Blog

Mi okozza a levélsárgulást az ábrafa esetében?

MGÉ
MGÉ
2024.05.18 10:57
Mi okozza a levélsárgulást az ábrafa esetében?

Már tavaly sem volt méregzöld a levele?

 

 

A minap járt nálam egy kertbarát és egy olyan problémát vetett fel, amin én is igencsak gondolkodóba estem.

Az ügyfelem szegedi kertjében van egy csodálatos, közel 5 méter magas ámbrafa. Azonban az idei évben zöld levelek helyett csak sárga levelecskéket hozott és a csúcs ágak vége is kopaszon meredezik az ég felé, holott eddig semmi baja nem volt.

A tulajdonos most telepített gyepszőnyeget, és gombabetegség miatt jött ki hozzám, de ha már itt járt rákérdezett a szeretett ámbrafa sárgulására is. Az egész kert egy igazi gyöngyszem, alaposan átgondolva, igényesen kivitelezve, amiben most ott áll segítséget várva ez a hatalmas fa.

A tulajdonos mindenhol azt olvasta az interneten, hogy savanyú földre van szüksége ennek a fának.

Kérdem én: sok-sok éven keresztül nem volt rá szüksége?

Hiszen eddig sem abban nevelkedett. Persze, tételezzük fel, hogy amikor elültették kapott egy kis savanyú tőzeget… de hol van az már? A lombkorona mintegy 3 méteres átmérővel rendelkezik. Ha dinamikusan fejlődött a fa gyökérzete, akkor a felszívódási zóna már a lombkorona csurgón kívül van. Persze az is lehet, hogy a gyep rendszeres táplálása és az öntözés miatt még épp csak eléri a lombkorona szélét a szívó rész (hiszen eddig házhoz jött a táplálék).

Magyarországi Talajok pH-értékei

Szombathely környékén található egy hatalmas ámbrafa, ami szerepel Magyarország legnagyobb fái között is. A talajtani térképek szerint a környéken enyhén savanyú, 5.5-6.5 közötti pH-jú a talaj. Ez igazolja némiképp a talajra mondott igényét a beteg fának, de a korábbi egészséges fejlődése miatt nem jelenteném ki, hogy csak ez a valódi baja.

Ezen a térképen TE  is megnézheted, hogy a környékeden milyen a talaj pH-ja.

Mi legyen ezzel a beteg ámbrafával most? Kell neki savanyú föld, vagy sem?

Őszintén szólva nem tudom.  Nem látok bele, hogy mi van a talajban. Valószínűleg, ha segítünk a fának jó erőben maradni, akkor idővel a gyökerei átverekedik magukat azon a talajrétegen, ami ezt a komoly klorózist okozza.

És az is benne van a pakliban, hogy ez egy meddő próbálkozás, ami éveken át is elhúzódhat.

A magam részéről úgy gondolom, hogy érdemes egy próbát tenni, hiszen egy sok éve ápolgatott, szép fáról van szó. Ráérünk később is kivágni, ha nem sikerül megoldani a talajproblémát.

Azt javasoltam az ügyfélnek, hogy készítsen koktélt Humin Garden-Sol, Esstence Origo és Amalgerol felhasználásával, amit a talajba kell bejuttatnia. Ehhez a lomkorona szélén ki kell lyuggatni jó sűrűn a talajt 40-50 cm mélységig , 1-2 cm átmérőjű lyukakkal, majd  gyöngykavics kvarchomok keverékkel feltölteni, hogy ne záródjon vissza a kemény föld.

Ezeken a lyukakon kell lecsorgatni a koktélt minden második héten, ami egyszerre kondicionálja a talajt és a gyökérzetet  könnyen felvehető tápanyagokkal( talajoltás). Utóbbi a hosszútávú megoldás a talajproblémákra, hiszen az egészséges mikrobiomban újra szépen tud majd fejlődni a fa.  

Ez idő alatt a fa alatti gyepet ecetes beöntözéssel NEM szabad bombázni, hogy a talajélet erősödhessen. 

A klorózis tüneteinek enyhítésére a fát el kell kezdeni permetezni lombtrágyával, hogy visszazöldüljenek a levelek. Ha így marad nyárig, akkor a magas UV megperzseli a klorofilszegény leveleket, amit elhullat a fa. Ez pedig a tápanyagkörforgásnak is beteszi a kiskaput, ami tovább súlyosbítja a fa állapotát.

A permetezéshez  10 liter vízbe kerüljön:
2 dl GardenMix  és

  1- 2 evőkanál  Humin Garden Sol  (két hetente ismételve, amíg vissza nem erősödik a lomb.)

Persze úgy is neki lehet fogni, hogy a fa alatt felszedik a gyepszőnyeget, és elkezdik a talajvizsgálatokat… ami majd jó eséllyel megállapítja, hogy savanyítani kell a talajt. De ez vajon menni fog hosszú távon, ahogy nő a fa és a lombkorona?

 

Fantasztikus dolog, ha az ember kertjében vannak hűs árnyékot adó fák. Jó a környezetnek, az élővilágnak, szép a szemnek… de ne csábulj el az árudában bármire!

Fát ültetni jó, sosem késő, de nem mindegy, hogy hova és mit ültetsz. Érdemes utána nézni az egyes fajták igényeinek, hogy mennyire lesz könnyű őt jól tartani a kertedben, vagy örökké küzdeni fogsz, mert meggondolatlanul egy divatos fajtát választottál.  

Itt egy korábbi cikkem, amiben ajánlottam néhány típust, ami az ország nagy részén jól érzi magát és igazi éke lehet a kertnek.

 Szépen fejlődő fákat kíván
Molnár Gábor Éva a füvesasszony

MGÉ
MGÉ
2022.08.27 06:16
Gyep is szenved a kánikulában

???? Rohadt meleg volt ezen (2022.) nyáron...

 AMALGEROL HATÁSA  AMITŐL MEGLEPŐDSZ

Az új tanultakat, tapasztalatokat hajlandóak vagyunk e kipróbálni és elfogadni?