Blog

Kipusztulnak a leylandi ciprusok is?

MGÉ
MGÉ
2024.06.18 10:52
Kipusztulnak a leylandi ciprusok is?

Újra és újra lángra lobban más-más tárgymezővel az a hisztéria, hogy

  • „a mi klímánkon nem él meg a tuja…”
  • „a leylandi nem Magyarországra való növény…”

és a sort hosszan folytathatnánk… sorra bukkannak fel a kártevőik, betegségeik a tönkre-tehetetlennek hitt növényeknek is.

A kertész szakma felelőssége

Persze a növények kihívásait nem én fogom megoldani, hanem majd a kertész szakmának kell felelős döntést hoznia és irányt mutatni a társadalomnak, de beszélnünk kell a témáról.

Én annyit tehetek, hogy rendületlenül kutatok, keresgélek, tesztelek és ami ígéretes, azt bemutatom Neked is. Tavasszal már ejtettem néhány gondolatot egy új készítményről, ami az többek közt az örökzöldeket támadó kártevők ellen is jó lehet.

Új remény a SalvoVita mikrobiológia

10 évvel ezelőtt még a kutya se gondolta volna, hogy ilyen mizéria lesz a tuják, a leylandi, a boróka és társaik körül, hogy állandó harcban kell állnod a túlélésükért…

Anno, megvetted, leültetted és elvolt magában. Többségük szépen nőtt és nem nagyon volt rájuk gond…

Aztán sorra elkezdtek a tuják kiszáradni, és ma már a leylandi sövények tulajdonosai is kezdenek beállni a sorba, és kétségbeesetten küzdenek a frissen ültetett és a sokéves növényeikért is. És egyre hangosabban skandálják a szkeptikusok, hogy meg vannak számlálva ezeknek a fajoknak a napjai, semmi keresni valójuk a kertben.

 

Na de, ha már ott van, csak nem vágod ki…?

Vagy ha mégis… mit teszel a helyére, ami takar is, zöld is, megfogja a zajt és a port, és persze villámgyorsan nő, hogy betöltse az elődei helyén keletkező űrt. Na, ugye?

Az egészséges növények titka

Én hiszek abban (a tapasztalataim alapján), hogy minden növénynek szüksége van a táplálásra, kondicionálásra, preventív növényvédelemre, ahhoz hogy egészségesen fejlődjön, és hosszan ékesítse a kertet. Nem dől össze a világ, ha lekell vágni itt-ott egy elszáradt ágat.

Pár hete egy úriembertől kaptam is olyat erre az „ideológiámra” a Facebookon, hogy csak pislogtam. Számon kért, hogy mit képzelek magamról, hogy hülyítem itt a népet ezekkel a löttyökkel, meg azzal hogy a permetezésekkel és a tápanyagozással fenntartható lesz majd minden.

Okfejtését arra alapozta, hogy a faiskolák évente több ezer tuját dobnak ki, mert nem képesek még az I. és II. kategóriás vegyszerekkel, a profi tápanyagokkal és az időzített, pontosan kimért öntözésekkel se megvédeni őket. Holott minden adott elméletileg, hogy eladható, piacos növényeket neveljenek

Amikor pedig a gyanútlan vásárló hazaviszi az ilyen szinte kémiai laboratóriumi körülmények között nevelt, mondhatni önálló életre képtelen növényt, arcul csapja a valóság. Még csak hasonló gondozásban se lesz része, hiszen sokszor még szabadon vásárolható növényvédőszert se kapnak, nem hogy rendszeres tápanyagozást.

Vajon tényleg ennyire kétségbeejtő a helyzet? 

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nem csak a kertjeink talajminősége romlik látványosan, hanem maguk a növények is egyre nehezebben bírják a körülményeket.

Itt jön képbe a rezisztencia, vagyis a hozzászokás problémája

A vegyszer rezisztencia azt jelenti, hogy a növények betegségeiért felelős kórokozók és kártevők idővel képessé válnak ellenállni a vegyszereknek, amiket alkalmazunk. (Épp ahogy az emberi betegségek kórokozói is.)

Ennek a legfőbb oka, hogy indokolatlanul sokszor és feleslegesen kezelték őket ezekkel a szerekkel, így a folyamatosan mutálódó kártevők és kórokozók rezisztensé tudnak válni. Ezért kell folyamatosan újabb és újabb szereket fejleszteni.

Mit lehet ezzel kezdeni?

Gyökeresen meg kell változtatni a gondolkodásmódot. Persze, az is egy lehetőség, hogy fújjuk a szereket, ahogy kifér a csövön, és szajkózzuk, hogy nem ide való a tuja… mert a paprika és a burgonya vajon igen?

Én személy szerint a mikrobiológiában hiszek. Biztos vagyok benne, hogy ez a terület még óriási fejlődés előtt áll.

Ez az új készítmény is mikrobiológiai szer, egy preparátum, ami akkor ébred fel, ha kifújod a növényre. Szép csendben teszi a dolgát. Használhatod burgonyára kolorádóbogár ellen, a káposztán a káposztalepke lárvája ellen, a gyümölcsfákon, és az örökzöldeken is. Ami kártevő tojás vagy lárva állapotban van még, azt rendkívül hatékonyan eltakarítja.

GardenMixxel egyszerre is kipermetezheted, a rézzel is jó barátságban van a készítmény.

Miért érdemes kipróbálnod a SalvoVita-t? Mert:

✓ széles hatásspektrumú baktérium preparátum
✓ réz tartalmú és egyéb növényvédő szerekkel, valamit szerves és szervetlen lombtrágyákkal, kondicionálóanyagokkal jól keverhető
✓ a nap bérmely szakaszában kijuttatható, nem perzsel (de legjobb reggel permetezni vagy este)
✓ vegyszermentes technológia, méhekre nem veszélyes
✓ élelmezési várakozási idő 0 nap

Keverési arány: 10 liter vízbe önts 3 dl-t  + 2 evőkanál (20 ml) Humin Garden Solt és ismételd meg a kezelést kéthetente legalább három alkalommal.

Másfél hónap alatt sokféle kártevő párzási időszakát tudod lefedni vele. Például a boróka tarka díszbogarak május elejétől június közepéig rajzanak, míg a borókaszú április végétől június elejéig párzik és szaporodik. Míg az előbbi lárvái a növény kérge alatt fejlődnek, a borókaszú lárvák a fás, belső részekben fejlődnek és okoznak kárt.  

Ha szívesen kísérletezel velem, akkor most próbáld ki az új készítményt.

Gyere és próbáld ki Te is!

 

Kártevőktől mentes, egészséges örökzöldeket és növényeket kíván
Molnár Gábor Éva kertészmérnök

MITŐL LEHETSZ TE IS TUJA SZAKÉRTŐ ÉS GYÓGYÍTÓ ?

Egy tanulságos történetet szeretnék megosztani veleted, egy igen népszerű témában, ami nem más, mint a tuják gondozása.

MGÉ
MGÉ
2019.01.16 10:02
LEYLANDI CIPRUS SÖVÉNY REJTÉLYE

Nemrégiben kérdeztem meg a Facebook követőinket egy leylandi sövényültetésről.