Gyepszőnyeg

HOGYAN MARADJON ZÖLD A GYEPSZŐNYEGÜNK?

MGÉ
MGÉ
2017.03.07 11:49
HOGYAN MARADJON ZÖLD A GYEPSZŐNYEGÜNK?

Minőségmegőrzés saját otthonunkban

Nyírással, öntözéssel, tápanyagfeltöltéssel készítik elő a szakemberek a gyepszőnyeget – a kertünkben nekünk is ezt a műveletsort kell követnünk. Így a minőséget is megőrizve ápolt és élénkzöld színű pázsitot kapunk. A március időjárás már alkalmas arra, hogy a kerthez nyúljunk, 10-12 °C környékén kezünkbe vehetjük a gyep jövőjét. A ráfordított időmennyiség helyett inkább a rendszeresség a kulcsszó!

Figyelmesség literekben kifejezve

Olvasd el hogyan kell az öntözést jól beállítani :Gondos ápolás eredménye

Amikor újonnan telepített a gyepünk fokozottan érzékeny; folyamatos öntözést igényel, a nyár elejei melegben akár kétóránként is (a hengerezést követően legalább 10cm mélyen áztassuk át a rétegeket). A magasabb hőmérséklet serkenti a fűszőnyeg meggyökeresedését – ezért is április-május a vásárlás főszezonja -, de, ha 20°C felett rendszeresen locsoljuk a friss gyepet, könnyedén életre hívjuk a gombabetegséget.

Amikor még nincs legyökeresedve, nemcsak a betegségek, de bármilyen negatív külső tényező erősen hat rá. A gombák jelenléte ugyanis természetes  a talajban, elszaporodásuk az, ami kóros a pázsit számára. Friss gyeptulajdonosként már most meg kell jegyeznünk, hogy a talaj tápanyag-összetétele a legmeghatározóbb tényező a gyepszőnyeg minőségében. Ha figyelmen kívül hagyjuk a  mikroorganizmus -háztartást  az később a legmélyebb problémák forrásává is válhat.

Mégis mennyi öntözővíz-mennyiség az optimális telepítéskor és utána?

Több helyen is milliméterre pontos információkat találunk a mennyiséggel kapcsolatban. Ám, sajnos, a helyzet ennél bonyolultabb, hiszen sok tényezőtől függ. Talán a leghelyesebb, ha egy napig minden öntözés után mi magunk megnézzükmennyire nedves a szőnyeg alatt a talaj. Amennyiben áll alatta a víz, akkor túlöntöztünk, ha alig nedves a talaj, akkor emelni kell a mennyiséget. Egyébként a vízmegtartást is a talajminőség határozza meg (a fűmag fajtája pedig a szőnyeg habitusát, alkalmazkodó képességét és tűrőképességét alakítja).

A vízmennyiség és az öntözés gyakorisága a fenntartás folyamán hőmérsékletfüggő. Hűvös idő esetén elég hetente öntözni, 20-25°C-on már 4-5 naponta, 25-30°C-on 2-3 naponta, 30°C-on túl pedig minden nap. Reggel alacsony a talaj hőmérséklete, optimális az öntözéshez. Gyorsan felszárad a nedvesség a fű felületéről, valamint kisebb a párolgási veszteség is, vagyis hatékonyak leszünk.

A túlöntözéssel legalább akkora kárt okozunk, mintha hagynánk a kiszáradni a gyepszőnyeget. Erre fokozottan ügyeljünk.

A fűvágás

Olvad el ezt az írást  is:Fűnyírás fontossága 

Az első fűnyírást közvetlenül a telepítés után kell elvégezni, amikor a fűszálak elérik a 8-10 cm-t. A zöldet 5-6 cm-re érdemes vágni, kellően megélezett fűnyíróval, hogy ne roncsolódjon a fűszál vége. Ezután várjunk néhány napot, majd újra nyírjuk meg. A pázsit fajtája és a fenntartás határozza meg, milyen gyakorisággal végezzük később a nyírást. Otthoni, családi kertekben a heti rendszeresség az optimális megoldás. Egyszerre legfeljebb 30-50%-át távolítsuk el a fűnek, mert, ha túlságosan alacsonyra hagyjuk, könnyebben kiszárad. Nyáron növeljük meg a gyep magasságát legalább 1-2 cm-rel, hogy jobban takarja a talajt (saját magának árnyékol majd).

Néhány gyakorlati tanácsot mindenképp vegyünk figyelembe a későbbiekben. Hűvösebb időben 4-5 cm-nyi fű az ideális, ilyennek a tavaszi, valamint az őszi hónapok. A nyár folyamán mindig hagyjuk magasabban a füvet. Ősszel pedig folyamatosan nyírjuk addig a gyepet, amíg meg nem tartja magát alacsonyan.

A rendszeres fűnyírással, öntözéssel elérjük azt, amit lágy, gyönyörű gyepnek hívunk – odafigyeléssel nemcsak a látványt biztosíthatjuk, hanem a növényzet fittségét, egészségét is.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony