Blog

MITŐL LEHETSZ TE IS TUJA SZAKÉRTŐ ÉS GYÓGYÍTÓ ?

MGÉ
MGÉ
2019.05.01 12:24
MITŐL LEHETSZ TE IS TUJA SZAKÉRTŐ ÉS GYÓGYÍTÓ ?

Egy tanulságos történetet szeretnék megosztani veleted, egy igen népszerű témában, ami nem más, mint a tuják gondozása.

Nemrég írt nekem egy érdeklődő, hogy mitévő legyen, mert ő tavaly és az idén is tápanyagozta a tujáit, igaz, nagy eséllyel a saját kútfője szerint vásárolt valamit az interneten, és azzal próbált eredményt elérni. Ennek az lett az eredménye, hogy úgy nézett ki a tuja levélzetének csúcsa, mintha leforrázták volna, lentről fölfelé az egész növényen és a levélvégen sárgás-barnás elhalás mutatkozott.

 Ez egyértelműen gombabetegségre utalt, így visszaírtam  neki, hogy árulja már el, hogy hányszor csinált rajta növényvédelmet eddig? Mondta, hogy sehányszor, és ezzel bizony nincs egyedül. 

             

Előre kell gondolkodni a növényápolás területén

Ha az örökzöld tápanyagozást nem is felejtik el a kertészkedők, a permetezés addig nem jut eszébe az embernek, amíg nincs baj. Többnyire az örökzöldek szívós növények, nem harmatos palánták, hiszen edződnek már a faiskolákban is, és megerősödve kerülnek ki onnan. Mégis, a sajátságos körülmények, ilyen-olyan talajok és a szomszédságban megbetegedett örökzöldek nagymértékben befolyásolják az örökzöld növényállomány egészségi állapotát.

Ha jó kondícióban van, akkor elég sokáig ellenáll a fertőzéseknek, míg egyszer csak kimerülnek a készletek a talajból és akkor elkezd az immunrendszere, ellenálló képessége legyengülni, melynek eredményeként egy fertőzés erőt vesz rajta.

Van más alternatíva is

A megelőzés nyilván kifizetődőbb, ezért kell rendszeresen permetezni, de valljuk be, senki nem szeret vegyszerrel permetezni. Szerencsére a modern technológiának köszönhetően választhatsz olyan készítményeket is, amelyek nem vegyszerek, mégis hatásosak.

Tavaly vezettem be összecsomagolva a webáruházban egy komplex csomagot az örökzöldekhez szükséges tápanyagokból, amihez a Scudo lombtrágya nevezetű aminosav levéltrágya tartozik. Ezt az aminosavas lombtrágyát szívesebben használja az ember, mert tudja, hogy ez nem vegyszer.            

Ez az aminosavak egyik új generációs tagja, biostimulátor, mert biológiailag stimulálja a növényt, így nem vegyszerezés által hatunk rá, hanem természetes nyomelemekkel, aminosavakkal.
Ez egy 9 %- os rezes készítmény, ami nagyon minimális érték, pont azért, mert eszméletlen mennyiségű rézterhelés van már kint a talajokban, a növényvédelmi permetezések miatt.

Új lombtrágya GardenMix került a webáruházba 2023.márciusában, ami komplex hatónyagkombinációja réz + kén+ kálium + mikroelemek adják kimagasló védelmet az örökzöldnövények részére is.

Környezetkímélő, mégis hatásos orvoslás

Azért elegendő ez a réz mennyiség, mert aminosavhoz van kötve, amit a növény a sajátjaként ismer fel, ezért szívesen szívja magába a rézzel együtt. Hálásan keringteti a levélzetében és az egész növényrendszerében.

Ha még a fás részt is éri a permetlé, akkor az már különösen hatásos tud lenni, így nyugodtan lehet használni annak tudatában, hogy védjük a környezetünket és magunkat is.

Ha tökéletesen tápanyagozol (erős kondícióban tartás) és felkészíted a növényt az esetleges problémákra, mint egy gombatámadás vagy nyári rovartámadás, az már jó alap. Mégis, a legjobban akkor válik ellenállóvá a tuja a külső támadásra, ha megtámogatod növényvédelemmel is. Így lehetsz te is tuja szakértő és gyógyító, akinek a kertjének csodájára jár a szomszédság is.

Szemetgyönyörködtető és egészséges örökzöldket kívánok minden kertbe!
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony