Fűmag vetése, felülvetés

ÚJRAFÜVESÍTÉS, A GYEP FELÜLVETÉSE

MGÉ
MGÉ
2017.01.27 19:07
ÚJRAFÜVESÍTÉS, A GYEP FELÜLVETÉSE

A kert gyepterületének életciklusa meghosszabbítható, ha tavasszal vagy ősszel egyszerűen felülvetjük fűmaggal a területet.

A beavatkozás feltétlen szükséges:

- amikor az árnyékos területeken kikopott a gyep
  (kétévente érdemes a nagyon mély árnyékos részeket felülvetni)

-  amikor  a moha  eluralkodott  a gyepben ( mohairtás mindenképpen elkell végezni Compo vastápsóval és a  talaj kondicionálást megkell kezdeni Amalgerollal és legalább egy évig alkalmazni kell)

- amikor a vakond barátunk aktívan részt vett a kertészkedésben (a vakondűzést  az évi fenntartási munkába bekell illeszteni  Ricinus minigranulátummal)

- amikor nyáron a gyomok eluralják a területet (muharfélék a füvet kinyomják élőhelyükről - akkor  az öntözés mennyiségét  felül kell vizsgálni)

- amikor a pajor vagy a lóbogár elrágja a gyep gyökerét (kifoltosítja a zöld területet, ezért a védekezést alkalmazni kell az éves gyepápolás során) bio módszerrelvegyszermentesen megoldást nyújt a RadiVita  kipermetezésének alkalmazása ( hosszú  távra gondolkodva, ismétléssel  jó eredményekről számolnak be  a felhasználók )

A felülvetés egy megoldás ilyenkor, hasznos rehabilitáció a gyepnek. Lássunk is most hozzá:

  1. a gyepet lenyírjuk a szokásosnál alacsonyabbra (tarhoz közeli állapot)
  2. gereblyével vagy nagyobb terület esetében gyepszellőztető (talajlazító) géppel takarítsuk ki a területet az elhalt gyepszálaktól és próbáljunk morzsás talajt előkészíteni
  3. kötött talaj esetében nehézséget okoz a talaj felpuhítása, amit termőhomok felszórással lehet némileg korrigálni vagy  a  talajegyenletlenséget  lesímítani
  4. tápanyagot jutassunk ki (DCM mix2 gyökerezést serketni)
  5. következő lépés a fűmag kiszórása (75 % fűmagot készítsünk, mintha szűz területet akarnánk vetni)
  6. és most jön az egyik fontos lépés, hogy a fűmagot letakarjuk fél cm vastagságban talajjavítós szerves anyaggal, mint  egy paplant képezünk  a mag tetején( 4-5  alkalommal történő  napi kelesztő öntözést kitudjuk hagyni  a takarás  módszerét, de ehhez  az  automata  rendszert  jól kell  beállítani )
  7. takarás esetén napi egy vagy kettő öntözéssel kikelesztjük a magot (az ajfű mag 10-14 napra kel, vigyázzunk a kelesztés hosszúságára)
  8. minden  szem mag kikelése után tudunk csak füvet vágni a területen
  9. az első fűnyírás után  a másik fél adag tápanyagot szórjuk ki a területre  és kezeljük a területet folyékony humusszal  és Esstence Origoval.

A kikelt fű állomány most nagyon esetlennek néz ki a régi az öregebb fűszálakhoz között, (a régi gyephez  képest) és hajlamosak vagyunk elégedetlenkedni a látvány miatt.

Pedig aggodalomra nincs ok, mindent az idő meg fog oldani. Amikor elmúlik 2 hónap, már a fiatal állomány is belesimul habitusában az öreg állomány közé, igaz kissé halványzöldebb színű lesz az újvetés, de meg fog az is öregedni félév után.

Amennyiben  nem tudjuk  a  régi gyep fajtanevét, feltétlen  az egész fűállományt (területet) felül kel vetni az új fűmaggal , mert  különben  tarka marad   a gyep, a másik  fűmag  fajtajellege miatt.

A  felülvetés hozzávalóit rendeld meg itt a webárúházban!

Ha segítség kell, akkor jelentkezz a füvesítés mentorprogramra!

Vagy ha nincs időd vagy energiád a javaslat szerint a fű megújítását elvégezni, keress meg bátran bennünket!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony