Blog

LEYLANDI CIPRUS SÖVÉNY REJTÉLYE

MGÉ
MGÉ
2019.01.16 10:02
LEYLANDI CIPRUS SÖVÉNY REJTÉLYE

Nemrégiben kérdeztem meg a Facebook követőinket egy leylandi sövényültetésről.

Ahogy az alábbi képeken is láthatjátok, valami probléma volt a sövény egy részével, és arra voltam kíváncsi, hogy felismerik-e az olvasók, mi állhat a gond hátterében. Számos érdekes felvetés érkezett, de sajnos a felismerések pontatlanok voltak. Pedig ez nagyon fontos, hiszen ha nem ismerjük fel a probléma gyökerét, akkor nem fogunk tudni segíteni a növényekenpedig lehet, hogy a megoldás kézenfekvő és egyszerű.

 

Egy aggódó hölgy küldte el nekem a fotókat, kétségbeesetten kérdezve, hogy mitévő legyen. A képek alapján megállapítható, hogy tápanyaghiányos sárgulásról van szó. Azonban a sorban láthatunk egy-két egészséges, szépen fejlődő példányt, amely jóval nagyobb, mint a többi. Kértem egy leírást a növények előéletéről (mikor, mivel és hogyan lettek ültetve, kezelve, öntözve), mert sokszor nem lehet általánosítani, hiszen minden eset majdnem egyedi, és nagyon fontos megismerni minden körülményt.

A válaszokból kiderült, hogy a tápanyagként használt trágya tehenészetből való, amelyet elkevertek a talajjal. Ebből azonnal tudtam, hogy a sárgulás Pentozán hatás. Ez akkor jelentkezik, ha nem teljesen érett, szalmában gazdag trágyát használunk tápanyag utánpótlására, mivel a szerves anyag bomlás közben nitrogént von el környezetétől, így a növények tápanyaghiányosak lesznek. Ezzel sajnos pont az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk.

Hogyan gyógyítsuk meg a tápanyaghiányos örökzöldünket?

Ahogy fent is írtam, a legfontosabb a probléma helyes felismerése. Most, hogy tudjuk miről van szó, a kezelést azonnal el kell kezdeni! Ne várjunk hónapokat vagy éveket arra, hogy majd helyrejönnek a növények, mert ha komolyabb élettani ok áll a háttérben, akkor biztosan nem fognak maguktól meggyógyulni.

Ebben az esetben a nem megfelelő szervestrágya volt a probléma kulcsa. A szükséges tápanyagok pótlásával meg tudjuk menteni  a leylandi örökzöldeket, de ez akár hosszú ideig is eltarthat. Egyrészt, ha télen jelentkeznek a tápanyaghiányos tűnetek, akkor várnunk kell a fagymentes időszakig, hiszen akkor nem lehet tápanyagozni. Ez kritikus lehet a növény élettartamának szempontjából. Másrészt fontos a megfelelő tápanyagok kiválasztása (javaslatom a rutin csomag), esetünkben a PLUSSZ nitrogén pótlására is  szükség  van azonnal, amit a Turbó Kálcium 10 %-os Nitrogén tartalomú folyékony lombtrágya azonnali megoldásként  nyújtani tud.             

 A megelőzés legyen mindig az elsődleges

Sajnos az a tapasztalatom, hogy az emberek többnyire nem tápanyagoznak. Sok esetben csak az ültetéskor használnak valamilyen műtrágyát, azután sorsára hagyják a növényt.

A megelőzés hiányában csak akkor kezdik keresni a megoldást, amikor már baj van, és ilyen esetben már nem mindig sikerül orvosolni a problémát.

 Azt is figyelembe kel venni egy öreg állománynál, amikor döntés elé kerülünk: megéri-e a kezelések ideje és költsége, hogy megpróbáljuk megmenteni az állományt, vagy inkább az új telepítésre fókuszálunk ugyanannyi erővel.

Nemsokára jön a tavasz, elérkezik az ültetések, tápanyagozások ideje. 
Induljunk hát tiszta lappal, gondozzuk örökzöldjeinket rendszeresen és megfelelően, hogy hosszú évekig kertünk igazi ékessége legyenek.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony