Blog

Tuja, babérmeggy, leylandi tápanyag

MGÉ
MGÉ
2023.04.05 06:02
Tuja, babérmeggy, leylandi tápanyag

Az örökzöldek védelme és tápanyagpótlása örökzöld feladat, minden tavasszal és ősszel ismételni kell.

Már csak azért is, mert tipikusan már csak az utolsó pillanatban látszik meg rajtuk, hogy baj van, de ekkor már nem lehet egyszerűen visszavarázsolni a lehullott leveleket.

Éppen ezért a komplex ápolás a célravezető stratégia az örökzöldek esetében.

Ezen növények élénkzöld színét nagyban befolyásolja, hogy mennyi felvehető magnézium van körülöttük. Ezért van benne az ajánlott örökzöld csomagokban is a magnézium tartalmú lombtrágya (a Smaragd Extra Mg).

Mindig szerettem volna egy olyan készítménycsomagot, ami kizárólag csak öko-bio termékekből áll össze, de a kutatás, tesztelés mindig a „majd ha ráérek” kategóriába odázódott, hogy a magnéziumot is végre lecseréljem.

Eddig. 

Most jött el a pillanat, és a webáruház polcára felkerült 4 új szett (kisebb „S”, és nagyobb „M” kiszerelések):

(A sima rutin csomagok kisebbek, néhány növényre elegendőek, a sövény csomagok nagyobb kiszereléseket tartalmaznak, akkor válaszd, ha legalább 30-40 növényed van.)

Nem tagadom, a végső lökést a Smaragd Extra Mg piaci ára adta meg számomra, hogy most már nem tűr halasztást egy kiváló magnézium beszerzése helyette.

 

De az ár nem minden, ezért is húztam eddig a váltást. A lényeg az, ami a flakonban van. A most bevezetett aminósavas MYR Magnéziumban 5% magnézium van, ami elég a rutinszerű adagoláshoz, de jóval kedvezőbb az ára.

 

A tavaszi tápanyagozáshoz 10 liter vízbe:

  • 2,5 dl Humin Garden -Sol-ra
  • 1 dl Myr Magnéziumra
  • 0,5 dl Amalgerol-ra lesz szükséged, amit mérettől függően 2-4 növényre kell elosztani, majd bőségesen belocsolni tiszta vízzel.

A Myr magnézium a Biokontroll és a NÉBIH ökológiai gazdálkodásban felhasználható anyagok listáján is egyaránt szerepel, így az ÚJ RUTIN csomagok már annak a kritériumnak is megfelelnek, amit „bionak” is mondhatunk.

A tavaszi teendőkből ne felejtsd ki az örökzöldek nyírását, formázását, tetejezését és a permetezését sem a szép, napsütéses hétvégéken. Ezek igazán fontos ápolási feladatok, és hidd el meghálálják a növényeid! Az új csomagokban ráadásul már a Garden Mix van a Scudo helyett, így rögtön az újfajta növényvédelmi permetezést is kipróbálhatod.

 

Mikor fogj hozzá az örökzöldek tavaszi megújításához?

Amikor úgy látod, hogy már elég jó idő van ahhoz, hogy vízzel „pancsolj” a kertben, bátran belevetheted magad a tápanyagozási feladatba.

Az elsárgult, sérült, beteg ágakat távolítsd el minden növényről, és a fenyőket is bátran megnyírhatod nem csak a sövényeket. A tavaszi megújulást most tudod meglovagolni, most lehet kijavítani, megformázni, amit tavaly nem sikerült az ideális irányba terelgetni. Amikor ezzel megvagy, akkor a nem szeretem feladat legyen a következő lépés: a permetezés.

A múlt heti levelemben már írtam arról, hogyan tudod az új Garden Mix-szel vegyszermentesen kiváltani az örökzöldek védelmét. Ha nem volt időd elolvasni, ide kattintva tedd meg most!

 

A gomba és a baktériumos betegségek a dísznövényeket sem kímélik. Ha jól táplálod a növényt, megfelelő kondícióban van, akkor jó eséllyel meg tudja védeni magát a külső támadásoktól, de nem árt résen lenni. Lehet, hogy épp a szomszédod kertje a betegségeket terjesztő gócpont.

Most tavasszal a kertben is kell nagytakarítást végezni, legyen az fű, fa, örökzöld. Amikor ismételni kell az örökzöldek Garden Mix-es preventív permetezést, már a többi növény is lombos állapotban lesz. Azokat se hagyd ki a védelemből! 

Hálásak lesznek a mikroelemes lombtrágyáért, ami mellesleg gyümölcsfák, szőlő védelmére is kiváló. További előnye, hogy vegyszerrel keverhető, ha úgy döntesz, hogy a rovarölőt azért nem hagyod ki, de más növényvédő szerrel is keverhető. A pH-ja nagyon alacsony, így a kemény vizet is képes optimalizálni.

Noha ez nem tűnik fontos dolognak, a növények számára egyáltalán nem mindegy. Már régóta készülök, hogy írjak egy összefoglalót az öntözővíz és az ivóvíz pH-jának hatásairól, de biztosan erre is sor kerül majd egyszer.

Addig is egészséges örökzöldeket és sikeres tavaszi megújítást kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony