Blog

GYEP GOMBÁSODÁSA ÉS KEZELÉSI MÓDSZERE

MGÉ
MGÉ
2019.07.03 13:43
GYEP GOMBÁSODÁSA ÉS KEZELÉSI MÓDSZERE

A mostani (2019 májusi és júniusi) csapadékos hónap próbára teszi a kertet és a türelmed egyaránt. Naponta 5-10 levelet kapok, 

amelyben kétségbeesve várják tőlem a varázsütésre működő megoldást a kertészkedők a gomba ellen.

Sajnos erre nincs csettintésre működő módszer. A probléma mélyen a felszín alatt, a talajban lakik legtöbbször, annak egyensúlyának kibillenéséből ered, ezért nem lehet egy felszíni kezeléssel örökre búcsút inteni neki.

Szíved joga kétségbe vonni a szavamat, ezért is beszéljen helyettem most egy igaz történet inkább.

3 évvel ezelőtt egy kétségbeesett úr (Pamucsi Tamás, Budapest) telefonált a tél elején, hogy oda az egész kertje. A csodálatos új, őszi füvesítése alig 3 hónap alatt tiszta folt lett, semmit se tud kezdeni vele.

Az első fotók láttán egyértelmű volt, hogy a talaj lesz a hibás, azaz a talajban lakó gombabetegség, ami a zsenge, új fűnek nem ellenfele, hanem kivégző osztaga.

Nincs mit szépíteni rajta, az a gyep halálra volt ítélve, ha nem tesz semmit Tamás. Noha télen nem szoktam javasolni, neki mégis azt tanácsoltam akkor, hogy avatkozzon be azonnal, vagy tavasszal kezdheti újra a füvesítést.

Noha még karácsony előtt is füvet kellett nyírnia az indító műtrágyának köszönhetően, de sikerült megállítania a fertőzést a DCM kezeléseknek köszönhetően.

 Kiszórta az Antagon talajjavítót és a javaslataim szerint eljárt permetezéseket illetően. Mivel enyhe, száraz tél volt egy kis öntözéssel rásegített a granulátum feltáródására.

Tavaszra egész szépen helyrejött a kert. Nem kellett még felülvetnie vagy foltoznia sem.

Ezt követően egész évben kitartóan alkalmazta a talajjavítót, talajkondocionálókat és szerves trágyával kombinálva erősítette az állományt.

Probléma nélkül ment le az év (pedig a tiltásom ellenére, még néha esténként is locsolt, mert nem volt akkor még öntözőrendszere).

Aztán új tavasz új lehetőség, kapott egy kedvező kupont az egyik áruházban egy bizonyos műtrágyára. Akárhogy számolta éves szinten nagyjából egy tápanyagozás árát tudta vele megspórolni, ezért visszatért a műtrágyához. 

Ettől függetlenül tartotta velem a kapcsolatot, 3-4 havonta rendre küldött helyzetjelentést.

Aztán nyáron jött a hidegzuhany.

Elmentek nyaralni. Ez idő alatt a szomszédjára bízta a locsolást (aki ideje híján szintén este öntözött).

Hazaérve a gyepállomány, mintegy harmada kipusztult Tamás kertjében.

Nem volt mese, most felül kellett venni, illetve kipótolni, ahol teljesen elhalt a gyep.

Őszre megcsináltatta az öntözőrendszert és belevágott a helyreállításba. Ismét bevetette a talajjavítót és a javaslatomra másodjára egy stressztűrőbb fűmagot választott a Scott helyett.

Az őszi felülvetése jól sikerült az Antagon és a DCM szerves trágya megvédte az új állományt, így a telet is gond nélkül vészelte át az állomány. Azóta is folyamatosan használja mind a kettőt Amalgerollal kiegészítve, így az idei csapadékos évben is fertőzésmentes a kertje.

Tamás akkor megfogadta, hogy többé nem tér vissza a műtrágyához, mert amit megspórolt annak a többszörösébe került a károk helyreállítása, hiszen a gomba mindvégig ott lappangott a talajban az ideális körülményeket várva.

A hőség, az esti öntözés és a műtrágyától meggyengült immunrendszerű pázsit pedig pontosan ilyen volt.

A gombabetegséget nem lehet legyőzni, inkább csak kordában tartani. Talaja válogatja, hogy ez mennyi talajjavítót igényel, milyen hoszan, de az biztos, hogy egy szezon kell egy általános védettség kialakításához (azaz 3 kezelés: tavasszal, nyáron és ősszel), majd utána a fenntartáshoz legalább kettő (tavasszal és ősszel).

A vegyszeres kezelés csak tüneti kezelés, noha azonnalinak tűnik az eredménye, csak elodázza a nagyobb katasztrófát.

Természetesen, ha akkut a probléma és szeretnél látványos eredményt, vesd be a vegyszert (pl. a Switch 62,5 WG-t vagy a Bumpert 25 EC-t), amit az EsstenceOrigoval együtt ki tudsz juttatni.

             

Vagy, ha nem akarsz vegyszerhez nyúlni és még melegében elkapod a problémát (nincs gyökérvesztés), akkor a foltokat kezelheted Humin Garden Plus-Sol-al. Ilyenkor az alvó rügyekből képes a gyökér új leveleket sarjasztani a tápanyag hatására.

Miközben az Antagon és az EsstenceOrigo is megkezdi a hatását a talajban, levélen feltáródva.

Ha nem kezeled a talajban megbújó gombás fertőzéseket garantáltan újra és újra ugyanoda fogsz kilyukadni: kezdhetsz mindent elölről, újrafüvesítéssel vagy folyamatosan küzdened kell a fertőzéssel.

Az egyetlen megoldás a kitartó talajjavítás, a talajélet egyensúlyának helyreállítása. Amit az elmúlt évtizedekben leromboltunk nem tudjuk egyetlen kezeléssel visszaépíteni. Időt és megfelelő körülményeket kell adni a regenerálódásnak, nem megy máshogy.

A téglaházak se úgy épülnek, hogy csettint a kőműves és ott a 3 szint. Sorról, sorra kell felépítenie. A talaj öngyógyító, védekezőképességét ugyanígy kell felépíteni, amivel szép fokozatosan kiszorítható a sok patogén.

Szeretnék több ilyen sikertörténetnek tanúja lenni, írd meg tapasztalataidat feltétlen.

Kitartást és egészséges, zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva , a füvesasszony

Ui: facebookon nemrég posztoltam a kapott  negyedéves helyzetjelentés   Pamucsi Tamás kertjéről
https://www.facebook.com/Kertfuvesites/photos/pcb.2554606934601845/2554604251268780/?type=3&theater