Gyepápolás, tápanyagozás

PAJOR, A CSEREBOGÁR LÁRVÁJA A FŰBEN ÉS A KERTBEN

MGÉ
MGÉ
2016.03.09 11:15
PAJOR, A CSEREBOGÁR LÁRVÁJA A FŰBEN ÉS A KERTBEN

Sorolhatnám, de fontossági sorrendet nem igen lehetne felállítani.

Én most a cserebogár lárvájára, a pajorra hívnám fel  a figyelmet.  A májusi cserebogár (Melolontha  melolontha )  már  április végén májusban rajzik, a nedvesen tartott ,gondozott kertekbe  több helyre petét lerakva  biztosítja utódainak a megélhetést. 

Teljes átalakulással fejlődik ki 3-4 év alatt, addig vígan rágogatnak a kertünkben. Minden zsenge gyökérhajtást szívesen fogyasztanak,ezért eleinte arra gyanakodunk, hogy nem megfelelően öntözünk, mert elkezd lankadni a fű, bokor, fácska, majd végül elkezd sárgulni a levélzet és kiszárad  ott a fűálomány.

Pedig a tettes lehet a pajor is. Legtöbb esetben,  kánikula beköszöntével látványos gyors pusztulás oka ez a talajlakó kártevő.  
A nyáron kétségbeesve szoktak jelentkezni a kertesek, hogy valami gond van a pázsittal, mert hatalmas foltokban sárgulás éktelenkedik az eddigi szép gyepen, annak ellenére, hogy mindent a gyepápolásnak megfelelően végeztek eddig. Rendszeresen tápanyagot pótolnak, öntöznek megfelelően, ahogyan kell, és mégis tönkre menni látszik a kert ékessége. 

A történetért felelőst nagyon gyorsan meg lehetett találnia a fű alatt lapulva a földben. Ha elkészült a szép kert és gyönyörű a pázsit, sajnos nem dőlhetünk hátra a kerti székben 10 évre. Szinte minden évben, de főleg a száraz nyarakon a leggondozottabb kertekbe rakja petéit a cserebogár sokaság. Mondanám, van eszük, de inkább ösztönük, ami vezeti őket, eszük ágában sincs a parlagföldekre repülni, inkább a gondozott kertekben érzik biztonságban a felnövekvő új generációt.Ezért állandóan résen kell lennünk, hogy meg tudjuk védeni a gyepet a kertben.

Mivel senki nem szereti a saját kertjét ahol a gyermekei is játszanak rendszeresen permetezni erős rovarirtókkal, helyette válasszuk a bio megoldást. Legyen az rendszeres, mert az igazság, hogy egy fecske nem csinál nyarat - ebben az esetben is igaz. A tavaszi és az őszi gyepszellőztetés a legideálisabb  erre ,amikor nagyon rövidre le van vágva gyep és könnyedén hozzá tudunk férni a talajhoz  mikrobiológiai szerrel mint  a RadiVita rovartávoltartóval. Permetezzük ki egyenletesen a fűre és  amikor belekerül a talajélet mikrobiológiai környeztébe, jelenlétével hat minden nemű talajlakó életterére.

Csak akkor hatásos ha használjuk!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony