Blog

Az árnyékos kertek őszi füvesítése

MGÉ
MGÉ
2023.09.05 08:43
 Az árnyékos kertek őszi füvesítése

Szeptember 1-én becsengetnek az iskolában és elkezdődik az őszi kerti szezon is.

Azaz, belevághatsz a füvesítésbe.

Ahogy a nap sugarai egyre alacsonyabb szögben sütnek, a kert árnyas részei egyre kevesebb napfényhez jutnak, több időt töltenek „sötétségben”. Ezért kell résen lenned, és mielőbb belevágni a gyepmegújító munkálatokba.

Az őszi esők ezeken az árnyas részeken lassabban száradnak fel, így mire felszikkad, hogy kialakítsd a morzsás talajszerkezetet már újra megjöhet rá az égi áldás… és nem győzöd kivárni, hogy végre rá tudj menni a területre.

Éppen ezért kell mielőbb belevágni a felülvetésbe, füvesítésbe még a nagy mennyiségű csapadék (és persze a lombhullás) előtt az árnyékos kertekben.

Az elmúlt 2-3 évben komoly aszályok voltak a térségünkben, nem győztünk öntözni, de idén változott a helyzet. Komoly felhőszakadások tarkították a nyári időt. Ha nem homokos a kerted talaja, akkor tudod jól, hogy ezek a nagy intenzitású, és mennyiségű csapadékok lassan száradnak fel a kötött talajon…

Mit lehet jó elrontani, ha nedves talajon kertészkedsz? 

Mindent. Szinte mindent.

  1. Ha tereprendezés miatt munkagépekkel kell dolgozni a kertben, a gépek súlya a vizes altalajt rendkívüli módon képes összetömöríteni. Ahogy kiszorul az összes levegő, beton szilárdságú réteg képződik, amiben a levegő és a víz nem tud mozogni (megszűnik a kapilláris rendszer). És persze megszünteti a morzsás talajszerkezetet is.

Ha az altalaj össze van taposva, hiába kerül rá 5-10 cm jó minőségű termőföld…  külön életet fog élni, illetve pont, hogy „nem élni” az altalaj.

  1. A túlságosan nedves talajban nem lehet morzsás szerkezetű vetőágyat készíteni. Vagy egy sárdagonya lesz belőle, vagy még a könnyű rotációs kapa is csak „kavicsokat” tud marni a földből, ami megszáradva kőkemény röggé változik…

Ezért is szerencsés már augusztusban nekilátni a talajelőkészítésnek, amikor az időjárás még kedvez az ilyen munkálatokhoz, és van idő akár többször nekifutni.

  1. Az öntözőrendszer „elbaltázása”. Könyvet lehetne írni a témáról, hányféle hiba csúszhat a kivitelezésbe, a két leggyakrabb talán mégis az, hogy nem kerül külön zónába a félárnyékos terület, és hogy nem gondol bele a kertész abba, hogy néhány év múlva a sövénykerítés komoly árnyékot fog adni a kertnek, és már nem lesz ideális együtt öntözni a napos részekkel. Ez egy darabig orvosolható (mohairtóval…), de eljön az a pont, ahol már teljesen hasztalan a próbálkozás, csak az öntözés jelentős átalakításával lehet megoldani a problémát.

Így lesz szép fű az árnyékos kertedben!

Tudom, hogy leírni sokkal egyszerűbb, hogy milyen az ideális füvesítés… a megvalósítása annál nehezebb, hiszen az égiek se mindig vannak veled és az egyéb feladataid is közbe szólhatnak, hogy muszáj belevágni akkor is ha nem minden tökéletes.

Ha nem sikerül rendes vetőágyat kialakítani a talajban, de amúgy már minden elő van készítve a vetéshez, kvarchomok felhordással tudod korrigálni a helyzetet.

Velünk is megesett többször, hogy az időjárás nem kedvezett, és hiába vertük lapáttal a rögöket, egyszerűen nem akartak szétesni… Ilyenkor egy kis plusz munka ugyan, de a homokkal ki lehet alakítani az egyenletes felszínt, hiszen az be tud folyni a rögök közé.

Az ilyen talajba természetesen nem tudod a tápanyagokat se bedolgozni, de ez nem akkora tragédia, szépen be lehet juttatni, „etetni” fentről is az éltető energiát biztosító anyagokat. Ilyenkor a fűmag kiszórása után mehet a DCM Vivisol talajjavító, és a Humin Garden Plus huminsav granulátum. Az egészet lepermetezzük RadiVita talajfertőtlenítővel és Esstence Origo Sprinttel, hogy beoltsuk hasznos talajélettel a területet.

Elindítod a keltető öntözést és vársz.

Ha kikelt a fűmag és már rá lehet menni a talajra, jöhet a gyeptrágya. (Ilyenkor ősszel már ne válassz nitrogén túlsúlyos fajtát, mert nem az a cél, hogy a levele nőjön!)

Még ha nem is ideális az időjárás kora ősszel a füvesítéshez, akkor is egy kis „ügyeskedéssel” meg lehet oldani a kihívásokat. Viszont nem szabad halogatni a feladatot, mert most még a meleg talajban szépen ki tud kelni a fűmag. Lehet, hogy nem fog úgy nőni, mint a ’’bolond gomba”, de erős gyökérzetet nevel.

 

Sikeres őszi füvesítést kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony