Gyepápolás, tápanyagozás

AMALGEROL HATÁSA AMITŐL MEGLEPŐDSZ

MGÉ
MGÉ
2016.03.11 11:10
 AMALGEROL HATÁSA  AMITŐL MEGLEPŐDSZ

Az új tanultakat, tapasztalatokat hajlandóak vagyunk e kipróbálni és elfogadni?

2010-es évben hatalmas belvíz pusztított nálunk is itt Mórahalmon. Előtte két évvel telepítettünk több gyümölcsfát a kertbe, kettéválasztva a veteményest. Mi is imádjuk a saját szedésű gyümölcsöt, gondoltuk néhány fával megörvendeztetjük magunkat a következő évekre nézve. Alig indultak neki a fák fejlődésnek, amikor a pusztító talajvíz ellepte a mi kertünket is. 

Néhány hónapot tocsogott a vízben minden fa gyökérzete és esélye sem látszódott annak, hogy a munkánk eredménye ne vesszen oda. Amikor lehúzódott a víz annyira, hogy rá lehetett menni a kert talajára a cseresznyefát ki kellett ásni, mert az a sajnos megfulladt, de a többi fácska (szilva, kajszi, megy, körte, őszibarack) az életjelet mutatott továbbra is.

Az őszibarackfák virágot hoztak, de az egyikük virágzás után nem volt hajlandó levelet hozni, míg a másik mellette levő szépen zöldbe öltözött. Akkor jutott eszembe, hogy talán most ki kellene próbálni a tudományt, amit néhány éve tanultam egy konferencián, de soha nem próbáltam ki addig. Kapával kimélyítettem a fa körül a talajt és egy öntözőmélyedést alakítottam ki. Fogtam a gyökerező serkentőt és a talajkondicionálót a 10 literes kannába vízzel összekevertem és a vízzel telített talajra a fához öntöttem. Egy hét múlva megismételtem és a sorsára hagytam a lomb nélküli fát mondván, hogy most úgysem érünk rá kiásni, meg úgysem tudok azon nyomban helyette ültetni másikat.

A tavaszi kertépítési hajrában teljesen megfeledkeztem a kertünkben lévő fácskákról. A talajvizes gondok miatt sok kertben megvolt a magunk baja, nem foglalkoztam a sajátunkkal.

Két hónap után, amikor a vállalt tavaszi munkák végére értünk, gondoltam ideje lenne szétnézni odahaza a konyhakertben is. A későbbiekben többször is nagyon megbántam, hogy ezt a kísérletet nem dokumentáltam fényképpel. 

A lombtalan, haldoklónak látszó kezelt fa nagyobb levelekkel díszlett a kert végében, mint a mellette levő kezeletlen. Azóta is megvan a fa és minden évben szedünk róla termést, még 2012-ben is, amikor a környéken mindenhol elfagyott a gyümölcs.

Saját magam kellet meggyőződnöm arról a valóságról, amit a  talajkondicionálóról állítanak. Ennek a terméknek a jótékony hatását nagyon nehéz kézzel fogni, mint az embernél a C-vitamin jótékony hatását. Egyet biztosan tudok javasolni, nem érdemes megvárni, hogy a betegség kialakuljon, inkább előzzük meg, hogy soha ne is ismerhessük meg.

Én mindig kezelem a gyepeket, füveket, kerteket, dísznövényeket éves szinten, mert nekem nincs időm arra, hogy kínlódjak évekig bármivel.

És nálad mi a helyzet? 

Talajkondicionálókkal csak ezek után kezdtem el hathatósabban fogalkozni. Az aktív huminsav kisérletek több éven át folyatódott, pedig abban az időkben még Magyaroszágon nem is volt kapható (kertészkedő batrátaink hozták küldföldről).

Használd bátran az Amalgerolt a Humin Garden talajkondicionálót együtt és rövidesen te is gazdagabb leszel egy jó kerti talajjal!


Molnár Gábor Éva
kertészmérnök