Blog

GYEP TALAJJAVÍTÁS MÓDSZEREI :: TALAJKONDÍCIONÁLÁS

MGÉ
2019.05.09 12:28
GYEP TALAJJAVÍTÁS MÓDSZEREI :: TALAJKONDÍCIONÁLÁS

Hogyan spórolhatsz a talajkondicionálással időt és pénzt?

Sokszor írtam már róla, hogy a kertgondozásban sokkal kifizetődőbb a megelőző stratégia, mint a védekezés, gyógyítás. Ennek egyik pillére a növények jó kondícióban tartása, a másik pedig a talajélet gondozása.

A növényeink akkor tudják a talajból felvenni a tápanyagokat és a vizet, ha azok a megfelelő formában elő vannak készítve számukra. Ez a talajban élő jó baktériumok feladata.

Ezért fontos róluk is gondoskodni. A talajélet alapjaiban meghatározza a talaj termőképességét. Tömheted tápanyaggal a talajt, ha a növények nem tudják felvenni belőle, mert nincsen átalakítva a megfelelő formára nekik…

A talajélet gondozásának 2 fő eszköze van:

1. egyik az Amalgerol, amit többször  emlegettem már, mint növényi C-vitamint. Ez a bio folyadék egy speciális koktél, ami egyrészt táplálja a talajban élő mikroorganizmusokat, másrészt segít a talaj levegő és vízháztartásának javításában, és a kapillárisrendszer visszaépítésében a betömörödött talajon ( nagy esőzések után nehezen  eltűnő felszini  víz  jelzi).

Szerves tápanyagozással kiegészítve valódi csodákra képes az Amalgerol.

 Cséki Ferenc  a Facebookon ezt nyilatkozta  az amalgerolos  poszt alatt: Egyik legjobb csodaszer amit valaha használtam és használok.
https://www.facebook.com/Kertfuvesites/photos/a.492456344150258/2479627342099805/?type=3&theater

Bővebben az Amalgerol jótékony hatásairól itt olvashatsz!
Az Amalgerol rendeléséhez pedig kattints ide!

2.másik pedig a Prohumin

A folyékony humusz komponensei a talaj ásványi szerkezetéhez kötődve javítják a talaj termőképességét.

Ennek a különlegessége egy átlagos  humuszhoz képest az, hogy  két komponensből épül fel.Van benne könnyen felvehető  fulvósav és  huminsav, ami értékes szénforrás. Emellett pedig még közel 70-féle ásványi anyagot is talmaz.  Folyékony állapota miatt szinte azonnal tudják a növények és a talajlakó mikroorganizmusok hasznosítani.

Ezen   tulajdonságainak köszönhetően a szinte teljesen terméketlen talajt is rövid idő alatt szerves anyag kijuttatással együtt élővé tudja tenni, a  hasznos talajélet támogatásával és felszaporításával.

A Prohumint 5 vagy 10 literes változatban itt tudod megrendelni! Vagy kattints a képre!

       

3.harmadik egy növénykondicionáló Esstence Origo Sprint, ami egy gilisztahumusz  alapú biostimulátor. 2019 - ben csatlakozott  az előző kettő talajkondicionálóhoz, hogy azok jótékony hatását  kihasználva erősebb kapcsolat tudjon kialakulni  a talaj és  a növény között. Már egymagában egy gilisztahumusz talajba forgatása is  jótékony hatású, de egy speciális  gilisztahumusz  kivonat mint az Origo, (ami  különleges és fajgazdag  élő organizusokból nyert oldat) egyszerűen kipermetezéskor rátapad a talajkondicionálókra és  egyenesen élettel  nyomja tele  a holt  talajokat.


Hogyan használd?

A leggyorsabb javulást a kétféle talajkondicionáló együttes alkalmazásával érheted el, ráadásul egy lépésben is kijuttathatod a két  talajstimulátort .

Fontos, hogy estefelé permetezd ki, olyan napon, amikor másnap reggel megy az öntözőrendszer. 

Makacs foltok esetén kannával is beáztathatjuk a   gyengélkedő, foltos területet (pl. bontott épület helye, járdaszegély melletti, vagy sóderes talajon).  

Ez a módszer a gyepet, a fákat, bokrokat és más kultúrnövényeket egyaránt támogatja az azonnal hasznosítható tápanyagoknak és a talajélet erősítésének köszönhetően.

 A jó kondícióban tartott kert sokkal jobban ellenáll a különböző betegségeknek, fertőzéseknek. Ha rendszeresen alkalmazod a talajkondicionálókat sokkal kevesebb pénzt és időt kell a kert regenerálására fordítanod.

Egészséges, szép gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva,   a  füvesasszony