Blog

GYEPSZELLŐZTETÉS ESETE ŐSZI TÁPANYAGOZÁSKOR

MGÉ
MGÉ
2019.09.09 20:05
GYEPSZELLŐZTETÉS ESETE ŐSZI TÁPANYAGOZÁSKOR

„Ha maga nem állna itt ilyen nyugodtan én bizony hazazavarnám ezeket az embereket, mert tönkre teszik a gyepem!”

Kora nyár volt, gyepszőnyeget telepítettünk.

Látszott rajta, hogy nem volt tökéletes, sárga szálak és pajorok tarkították a friss gyepet, de ilyen alapanyagot hozott a megrendelő, ezzel kellett dolgozni…

Kedves Olvasóm,

Láthatod, a fenti történet nem indult hiba nélkül. Tudtuk előre, hogy nem lesz könnyű menet a telepítéssel behurcolt problémák leküzdése, ezért is beszéltük meg a tulajdonossal nagyon alaposan a teendőket:

-a tápanyagozás,
-a fűnyírás,
-az öntözés, és
-a kertevők elleni védekezés mikéntjét.

A kezdeti nehézségek ellenére a gyep jól gyökeresedett, és nyár végére egészen szépnek tűnt. Besűrűsödött, és a nyári magasabb vágásnak köszönhetően igazán esztétikus látványt nyújtott.

Az ügyfelünk ősszel kért segítséget, hogy menjünk ki, mutassuk meg hogyan kell a gyepszellőztetést csinálni, mert ő még sose hallott erről a munkafolyamatról. Kimentünk a csapattal, és nekiláttunk:

-lenyírtuk a füvet 3 cm-es magasságúra (ami rögtön kidobta a sok-sok elhalt, sárga szálat)- azt hiszem ez volt az első sokk az ügyfelünk számára

-majd következett a gyepszellőztetés ( hasonlóképpen mint  a videóban)

 

Az őszi szellőztetés célja az állomány letisztázása, az elhalt szálak kitépése, a sűrű gyep szellősebbé tétele, hogy télen a hó alatt se tudjon befulladni.

A munka már vagy jó fél órája ment, és ahogyan kell egyre „ramatyabbul” nézett ki a kert.

Hosszas téblábolás után végül odafordult hozzám a tulaj és megkérdezte, hogy „biztosan jól van ez így?” – mert ő még csak azért nem zavart el mindenkit a kertjéből, mert én nem pánikolok, hanem elégedetten nézem a munkát.

Nyugodtan feleltem rá, és  nagyot nevettem, hogy igen. Ez a cél, hogy jól megtépjük a gyepet, a csúnya részeket kiszedjük belőle.

Persze nem szabad kikoptatni, oda kell figyelni az egyenletes gépi munkára, hogy még a fordulóknál se tépje ki teljesen a füvet.

Egy sűrű állománynál muszáj ősszel is megcsinálni, mert a téli csapadék és ködös, nyírkos idő nagyon könnyen oda vezet, hogy befülled a gyep és tavaszra egy elfertőződött, legyengült állományt kapunk vissza a hóolvadást követően.

Az idei nyári szezon csapadékosan indult, ami kedvezett a gombás fertőzéseknek. Ez a sűrű állományban jól meg tud bújni. Ezen is segít a gyepszellőztetés, hiszen a kiritkított gyepet már felül lehet vetni ahol szükség.

Sőt! A tápanyagozást is sokkal hatékonyabbá teszi, ha nem egy vastag filces rétegre szórjuk az értékes granulátumot, hanem közvetlenül a talajra, ahol fel tud táródni és gyorsan beépül a tápanyagkörforgásba.

 Milyen gyeptrágyát szórjunk ki gyepszellőztetés után? 

Ha készen vagy az őszi gyepszellőztetéssel, és:

-az idei évben küzdöttél a gombás fertőzésekkel, az őszi nyálka beállta előtt Antagonnal és Esstence Origoval készítsd fel a gyepet a téli fertőzés újabb hulláma ellen, hiszen megelőzni könnyebb és olcsóbb, mint kezelni a problémát és persze szórj ki egy ŐSZI FELKÉSZÍTŐ tápanyagot is

(terület nagyságától függően egy 10kg  vagy 25 kg gyeptrágyát)

-egész évben egészséges volt az állományod, akkor se feledkezz meg a talajjavításról,  a  DCM Vivisol–t   szórd ki   a   DCM GrassCare őszi felkészítő tápanyag mellé , mert ezzel  biztosítod  a gazdag szervesanyag pótlást  a területen

-amennyiben teljes felülvetés előtt állsz, akkor a DCM Mix2-vel tápanyagozz az egész gyepfelületen, és ha aggodalom nélkül akarsz fűmagot keleszteni, akkor permetezd le az egész vetést és gyepállományt folyékony humusszal Humin Garden Plus-Sol-al  ( 10 liter vízhez 2,5 dl  önts, ami 200 m2elégséges).

Az őszi gyepszellőztetésre nincs sok idő, most kell csinálnod szeptemberben, különben nagyon megcsúszol a tápanyagozással és ahelyett, hogy télre készítenéd a gyepet, csak elpocsékolod a megújításra alkalmas talajhőmérsékletet…

Bővebben az őszi gyepszellőztetésről (oktató videóval) itt olvashatsz!

Az őszi felülvetésről pedig itt tudsz utána nézni.

Egészséges, jól gyepszellőztetett kertet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony