Gyepápolás, tápanyagozás

A GYEP FENNTARTÁSA ÉS GONDOZÁSA

MGÉ
MGÉ
2016.01.22 11:02
A GYEP FENNTARTÁSA ÉS GONDOZÁSA

A kertfenntartás egyik legalapvetőbb feladata a gyep rendezése és gondozása.

A kerttulajdonosok gyakran megfeledkeznek róla, illetve nem tudják, hogy a tavaszi nyírás során érdemes a GYEPSZELLŐZTETÉST is beiktatni a gyep gondozás folyamatába. Ez biztosítja a növény természetes megújulását, amire a hosszú téli időszak után a fűnek nagy szüksége van.

A gyepfenntartásban a tápanyagozás témája után a fűnyírási magasság az, ami megosztja kertészkedők véleményét. Egyesek az alacsony nyírás kedvelik, mások pedig a magasra nyírt fűre esküsznek (fajtafüggő is).

Én pedig a kettő közé helyezem most a szakmai ajánlásomat. Tavasszal és ősszel alacsonyan legyen tartva a gyep, nyáron pedig  magasan, hogy a nap égető sugara ne tudjon beletűzni a fűszálak közé.  Mindannyian ismerjük milyen érzés álldogálni nyáron a felhevült homokos talajon. Gondolom ezzel a hasonlattal sikerült megmagyaráznom milyen előnyére válik a fűnek, amikor saját gyökerének tud árnyékot tartani.

Ha nem rendelkezünk gyűjtőtartályos fűnyíróval és nincs időnk minden nyírás alkalmával a gereblyézéssel foglalkozni, az esetben megtehetjük, hogy csak minden második-harmadik nyírás után végezzük el a nyesedék gyűjtését. Való igaz, hogy a levágott fű néhány napra elcsúfíthatja a zöld felületet, viszont a gyorsan növő gyep hamar maga alá gyűri az elszáradó fűszálakat, ha azok csak 1-2 cm nagyságúak voltak.

Az ilyen módszer rendelkezik néhány előnyös tulajdonsággal, például árnyékolja a talajt és némiképp csökkenti a kipárolgást nyáron. Mivel a mikroorganizmusok nem képesek a levágott fűszálakat rövid idő alatt teljesen eltüntetni, így az időnkénti gereblyézés mindenképpen szükséges. Különben erős filcréteg alakul ki a talajon, ami nem engedi az öntözővíz bejutását a gyökérzethez és  a tápanyag talajbajutását  is megakadályozza.

A gyep öntözéséről sem feledkezhetünk meg; a gyep vízigénye a tavasztól őszig tartó időszakban magasabb, mint amit természetes módon megkaphat. Általában négyzetméterenként 30-40 liter víz hiányzik számára az ideális állapot eléréséhez. A gyökérnövekedés miatt előnyösebb a ritkábban történő, de alapos öntözés. Ehhez homokos talaj esetében nagyjából 15-20 mm, agyagos talaj esetében 30 mm öntözés szükséges. Ha a növény rendszeresen csak kis mennyiségű vízhez jut,  a gyökerei a talajfelszín közelében növekednek majd.
 Emiatt ha magas a kipárolgás vagy vízhiány jelentkezik a területen, a növény nem lesz képes nedvességhez jutni a mélyebb talajrétegekből (mély gyökérzet híján) így egyszerűen kiszárad.

A kertfenntartás során a gyepet tápanyagpótlással tehetjük széppé és erőssé. Erre a célra a szerves tápanyag a legjobb választás. Ideális megoldást jelent a DCM minigranulátum használata, amelyet egész évben alkalmazhatunk, mint szerves trágyaforrást a talajerő folyamatos feltöltésére. Tavasszal mindig nitrogéndúsabb tápanyagot választunk, nyáron stressztűrő hatású  a célszerű az időszakos kánikula miatt.
A kiegyensúlyozott  hatással bíró tápanyag az  ami  a  legszebb pázsitot    eredményezi,  ezért mindig évszakonként  kell választani  gyeptrágya fajtát mint például   ősszel az  őszi DCM Grass Care-t  ami  kálium túlsúlyos   és a  növényi  sejteket vastagítja, felkészítve  azokat a télre.

A kertfenntartás, illetve a gyep gondozásának alapvető része az őszi falevélgyűjtés is, gereblyézés is a hűs árnyékot adó fás kertekben. De van olyan fa, ami szinte egész évben szemetel, mint például az öregebb korú fehér törzsű nyírfa, ami miatt rendszeresen kell fésülni a fűszálak közül a letöredező kis gallyakat.

A gyep fenntartásának ismertetése nem lehetne teljes a gyepszellőztetés említése nélkül. A talaj természetes módon tömör, illetve tömörré válik. Sajnos emiatt a gyökérzet nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez, ráadásul a tömör talaj a csapadékot is nehezebben szívja be, így az értékes esővíz lefolyhat. A talajszellőztetés kisebb felületek esetén egyszerűen egy vasvillával elvégezhető ,de én inkább az Amalgerol permetezését ajánlom. Sokkal könyebb a folyadékra bízni  a munkát  mint  mi magunk gürcölnénk  a kemyé talaj szurkálásával , ráadásul jóval kevesebb hatékonyságot  tudunk felmutatni ezzel a művelettel mint a talajban élő mikroorganizmusok által kialakított  morzsás talajszerkezet.

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony