Füvesítés

HOGYAN FÜVESÍTSÜNK?

MGÉ
2016.04.21 18:34
HOGYAN FÜVESÍTSÜNK?

Fűmagvetési módszerek és praktikák

1. Fűmagvetés kézzel
A kézi vetés kihívásaihoz képest a gyepszőnyeg-telepítés unalmas folyamat. Hiába igényel nagyobb odafigyelést, mégis a kézi magvetés az egyik legegyszerűbb füvesítési eljárás, és bárki könnyen elsajátíthatja.Sőt, kisebb, illetve tagoltabb kertekben még előnyös is a kézi vetés, mert a gépekkel nehéz lenne a kis helyen forogni – ilyen esetekben a kézi vetés egyenletesebb gyepszőnyeget ad, mint a gépi vetés. 

Az előkészített talajra a választott fűmagfajtát egyenletesen és csak egyszerűen kiszórjuk. Több helyen olvasni, hogy a magokat gereblyével gyengéden bele kell a földbe húzogatni, de tapasztalataim szerint ez rossz gyakorlat: így az egyenletesen kijuttatott fűmagot eltoljuk a helyéről. Javasolt inkább hengerrel végezni a tömörítést, így a fűmagot finoman belenyomjuk a földbe. Ezután indulhat is a kelesztő öntözés az automata öntözőrendszerrel.

Automata öntözés hiányában érdemes 0,5 cm tőzeges fűmagtakarást végezni. A talajra kijuttatott tőzeg nedvesen fogja tartani a magot, így megvédi a kiszáradástól. Tőzeggel befedve elégséges lesz a kelesztési periódusban egy reggeli és egy kora délutáni öntözés.

2. Fűmagvetés géppel
Nagy, sík területek fűmagvetésekor gépi vetéssel azonnal belekerül a mag a talaj felső 1 centiméterébe, ahol már védettséget élvez a kiszáradás ellen. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell öntözni, hanem azt, hogy a mag „türelmesebb”, és a talajban könnyen kivárja a következő napi öntözési periódust.

A gépi vetés gyorsabb a kézi vetésnél, de az így vetett gyepnek több idő kell ahhoz, hogy egyenletessé váljon. Jellemzően sokáig látszódnak a vetési sorok, mert idő, amíg a bokrosodó fűszálak összezárnak.

A gépi vetésnek ez az ára, de a hatékonyságát tekintve nagymértékben felülmúlja a kézi vetést, így nagy területeket mindenképp géppel vessünk. A gyepszőnyeg telepek is géppel vetnek, és fontos a pontos fűmagadagolás és az egyenletes sebesség, hogy minőségi gyepet kapjunk.

3. Hidrovetés
Ilyenkor vízzel végezzük a fűmagvetést.

Adott egy szuszpenziós keverék, amely tartalmazza a fűmagokat és az adalékanyagokat (többnyire mindenféle tápanyagot), és ezt a keveréket víz segítségével a talajra vetjük.A hidrovetést alkalmazhatjuk sík területen és rézsűk füvesítésére. A talaj előkészítése ugyanúgy történik, mint kézi vagy gépi vetés esetén.
A módszer előnye, hogy nehezen megközelíthető területeken is kiváló kelési minőségű gyepesítést lehet megvalósítani anélkül, hogy vízzel őriznénk a fűkelési időszakot. Azokra a helyekre ajánlom  a hidrovetést, ahol nincs lehetőség az optimális fűmagkelesztésre, és nem megoldható az öntözés.

4. Gyepszőnyegezés, gyeptéglázás
A gyepszőnyegterítéssel azonnal zöld eredményt kapunk.

Ennek ellenére a területet nem lehet rögtön használatba venni, mert meg kell várni, hogy a gyeptéglák legyökeresedjenek, ez pedig legalá 3 hét.Viszont ezzel a módszerrel nagymértékben kiküszöbölhetjük a magról kelő gyomosodást, és ami a legfontosabb: megúszhatjuk a frissen vetett fű körüli 1 éves féltő gondoskodást. A gyeptéglázással nem kell annyit „babusgatni” a füvet.

Szolgáltatásaink megrendelői közül az utóbbi időszakban egyre többen vannak, akik inkább a gyepszőnyeg telepítését választják, és szívesebben veszik át a kész gyepes kert gondozását.

Ha szeretne Ön is egy szép gyepes kertet, akkor nézze meg szolgáltatásainkat. A füvesítést mindig terepszemlével kezdjük, és megnézzük, hogy az Ön kertjébe melyik fűmagvetési módszer lenne a legköltséghatékonyabb. A munkafolyamatról itt olvashat részletesen.

Figyelünk arra is, hogy Önnek mi az elsődleges: legyen gyorsan kész? Akkor gyeptéglát ajánlunk.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony