Blog

Mire figyelj, ha esőzések után sárga foltok jelennek meg a gyepen

2024.06.18 11:08
Mire figyelj, ha esőzések után sárga foltok jelennek meg a gyepen

A social média kertészkedős csoportjaiban tömkelegével lehet ilyen, és ehhez hasonló segélykéréseket találni,

mint amit most  ide bemásolok, mert muszáj szót ejteni róla!

„Segítséget szeretnék kérni, mindenévben visszatérő problémám ez a tünet .. kutya , cica pisi kilőve
( kutya deofil tablettát kap , cica a fasorba sem ) 8 napja kapott amistar+ swich kombót! Előtte már kapott Artis prot , Trifendert , tápokat , vasgálic+keserűsó , de az egészet telibeszarja már elnézést a kifejezésért 
 rendszerint 1-2 nap alatt a kezdeti fonnyadás teljes kisárgulásig megy ! Ötlete vagy hasonló volt e már valakinek ! HELP PLEASE ! 

Ez a poszt még az aranyat érő májusi esőzéseket megelőzően került ki a platformra.

Én akkorát nevettem ezen a bohém, de egyben tragikomikus eseten, hogy eldöntöttem, mindenképpen beszélnünk kell róla, mint gondolatébresztőről.

Persze azért, hogy biztos legyek a dolgomban, utána jártam, hogy a tavaszi tápanyagozás mivel is történt ezen a szebb napokat is megélt gyepen (márkát szándékosan nem írok, nincs is igazán jelentősége…)

Ez a jelenleg elég csehül festő gyep a szezon indulásakor kapott marhatrágyát, és a szellőztetés után egy START nitrogénes műtrágyát, majd egy jó hónappal ezelőtt még egy nagyobb adag hasonló készítményt és az említett kezeléseket mind sorba.

Gombafertőzések azonosítása

90%-ban a talajból jön a baj. Komoly gombafertőzés munkálkodik, ami akár a gyökérzetet is tönkre tudja tenni. Alapvetően két gombafajra lehet gyanakodni, amikor nappal már kellően meleg, de az éjszakák még hűvösek:

  1. a Fusarium nemzetség
  2. a Rhizoctonia solani faj

A végeredmény tekintetében nincs jelentősége, hogy melyikkel állunk szemben, a lényeg az, hogy ezek a talajból fertőznek. A poszt írója pedig hiába vetett be többféle fegyvert ellene, nem tudta visszaszorítani őket nyugvó állapotba. Kiirtani nagyjából képtelenség őket, a legjobb esély ellenük a kiszorítás a talajból.

Ezért van szerepe az Esstence Origo-s talajoltásnak. A gilisztahumusz készítmény rendkívül sokféle mikroorganizmus fajt tartalmaz, amelyek képesek teret hódítani, és kiszorítani a patogéneket úgy, hogy elfoglalják az életterüket, és blokkolják a működésüket.

Persze ehhez az is kell, hogy a talaj kapjon szerves anyag utánpótlást, amit a hasznos mikroorganizmusok el tudnak fogyasztani, és így szaporodni is. Ez a folyamat lazítja a talajt, ami javítja a levegő-víz háztartás működését is, azaz javítja a talajminőséget.

Még csak május vége van, most kezdődik majd a nyári felmelegedés, amikor a víz és a hőmérséklet aktivizálhatja a talajban a nem kívánatos társaságot a műtrágyázott, agyon-vegyszerezett kertekben, ahol a hasznos talajélet gyakorlatilag ki van nyírva. De a gondozott kertekben is simán előbukkanhat egy beköszönés erejéig.

Miért nem működnek a vegyszeres megoldások?

Most kell dönteni, hogy kecske legyen, vagy káposzta, mert a kettő együtt most nem megy.
Ha sokszor vegyszerezel, tönkre megy a talajélet. Vagy helyreállítod talajoltással a rendet (és aztán nem teszed újra tönkre) és igyekszel ezt fenntartani. Vagy egy végtelen, öngerjesztő spirálba kerülsz, mint a fenti példa is mutatja.

Amennyiben a nyári tápanyagozáshoz készülődsz, és eddig nem használtad az Origot, ne hagyd ki a folyamatból. Inkább készülj a legrosszabb eshetőségre, és ne történjen semmi a szépen gondozott gyeppel.

A talajélet fontossága

Ha pedig még mindig úgy látod, hogy a talajod tömörödött, akkor azért permetezz a koktéllal, hogy javuljon a helyzet (tudod, ez egy folyamat, nem oldja meg egyetlen kezelés).

A munkálatokból ne hagyd ki a Humin Garden Sol-t sem! Ha nincs otthon, akkor, íme egy akciós csomag számodra!

Talajoltás és betegség kezelés Esstence Origoval

Így csináld a talajoltást, vagy ha gyanús betegség első jeleit észleled (180-200 m²-es területre):

  • 8 liter vízhez
  • 2 liter Origo
  • 2,5 dl Humin Garden Sol
  • 2 dl Amalgerol

Estefelé permetezve, majd reggel leöblítve.

Az örökös vegyszeres permetezéseket meg hagyd meg azoknak, akik még sokat akarnak tanulni a természet körforgásáról!

Gombamentes nyári szezont kíván
Molnár Gábor Éva kertészmérnök

 Gomba vagy nem gomba? Avagy a megelőzés hatékony módszere

A májusi esők és az óvatos felmelegedés a sárga foltoknak kedvezett, nem a kertészkedőknek.

HOGYAN TEREMNEK A SEMMIBŐL ELŐ A SÁRGA FOLTOK A GYEPEN?

Az egyik leggyakoribb probléma, amivel hozzám fordulnak a kerttulajdonosok, hogy sárga foltok keletkeztek a pázsiton, mi lehet az oka?