Blog

Ha van sövényed, az legyen az első

MGÉ
MGÉ
2024.04.07 05:28
Ha van sövényed, az legyen az első

Ha van sövényed, az legyen az első, hogy azon elvégzed a tavaszi megújító feladatokat:

  • jelentősebb sövényvágást (oldalsó formázást), vagy
  • a tetejezést, hogy leszabályozd az égig törő örökzöldeket.

Ezek mindenképp előbb legyenek megcsinálva, mint a gyep-megújítás, hiszen utána már nem szívesen taposod majd meg a füvet.

Most áprilisban van itt a tökéletes pillanat, hogy bátran formázd, vágd az örökzöldet. Ha már gondolkozol rajta egy ideje… nyugodj meg, az év során szépen be fogja gyógyítani a sebeit, visszasűríti a lombját.

Mennyit vághatsz a tetejéből most az örökzöldeknek?

Most büntetlenül vághatsz a magasra nőtt növényekből, a tavaszi meleg ahogy beindítja a nedvkeringést, gyorsan regenerálja majd. Arra figyelj oda, hogy a 3 cm-nél nagyobb átmérőjű fás részeket mindenképpen zárd le sebkezelő tapasszal, hogy mielőbb gyógyuljon, és a friss metszlapon ne juthasson be fertőzés.

Az oldalirányú nyírásoknál vedd figyelembe

Ha takarítottál már örökzöldet belülről, tudod jól, hogy ahol nem éri napfény kikopaszodik az ág. Ha azt szeretnéd, hogy esztétikus maradjon a növény, akkor úgy nyírd meg oldalról, hogy maradjon zöld leveles része. (Persze, ha mégis drasztikusan visszavágod idővel kihajt a belső, felkopaszodott rész is, de addig elég lehangoló látványt nyújt majd.)

A legvégén pedig permetezz!

Tudom, ez egy igazi „nem szeretem” feladat. Én magam is utálok permetezni, és tudom, hogy a legtöbben ezt a lépést hagyják el. Pedig ma már nem kell vegyszerekkel dolgozni feltétlenül…

Mindig eltervezi az ember, hogy „jó, majd holnap megcsinálom!”, aztán jön valami sürgősebb dolog és ismét halogatódik a permetezés…

Pedig a növények rendkívül hálásak érte! Nézd csak meg, hogy mit tett a GardenMix az én Gold Juniperus sövényemmel.

Az utcán nálunk egyoldalas az öntözés, ami telibe fújja szerencsétlen sövényt locsoláskor.  Na ezt még ez az amúgy rendkívül szívós, kertész bakikra kevésbé érzékeny örökzöld se szereti. Állandóan vizes volt az öntöző miatt, és nekem is évente többször elő kellett vennem a permetezőt lekezelni. Utáltam, de muszáj volt, pont ahogy a vásárlóim is szokták mondani.

Tavaly úgy döntöttem, hogy elég ebből. Kap még egy évet, és vagy helyre jön, vagy ki lesz dobva, és nem kínlódok vele többet.

Lelkiismeretesen megkapta a tápanyagokat (hiszen a homokból folyamatosan kimosódik, rendszeresen pótolni kell), és megcsináltuk a növényvédelmi permetezéseket. Azért azt hozzáteszem, ha vegyszerrel permeteztem volna ennyit ezért az eredményért, már kidobtam volna… és akkor most nem lenne min mutogatnom az eredményeket.

Egy fontos gondolat: csak akkor vágj bele a növény megmentésébe, ha életképesnek látod, és leszel elég elhivatott, hogy rendszeresen tápanyagozd, gyógyítgasd, ellenőrizd, gondozd. Ha csak ímmel-ámmal tudsz rá időt szakítani, akkor inkább engedd el.

A nagy tavaszi sövényápolás után pedig belevághatsz a gyepápolási teendőkbe!

Kellemes kertészkedést kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

 

Tuja, babérmeggy, leylandi tápanyag

Az örökzöldek védelme és tápanyagpótlása örökzöld feladat, minden tavasszal és ősszel ismételni kell.

 AMALGEROL HATÁSA  AMITŐL MEGLEPŐDSZ

Az új tanultakat, tapasztalatokat hajlandóak vagyunk e kipróbálni és elfogadni?