Rólunk írták-webshop

FÜVESÍTÉS UTÁN, ÚJRAFÜVESÍTÉS MÁSODSZOR IS

MGÉ
MGÉ
2019.11.16 17:40
FÜVESÍTÉS UTÁN, ÚJRAFÜVESÍTÉS MÁSODSZOR IS

Egy kedves győri vásárlónk küldött nemrég egy beszámolót arról, hogyan is alakult a kertjében a füvesítés.

„Kedves Éva!

Házunk építésekor nagyon gyenge minőségű földdel töltötték fel a kertünket.

Egy kertész javaslatára a közeli ipari parkból hozattam földet. Egy zöldmezős beruházás kapcsán a terület felső rétegét eltávolították, és mivel ismertem a vállalkozót, aki építkezett, ingyen elhozhattam a nagyjából négy teherautónyi földet. Egy Bobcat leszedte a telkemtalajának felső 20-25 cm-ét, és kicseréltük a hozott porhanyós földre. Erre azért volt szükség, mert a kert tele volt építési törmelékkel. A hozott föld korábban szántóföldként funkcionált, de nagyjából tíz éve csak kaszálták.

A gép elegyengette, pár hónapot ülepedett, felrotáltam, elegyengettem, beszórtam fűmaggal és egy zsák Horto Bioval.

Kicsit későn került erre sor, ekkor tavaly október vége jártunk. Ugyan itt-ott kikelt a fű, de gyorsan jött a hideg. Gondoltam, tavaszra beindul, de nem lett sokkal szebb. Sőt!

Ekkor vettem fel a kapcsolatot Évával.

A fű teljes újravetését javasolta, illetve intenzív tápanyagozást, mert az általam küldött képek alapján az egész állomány betegnek tűnt, és nagyon ritka is volt. Emellett rengeteg repedés volt a talajon. Ezeket homok és virágföld keverékével próbáltam feltölteni, de nem vezetett eredményre.

Gyorsan rendeltem fűmagotegy zsák DCM Vivisolt,egy zsák DCM Mix 2 trágyát és egy flakon Amalgerolt.

A terv az volt, hogy a teljes felülvetés után, mindkét zsák táp felét rászórom, majd miután kikelt, néhány nyírás után a maradék anyagot is.

Sajnos, nem volt időm foglalkozni a dologgal, de lesz, ami lesz alapon nyár közepén meghintettem mindkét zsák tápanyag felével, és havonta egyszer lepermeteztem Amalgerollal az egyébként nagyjából 300 négyzetméteres kertet. A fűmagot nem szórtam ki.

Nyírtam szorgalmasan hetente. Nem tudtam eldönteni, hogy csak az én szemem látja-e úgy, de egyre szebbnek tűnt a füv. Nemcsak távolról, de már közelebbről is. Emellett mindkét szomszéd megemlítette, hogy milyen szép zöld és sűrűbb lett a fű.

   

 

Ne gondoljon senki gyepszőnyegre, de a sivatagi homokos állapothoz képest, ahonnan indult, hirtelen sokat fejlődött, és egy-két hónap alatt kezdtek eltűnni a kopasz részek és a repedések is a talajról.

 

Öntözőrendszerem nincs, de naponta-kétnaponta öntöztem locsolófejekkel időjárás függvényében.

Szeptember közepén szellőztettem, kiszórtam a fűmagot, a maradék fél-fél zsák tápot, majd pár nappal később lepermeteztem Amalgerol-Prohumin keverékkel. Ennek eredményéről is majd küldök képes beszámolót 2020 tavaszán.

Csatolom az előtte-utána fotókat, szerintem egyértelmű, melyik kép melyik időszakot mutatja.

Köszönöm tanácsait, ezek a szerek tényleg nagyon jók, életet leheltek a halott földbe is.

Üdvözlettel Zsolt  Győrből"

..................................................................................................................................................................................

Ahogy a történetben is látszik, füstbe mehet  könnyen  egy munka. A megkésett őszi füvesítés esélyeit tovább rontotta a tápanyaghiány, így a zsenge, frissen kikelt fűszálaknak esélye sem volt a téli fagyokkal szemben.

A   talaj probléma  halott  mivolta  sajnos gyorsan  kiderült, és sajnos azt sem lehet tudni, hogy mi minden lappangott az évek óta ugaron hagyott földben.

Ilyen esetben mindenképpen szükséges talajjavítókat (AntagonVivisol) is keverni a töltött földbe, hogy a behurcolt fertőzéseket megelőzzük.

A füvesítésed sikere sok apró, de egymásra épülő lépésen múlik. Fontos az előkészítés, a megfelelő fűmag választása, a tápanyagok biztosítása, a fertőzések megelőzése, öntözés és a gondos nyírás is ahhoz, hogy egy egybefüggő smaragdzöld gyeped legyen az apró kis magocskákból!

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony