Blog

HOGYAN TUDOD ELKERÜLNI A GYEP ÖNTÖZÉSI HIBÁIT ?

MGÉ
MGÉ
2019.07.21 13:52
HOGYAN TUDOD ELKERÜLNI A GYEP ÖNTÖZÉSI HIBÁIT ?

30% tápanyag, 40%-ban a TE munkád  és 30% helyes öntözés kell a gyönyörű kerthez...

Időről időre felbukkan egy-egy csalódott ügyfél, akinél annak ellenére, hogy megvett minden tápanyagot, amit javasoltam mégse működik a dolog.

Ugyanolyan vacak a kert, mint annak előtte…

Ilyenkor szoktam elővenni a 30-40-30-es szabályt és az alapján kikérdezni a kertészkedőt:

  • Amit javasoltam terméket kipróbálta? Ha igen, 30% az esély a sikerre, hiszen megkapta a kert a megfelelő tápanyagokat.
  • Amit javasoltam receptúrát a mennyiségre, adagolásra, sorrendre (kijuttatás időpontjára) pontosan betartotta? Ha igen, 40% a siker esélye, hiszen odaadóan bánt a kerttel.
  • Leellenőrizte, hogy rendben van-e az öntözés is? Ha igen, újabb 30% a sikerre, mert hiába a megfelelő anyag, megfelelő mennyiségben, jó időben kijuttatva, ha annak a bemosódására és a növények kellő hidratálására esély sincs.

Az esetek nagyon nagy százalékában ez az utolsó pont a baj.

Fogalma sincs róla a tulajdonosnak, hogy jól öntöz-e vagy sem (vagy rosszabb esetben meg van róla győződve, hogy igen és ebből nem enged). Az már fél siker, ha a rendszert átállítja az esti öntözésről reggelre (ha nincs automata, akkor pedig felkel korábban és megcsinálja kézzel), de nem elég.

Egy kedves régi ügyfelemnél jártunk úgy, hogy évekkel ezelőtt telepítettünk egy öntöző automatát, ami szép rendben üzemelt is. Csinálta a beállított programot. Aztán egy áramszünet következtében elem nem tárolta a megírt programot, ami egyik évről a másikra szépen le is merül (elhasználódik) minden kertben.

Amikor észrevette a tulaj a hibát, kicserélte az elemet és ment minden tovább szépen.

Vagyis nem.

Az áramkör megszakadása a memóriát lenullázza, így a rendszer szépen visszaáll az alapbeállításokra, azaz minimálisan öntöz csak.

Ennek hamar az lett a következménye, hogy a fű elkezdett szürkülni (soha nem a sárgaság a vízhiány első jele!), amit a rendszeres ellenőrzéskor, ami  abból áll, hogy rápillantunk a gyepre, már észre lehetett volna venni.

Ha ezt jelenséget tapasztalod, azonnal elő kell kapni a műanyag poharakat, és meg kell mérned az öntözőrendszer teljesítményét a Móricka módszerrel.  A lépéseit ebben a cikkben írtam le részletesen.

Ezt a módszert akkor is alkalmazhatod, ha kézzel locsolsz, nagyjából jó rálátást fog adni, hogy a 20-30 perces kézi locsolás során mennyi vizet is juttatsz ki a kertbe.

Tapasztalataim szerint ez az a lépés, ami sehogy se akaródzik senkinek. Kérlek, ne vedd magadra, ha te nem ilyen vagy, de sajnos itt szoktak elvérezni a leglelkesebb kerttulajdonosok is.

Nem hajlandók végig csinálni az ellenőrzést, így igazából fogalmuk sincs róla, hogy eleget öntöznek-e. És sajnos általában nem az időjárásnak, talajnak megfelelően teszik azt.

Pedig a vízre nem csak a növénynek van szüksége a nedvkeringés fenntartásához, hanem azoknak a tápanyagoknak, mikrobiológiai szereknek is, amelyekkel megóvni próbálod a kerted. Ha sivatagi szárazság honol benne, nem marad életben semmi, ha túl sokat öntözöl, akkor meg a gyökérrendszer nem fejlődik kellő mélységre.

A tanulság az esetből, hogy ha van automatád, minden tavasszal cseréld ki benne az elemet, és legalább évente egyszer ellenőrizd le, hogy a beállított program valóban annyi vizet juttat-e ki, mint amennyire szüksége van a kertednek (a legjobb, ha évszakonként is átnézed a beállításokat). Ha nem, emeld meg az időtartamot, vagy rakass be plusz szórófejeket, hogy a gyep egyenletesen kapjon vizet.

Ha nincs automatád, akkor pedig tanuld meg, hogy mennyi ideig kell locsolnod, hogy a kellő mennyiséget kijuttasd. (Ezt mindig igazítsd a hőmérséklethez és az időjáráshoz, amihez a fenti cikkben találsz egy segéd táblázatot is.)

Amennyiben szeretnél váltani a kézi locsolásról automatára, ismerkedj meg az öntözőrendszer telepítési szolgáltatásunkkal! Kattints ide a részletekért!

A 30-40-30-es szabály az egyetlen garancia arra, hogy a kerted egészséges, és szép lesz egész évben. Bármelyik láb hiányzik, el fog dőlni a szék, és nem lesz az a rettentően drága csodaszer, ami meg tudja menteni az állományt a pusztulástól!

Egészséges, jól öntözött kertet kíván egész évre
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony