Újrafüvesítés, a gyep felülvetése

Újrafüvesítés, a gyep felülvetése

A kert gyepterületének életciklusa meghosszabbítható, ha tavasszal vagy ősszel egyszerűen felülvetjük fűmaggal a területet.
A beavatkozás feltétlen szükséges:

- amikor az árnyékos területeken kikopott a gyep
  (kétévente érdemes a nagyon mély árnyékos részeket felülvetni)

-  amikor  a moha  eluralkodott  a gyepben ( mohairtás mindenképpen elkell végezni és a  talaj kondicionálást megkell kezdeni és legalább egy évig alkalmazni kell)

- amikor a vakond barátunk aktívan részt vett a kertészkedésben (a vakondűzést  az évi fenntartási munkába bekell illeszteni  vagy  a Horto bio  kiszórásával vagy  Ricinus minigranulátummal)

- amikor nyáron a gyomok eluralják a területet (muharfélék a füvet kinyomják élőhelyükről -akkor  az öntözés mennyiségét  felül kell vizsgálni)

- amikor a pajor vagy a lóbogár elrágja a gyep gyökerét (kifoltosítja a területet, a mikrobiológiát alkalmazni kell  az éves gyepápolás   során)

A felülvetés egy megoldás ilyenkor, hasznos rehabilitáció a gyepnek. Lássunk is most hozzá:

  1. a gyepet lenyírjuk a szokásosnál alacsonyabbra (tarhoz közeli állapot)
  2. gereblyével vagy nagyobb terület esetében gyepszellőztető (talajlazító) géppel takarítsuk ki a területet az elhalt gyepszálaktól és próbáljunk morzsás talajt előkészíteni
  3. kötött talaj esetében nehézséget okoz a talaj felpuhítása, amit termőhomok felszórással lehet némileg korrigálni
  4. tápanyagot jutassunk ki (DCM mix2 gyökerezést  serketni)
  5. következő lépés a fűmag kiszórása (annyi fűmagot készítsünk, mintha szűz területet akarnánk vetni)
  6. és most jön az egyik fontos lépés, hogy a fűmagot letakarjuk fél cm vastagságban talajjavítós szerves anyaggal, mint  egy paplant képezünk  a mag tetején( 4-5  alkalommal történő  napi kelesztő öntözést kitudjuk hagyni  a takarás  módszerével)
  7. napi egy vagy kettő öntözéssel kikelesztjük a magot (az ajfű mag 10-14 napra kel, vigyázzunk a kelesztéssel)
  8. minden  szem mag kikelése után tudunk csak füvet vágni a területen
  9. az első fűnyírás után  a másik fél adag tápanyagot szórjuk ki a területre  és kezeljük a területet folyékony talajjavítóval (82 mikroorganizmus-társaság   egy üvegben) vagy mikorhizza  kiszórással.

A kikelt fű állomány most nagyon esetlennek néz ki a régi az öregebb fűszálakhoz között, (a régi gyephez  képest) és hajlamosak vagyunk elégedetlenkedni a látvány miatt.

Pedig aggodalomra nincs ok, mindent az idő meg fog oldani. Amikor elmúlik 2 hónap, már a fiatal állomány is belesimul habitusában az öreg állomány közé, igaz kissé halványzöldebb színű lesz az újvetés, de meg fog az is öregedni félév után.

Amennyiben  nem tudjuk  a  régi gyep fajtanevét, feltétlen  az egész fűállományt (területet) felül kel vetni az új fűmaggal , mert  különben  tarka marad   a gyep, a másik  fűmag  fajtajellege miatt.

A  felülvetés hozzávalóit rendeld meg  itt  a webárúházban!

Ha nincs időd  vagy energiád  a javaslat  szerint  a fű megújítását elvégezni, keress meg bátran bennünket!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

Ez a weboldal sütiket használ
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Kertfenntartás és kertfüvesítés
Így füvesíts
Bizonytalan vagy a kertben?
Gyere el Workshopjainkra és tanuld meg Évától, a füvesasszonytól hogyan lehet a Te kerted is irigylésre méltóan szép!
Azt, hogy mitől lesz a gyep egy dús smaragdzöld szőnyeg, az örökzöldek pedig kicsattanóan egészségesek!
További részletek
Mit kezdj a vakonddal