Blog

Gomba vagy nem gomba? Avagy a megelőzés hatékony módszere

MGÉ
MGÉ
2021.05.31 17:52
 Gomba vagy nem gomba? Avagy a megelőzés hatékony módszere

A májusi esők és az óvatos felmelegedés a sárga foltoknak kedvezett, nem a kertészkedőknek.

Amikor lett volna idő fűnyírásra vagy esett épp, vagy annyira vizes volt a terület, hogy képtelenség volt rámenni a gyepre.

Mi baja lehet a gyepnek, ha nem tudjuk időben vágni?  

Befülled.

Nem tud szellőzni a talaj és a gombabetegségek számára ez maga a kánaán. Pont, mint amikor a fürdőszobában a párás környezet beindítja a penészgombák megjelenését.

Gombaspórák mindenütt vannak. A levegőben is folyamatosan száll, a testünket is beborítja, az emésztőrendszerünkben is, sőt a talajban is ott vannak.  Az életünk része tulajdonképpen és sokféle módon hasznosítjuk is a gombákat, ahogy arról korábban a mikorhizza kapcsán írtam is, de sok gondot is okoznak. 

Elgondolkodtató azonban a tény, hogy vannak, akik megbetegednek és vannak, akik nem ugyanabban a környezetben.

Van, akinek legombásodik a fű kertjében bármennyire is ápolja, míg mások nem is törődnek vele és még sincs soha semmi sárguló, betegeskedő folt a gyepében. Ez vajon puszta szerencse kérdése lenne? 

Egészen biztosan nem, hiszen a földi élet annyira sokrétűen van összefonódva, hogy mindig mindennek komoly oka van, legyen az pozitív vagy negatív dolog épp.

 

Hol kell keresni a megoldás kulcsát? 

A tudományos kutatások sorra oda lyukadnak ki, hogy a táptalajt nevezik meg a legfontosabb tényezőként. Az egészséges talajélet nem csak immunitást ad, hanem pufferhatású is, és stressztűrővé teszi a benne élő növényzetet is.

Akinek a DCM szerves gyeptrágyázás ellenére is megjelt a gombabetegség kertjében, annak tudomásul kell vennie, hogy még nem elég erős a védekező rendszer, nem épült fel teljes egészében. És ez nem jelenti azt, hogy hiábavaló az erőfeszítésed az organikus kertgondozással! Sőt!

Ez olyan, mint az egészséges ember, amikor náthás lesz télen. Attól még nem lesz tüdőgyulladása, nem lesz lázas, csak egy kicsit folyik az orra, tüsszög. Általában el szokott múlni a mézes teától és a ’’húslevestől’’, mert az egészséges immunrendszer egy kis rásegítséggel gyorsan takarít. Ha jók az alapok a kertedben, egy kis ’’koktéllal” Te is meg tudod támogatni a gyep immunitását.

Mit tegyél a gombabetegség ellen?

Ha ott ólálkodik a kertedben a sárga foltosságot okozó gomba most is, akkor be kell tervezned a nyári tápanyagozásba az Antagont is (tipp: most akciós a webáruházban!). Ez segít feltölteni a talajt értékes szerves tápanyagokkal, és támogatja a hasznos mikroorganizmusokat, amelyek jó katonaként kiszorítják a talajból a patogén gombákat, akiknek a mostani időjárás nagyon is kedvez.

 

Ijesztő belegondolni, mi lesz akkor, ha elkezd hétágra sütni a nap, és a talajok kipárologtatják a szépen bedúsult gyepen a most lehullott vízmennyiséget…

 

Gondolkozz előre!

Ahogy az embereknél az antibiotikumok, úgy a fűnél a gombás betegségek esetében a fungicid kémiai szerek ellen is kialakul rezisztencia, így egyre kevésbé lesznek hatásosak a kezelések, és egy non-stop tűzoltássá válik a gyepgondozás.

Ha viszont időben elcsíped, egy kis segítséggel megelőzhető a komoly kártétel. Ehhez a gyep esetében nem a mézet, hanem a huminsavat - fulvósavat kell bevetni.

 

Így használd:

10 liter vízhez önts 2,5 liter Esstence Origo-t és 0,5 liter Humin Garden Plus-Sol vagy 150 g Humin Garden Plust (utóbbit néhány l meleg vízben old fel előre).

 

Ezt a kezelést általában a nyári felkészítő tápanyagozás után ajánlom, de most előre kell hozni, és meg kell ismételni még 2 alkalommal. A vontatott, tessék-lássék felmelegedés az instabil táptalajon már most mutatja, hogy óriási gond lesz a nyári zivatarok időszakában, ne várd meg, hogy beigazolódjon a jóslatom!

A koktélba természetesen mehet az Amalgerol is, a talaj tömörödöttség csökkentésére, hogy az „égi áldás” utat találjon a talaj mély rétegeibe.

A rendszeres fűnyírás és a gyep alacsonyan tartása sokat számít a megelőzésben. Tudd azonban, hogy a fű növekedését a tápanyag nitrogéntartalma nagyban befolyásolja. 

Ha nem tudsz időt szakítani rá, hogy hetente kétszer fűnyírózz, hogy még véltelenül se tudjon megnőni a gyep, akkor javaslom, hogy inkább kétszer szórj kisebb adag tápanyagot nyárra, mint egyszer egy adag nitrogénben gazdag tápanyagot, mint például a Vital GreentTe döntöd el, mennyi időd lesz a fűnyírásra.

Kis kertekbe (250nm-ig) jó választás helyette a DCM Bio gyeptrágya is. N:P: K tartalma 7-5-10+ 2Mg. Az biztos, hogy nem fog a fűnyíró belefulladni miatta a fűbede szép lesz tőle a gyep és még a gyerekek is csúszhatnak-mászhatnak kedvükre a kertben.

A nagyobb kertekbe és a víkendekházak gyepére, ahol bizonytalan a pontos vágás ideje, a DCM Mix2 a jó választás. Ezzel a mérsékelt nitrogén tartalmú tápanyaggal ígérem, hogy megvárja a fű a fűnyírás napját!

Noha a mindennapos esőbe nem szívesen megy ki az ember a kertbe, de azért nem árt, ha körbenézel rendszeresen. Már az első sárga szálak megjelenésekor vesd be az  Origo-s KOKTÉLT, és használd az Antagon talajjavítót nyárra is, hogy a gyeped  gyorsan el tudja rúgni a gombás fertőzést, vagy megtudja előzni azt.

 

Sárga foltoktól mentes, szép zöld gyepet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony