Blog

Gyep is szenved a kánikulában

MGÉ
MGÉ
2022.08.27 06:16
Gyep is szenved a kánikulában

???? Rohadt meleg volt ezen (2022.) nyáron...

Idén sok olyan dolog történt, ami intő jelként bizonyítja, hogy annyira rendkívül sérülékeny a biztonságunk, mint egy kecses borospohár.

Még az időjárás is rátett erre egy lapáttal, hogy végérvényesen mindenki ráébredjen, hogy ki is az úr a háznál.

Mindannyian szenvedünk a hőségtől: fiatal, agg, kisgyermek, kutya, macska… sőt még a gyep is.

„Mielőbb be az árnyékba, a hűsítő lombkoronák alá!” 

A tavaszi napsugarak, amelyeket a dermesztő, borongós tél után annyira vágytunk már, az idén olyan perzselő erővel érkeztek meg a nyáron, mintha a Szaharában lennénk. Mindent kiégetett: bokrokat, fiatalabb fákat, veteményest, gyepet, réteket, szántóföldeket, MINDENT, ahol nem volt öntözés.

De hol is vannak azok a hűs árnyékot, oltalmat adó fák?

Nagyon remélem, hogy nálad lesznek nemsokára!

Ha Te és az a sok-sok kertbarát, aki veled együtt ezeket a sorokat olvassa csak 1-1 fát ültet el most ősszel, akkor mi együtt: az Évakert közössége egy erdőnyi fát telepítünk!

És ez egy hatalmas dolog! Nem csak a jövőt szolgálják ezek a most elültetett fák, még Neked is jut az árnyékából, az életet adó tiszta levegőjéből, nem csak a gyermekeidnek.

 1-1 fa több generációnak nyújthat reményt, hűsítő árnyat, friss oxigént.

Milyen fát válassz? 

Gyakran találkoztam azzal a kéréssel korábban, hogy a fa olyan legyen, ami ’’nem szemetel”. Ezen rendre elképedek, a jólétben már az is baj, ha lehullik a fáról a levél. Ennyire elkényelmesedtünk?

Tudom, hogy mindenki kevés munkával akar szép zöld kertet, de a természet rendje, körforgása a mi kívánságunknál erősebb hatalom, ezért valahol kompromisszumot kell kötnöd.

 • ültethetsz gyümölcsfát. Sokan választják ezt a lehetőséget, hogy jusson a pocakba is valami. Igen ám, de azt a gyümölcsöt védeni is kell, hogy élvezhető termése legyen. Erről órákig lehetne beszélni, ezért most nem is részletezem, de opcióként érdemes megfontolni.
 • választhatsz díszfákat a kertedbe. Most ezek közül említek meg néhányat, amit szívesen ajánlok én is.

A legtöbb kertben nem férnek el a hatalmasra nővő fák, ezért most kisebb termetű fajtákat ajánlok:

 1. Sárga lepényfa (Gleditsia triacanthos 'Sunburst'): tűző napra való, laza ágrendszerű (nem lesz alatta mély árnyék) kisméretű díszfa. Jól tűri a metszést, formázást is, bátran útját állhatod, ha a szomszédba akarna átkacsingatni.

 2. Vörös levelű lepényfa (Gleditsia triacathos 'Rubylace'): Várostűrő, parkosításra, vagy utcai sorfának alkalmas, tövismentes lombhullató

 3. Bugás csörgőfa (Koelreturia paniculata): ez a fa az igazán bevállalósaknak való, hiszen nem csak levele, hanem virága és termése is van.

 4. Virginiai Zelnicemeggy (Prunus virginiana Canada red): ez egy vörös lombú, csodaszépen virágzó díszfa. Tavaly én egy ilyet ültettem a raktár elé, hogy minden tavasszal ámulatba ejthessen a virágzásával.

 5. Tarka levelű zöld juhar (Acer negundo 'Variegatum'): félárnyékos kertbe való! Ott érzi jól magát, ahol délelőtt éri csak a tűző nap, nyáron könnyen megperzselődnek a levelei. Érdemes olyan helyre ültetni, ahol pl. délután már a szomszéd háza árnyékolja.

 6. Vérjuhar (Acer pltanoides Crimson King): rendkívül lassan nővő, de nagyobb termetű díszfa. Unokáink fognak alatta játszani, de nem javaslom kisméretű kertekbe.

 7. Örökzöldek közül én ’’cédruspárti” vagyok. Jól bírja a melegedő klímánkat és lehet, hogy a fekete fenyő erdőinket az Atlasz cédrus (Cedrus Atlantica 'Glauca') vagy a Libanoni cédrus (Cedrus Libani) váltja majd le, mert ezek nem hajlamosak a betegségekre.

 8. Sövénynek is nevelhető Arizoniai ciprus (Cupressus arizonica): aszálytűrő, a betegségeknek ellenálló, gyorsan nővő fajta. Fának ültetve nagy helyigényű, de szépen formázható, alakítható növény.

  Mint láthatod ezek az ajánlások egy-egy ötlet a részedre. Ne rettentsen el a faültetéstől, hogy ha esetleg nem értesz a fajtákhoz. Egy kis kutatással meglesz az ideális! 
  Ne hagyd magad lebeszélni, vagy befolyásolni akkor se, ’’ha idén tűzifával akarnak bennünket befolyásolni ’’, mert a gyermekeink jövője a mi kezünkben van!

   

  Közeleg az ősz, itt a remek alkalom, hogy a tettek mezejére lépj!

  Így ültess fát:

  Teríts ki a gyepre egy nejlont, majd áss ki egy 1x1x1 méteres gödröt. Fontos, hogy kellően nagy legyen az ültetőgödör, hiszen a gyökerek úgy tudnak fejlődni és a fa megeredni, ha laza a talaj körülötte. Tudom, hogy nagy meló, de szívből ajánlom már csak azért is, hogy megtapasztald a növények gyökereinek milyen erőkkel kell megharcolniuk azért, hogy tápanyagokhoz és vízhez jussanak.

  A talajlazítás révén a föld be tudja fogadni a vizet, a gyökér meg tud kapaszkodni, gyorsan tud mélyre hatolni.

  Az ültető gödör földjéhez keverj bőségesen szerves tápanyagot és huminsavat, hiszen a talajok el vannak szegényedve, és az éhes növény nem fog erőteljesen fejlődni, hanem csak szenvedni.

   

  Alakíts ki mély öntözőtányért, hogy a víznek legyen hova folynia a kertben, ha esik az eső. Ne el folyjon, hanem kapja meg a fa.

   

  A fa tövénél kavicsos talajtakarás helyett inkább mulcsolj, így tudod majd ellenőrizni a fa körüli talaj vízkészleteit az első években, amikor még rád van utalva a növény.

  Ha jó alapokat adsz neki, bármelyik fa fajta csodásan fogja díszíteni a kertedet!

  Milyen szép is lenne, ha nem csak a véleményünk hangozna el a fák védelmében, hanem megtennénk EGYÉNENKÉNT is azt, amit másoktól elvárunk.

  Ültess fát!!

  Hűsítő árnyékot és életető friss levegőt adó fákat kíván
  Molnár Gábor Éva, a füvesasszony