adalékanyagra. A jó minőségű szerves-ásványi trágya elősegíti a megfelelő talajszerkezet, víz, levegő és tápanyaggazdálkodás kialakítását és fenntartását.


Az organo-minerális trágyákban található szerves hatóanyagok, növényi rostok a legjobb fizikai, kémiai és biológiai állapotban tartják a növények gyökérzónáját. Mivel a talajban a növény számára szükséges tápanyagok megfelelő mennyiségben és minőségben állnak rendelkezésre a növények fejlődése nem erőltetett. A növények számára legmegfelelőbb fejlődési ütemnek köszönhetően képződő egészséges, erőteljes és dús gyökérzet nagy hatásfokkal juttatja a növényi szervezetbe a kiváló minőségű tápanyagokat a talajból és az egyéb ültetőközegekből.

Az egészséges és a környezet kedvezőtlen hatásaival szemben ellenálló növények esetében drasztikusan csökken a betegségek kialakulásának lehetősége, háttérbe szorul a növényvédőszerek és egyéb kemikáliák felhasználása.

Nem terheljük nagyobb mennyiségű, az egészségünkre káros anyagokkal a közvetlen lakókörnyezetünket.
Szerencsére az egészséges talaj fenntartásához szükséges szerves anyagok használatának fontosságát egyre többen ismerik fel és ennek következtében használják is az organikus termékeket a tápanyag utánpótlásban.


A több évtizedes felhasználóbarát, csúcsminőségű szerves-ásványi trágyákat előállító belga DCM gyáráltal szabadalmaztatott Minigran® technológiának köszönhetően a kiszórt tápanyag az első öntözés, illetve eső hatására beoldódik a talajba. Ennek következtében a DCM trágyában található ásványi anyagok rövid időn belül fedezik a fejlődő növényeket tápanyag igényét, és csak néhány óráig éreztetik a vérliszt okozta szaghatást. Ezen termékek nagy előnye továbbá, hogy egy kijuttatással megoldja a talaj élet javítását és a növény megfelelő mennyiségű tápanyag ellátottságát. Így munka és költség  is megtakarítható.


A kiváló minőségű szerves-ásványi trágyák előállításához felhasznált szerves alkotóelemek visszajuttatják azokat, az egészséges talajban jelenlévő fontos összetevőket, amelyeket a növények fejlődésük során felhasználnak. A környezeti egyensúly
nem szenved csorbát, fennmarad a talaj termőképessége valamint a megfelelő fejlődéshez szükséges intenzív talajélet. Növekszik a talajban élő hasznos mikroorganizmusok, gombák fajgazdagsága vagyis a biodiverzitás.


A szerves-ásványi trágyák hosszú ideig „ápolják” és táplálják a növényeket, mivel az organikus összetevők hatására feldúsuló mikroorganizmusok fokozatosan alakítják át a szerves anyagokat a növények számára hasznosítható ásványi sókká. A folyamat sebessége mindezen körülmények következtében megegyezik a növény fejlődésének ütemével. Természetes összhang alakul ki a talaj és a növény között.Néhány szó a DCM által szabadalmaztatott Minigran® trágyaszemcséről. Az egyenletes kijuttatás szempontjából kedvező 0,8-2,5 mm-ig terjedő szemcseméret, minden egyes Minigran® trágyaszemcsében ugyanazok a hatóanyagok találhatók meg azonos összetételben. A csúcstechnológiával előállított DCM tápanyagok a nedvesség hatására azonnal bejutnak a talajba. A DCM trágyák szerves alkotóelemei között csak az egészséges táplálékláncban előforduló összetevők találhatók meg.

Az állati eredetű összetevők beszerzése és feldolgozása megfelel a szigorú Európai előírásoknak (EK 1774/2002).
Egy-egy komplex DCM trágya előállításához 30-40 féle szigorúan ellenőrzött származású és minőségű szerves alapanyagból választják ki azt 15-20 összetevőt, amely egy-egy specifikus termék előállításához szükséges. A szigorú külső és belső ellenőrzésen (laboratóriumi vizsgálatokon) átesett alapanyagokat a gyár a magasabb hatásfok eléréséhez huminsavval, hasznos Trichoderma és Mikorrhiza gombatörzsekkel egészíti ki.

A Trichoderma gombák a talajlakó növényi betegségeket okozó patogén gombák természetes ellenségei. A Mikorrhiza törzsek pedig szimbiózisban élnek a növényekkel. A gyökérzeten keresztül a gombafonalak vizet és szervetlen tápsókat juttatnak a növény szervezetébe megtöbbszörözve azt a felületet, amelyen a növény a vizet és a tápanyagokat felveheti. Fokozódik a szárazságtűrés és a talaj tápanyagtartalmának hasznosulása.


A belgiumi központú DCM (De Ceuster Meststoffen) több mint 4 évtizedes múltjával mára európa vezető organikus növényi tápanyagokat előállító vállalatává vált. Leányvállalatai megtalálhatóak Németországban,Hollandiában, Franciaországban és az Egyesült Államokban is.


A termékeinek előállítása során a vállalatirányítás, a gyártási folyamatok, a forgalmazás és a felhasználás is a fenntarthatóság, a tudatos környezetvédelem védjegyével történik.
Amennyiben Ön is nagy díszítő értékkel bíró egészséges, vegyszermentes környezetet szeretne otthona körül megvalósítani, válassza a növények és a talaj kedvencét a DCM növényi trágyákat.

Rapi Attila