Blog

TÉNYLEG KELL ŐSSZEL IS GYEPET-SZELLŐZTETNI?

MGÉ
MGÉ
2017.09.14 17:32
TÉNYLEG KELL ŐSSZEL IS GYEPET-SZELLŐZTETNI?

Őszinte döbbenettel az arcán kérdezte tőlem a fenti kérdést az egyik újdonsült kerttulajdonos, akinek tavaly füvesítettünk a frissen elkészült háza körül.

A válasz az, hogy IGEN.

Összegyűjtöttem néhány tipikus példát az elmúlt évekből, hogy az őszi kertápolás milyen kérdéseket vethet fel.

Tudom, sokan úgy vannak vele, hogy tavasszal már megcsinálták a gyepszellőztetést, így az őszi munkát szívesen „elsumákolják”- hiszen télen, a hó alatt úgyse nő a fű.

Pedig…

Igaz, hogy a hidegben lelassul a növényzet nedvkeringése (mert így védekezik a fagykárok ellen), éppen ezért a növekedés is megtorpan, szinte megáll. Azonban pontosan emiatt, súlyos károkat szenvedhet el a gyep, ha nincs felkészítve a tél megpróbáltatásaira.

Ráadásul, ha nyáron nem sikerült megvédeni az állományt, és helyenként kiégett, vagy megbetegedett a fű, a szellőztetés után még szépen rendbe lehet hozni. Így tavasszal nem nulláról, vagyis inkább nem mínuszból kell kezdeni a kert ápolását.

Van egy ügyfelem, aki éveken át minden tavasszal hatalmas hévvel elvégezte a teendőket- gyepszellőztetést, tápanyag utánpótlást, az öntözőrendszer karbantartását és beállítását, aztán hagyta, hadd menjenek a dolgok a maguk útján. Őszre rendre megritkult az állomány, és kezdhette elölről az egészen következő tavasszal.

Amikor hozzám fordult és beszélgettünk róla, hogyan ápolja a kertjét, hamar kiderült, hogy a rossz gyakorlatnak köszönheti, hogy folyamatos harcot vív a pázsitjáért(amit évente újra kell vetnie szinte).

Javasoltam Neki, hogy ne csak tavasszal tegye rendbe az állományt, hanem szeptemberben is szánjon rá egy hétvégét:

  • végezze el a gyepszellőztetést, és
  • a trágyázást.

Idén tavasszal boldogan hívott, hogy képzeljem el: most nem kell felülvetni a füvet, mert gyönyörűen telelt a gyep.

Mi is történik az őszi gyepszellőztetés során?

Az elhalt részek eltávolításával, és a gyökerek „megszabdalásával” visszaállítjuk a talaj felső rétegének víz-átjárhatóságát, illetve ösztönözzük a pázsitot a megújulásra, dúsulásra.

(illetve, ha a nyár komoly károkat okozott az állományban, akkor életteret nyerünk az új fűmagoknak, amelyekkel felülvetjük a gyepet ilyenkor)

Mivel nyáron magasabbra nyírjuk füvet, ilyenkor kell elkezdeni leszorítani. Ezért előkerülhetnek az elhalt sárga alj részek -amit már nem lehet és nem is kell táplálni-, és ez bizony nagyon csúnya tud lenni.

Ilyenkor a gyepszellőztetés teret ad az új fűszálak sarjadásának, amitől még a tél beköszönte előtt olyanná válhat a gyeped, mintha vadonat új gyepszőnyeget terítettél volna le.

„Egész évben jól tartottam a gyepet- tápláltam, gondoztam, mégis tele van elhalt szálakkal. MIÉRT?”

A „jól tartásnak” köszönhetően. Természetes, hogy a fűszálak, hasonlóan a hajunkhoz szépen növekednek, majd egy ponton elhalnak. Ez a folyamatos gondozás mellett is egy természetes folyamat, a tömött szép gyepben is előfordul, hiszen itt a szálak annyira-egymásra lapulhatnak, hogy egyszerűen nem marad életterük. 

Ettől nem kell megijedni akkor sem, ha gondosan ápolod a kerted.

A gyepszellőztető gépekről ebben a cikkben írtam!

FONTOS!

A gyepszellőztetés önmagában (ugyan úgy, mint tavasszal), félkarú óriás. Szükség van arra, hogy a kitisztított, elhalt részektől megszabadított növények számára tápanyagot is kijuttassunk.

Csak így tudja a rendelkezésére álló életteret friss, új hajtásokkal megtölteni. Trágyázás nélkül a gyepszellőztetés után az állomány nem fog tudni megújulni! Így ha csak a szellőztetést végzed el, nem is érdemes lesned, hogy mikor lesz újra smaragdzöld, egyenletes pázsit a kertedben.

(a trágyázás és a gyepszellőztetés együttes elvégzését követően 2-3 héten belül látványos fejlődésnek fog indulni a kert!)

A tápanyag kijuttatása azonban nem csak az őszi megújulást segíti. Fontos szerepe van abban is, hogy a növényzet megfelelően kondícionálja magát a téli fagyok beköszöntése előtt.

+1 Ne felejtsd el a kiszórás után alaposan bemosatni a tápanyagot a földbe!

Gondolj csak bele:

Kimerülten, vitaminhiányosan sokkal kevésbé bírjuk mi emberek is a hideg időjárást, hamarabb kezdünk fázni, dideregni, megbetegedni, mint amikor „majd kicsattanunk” az egészségtől. Ugyan így van ezzel a gyep is. 

 

Figyelem, az őszi tápanyag akció csak 2017. szeptember 24-ig tart! Ne maradj le a kedvező lehetőségről!

Ha kérdésed van a saját kerteddel kapcsolatban, tedd fel telefonon. Részletek itt!

Vagy kapcsolódj be a mentorprogramba az Évakert oldalon!

Sikeres őszi felkészítést kívánok!
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony