Blog

Robotfűnyíró telepítés után a gyepápolás megváltozik

MGÉ
MGÉ
2022.04.25 07:23
Robotfűnyíró telepítés után a gyepápolás megváltozik

A naptár szerint itt a tavasz, mindenki rohan letudni a tavaszi teendőket az első meleg napsugárra, pedig a szeszélyes áprilisban még semmi sincs elkésve.

Számtalanszor látom a vásárlóimon is, hogy a megkésettség érzésével gyorsan bedobálnak valamit a webáruház kosarába, vagy feltépik a gazdabolt ajtaját, hogy azonnal adjanak valamit, vagy inkább bármit a kertre és rohannak TENNI.

 

Pedig csak 1 percre kellene megállni, és nyugodtan átgondolni a dolgokat.

A héten az egyik vásárlónkat felhívtam, mert sehogy se volt kerek a kosara, nem értettem miért válogatta össze azokat a dolgokat, és nem hagyott a lelkiismeret nyugodni. A végére szinte mindent kicseréltünk a rendelésében, mert rájött, hogy rossz döntést hozott sebtében.

Mint kiderült, robotfűnyírós kertje van. Kérlek, még ne zárd be ezt a levelet, akkor se, ha nálad nem robot nyírja a kertet, mert roppant tanulságos lesz.

Ha pedig már van, vagy kacérkodsz a gondolattal:

 Használj kifejezetten a robothoz fejlesztett tápanyagokat!

De visszatérve az eredeti témáhozsokan a robotfűnyíróban csak azt látják, hogy minden nap, szépen vágott a gyep, nem kell nyesedéket gyűjteni, zsákolni, csak ücsörög az ember a teraszon és élvezi a képeslap szépségű kertet tavasztól őszig, minden nap.

Sajnos egy kicsit le kell rombolnom ezt az idillt, mert a robotfűnyírónak is megvannak a maga hátrányai, vagy nevezzük inkább specialitásainak.

 

A robotfűnyírós kertet is kell ápolni, csak épp egy kicsit máshogy.

Nézzük miben másabb a robotfűnyírós kert, mik a hátrányai: 

 1. máshogy kell tápanyagozni. A vásárlóm rendelt (volna) 2 zsák Vital Greent (NPK 14:4:8+3 MgO + Fe), ami nitrogén túlsúlyos gyeptrágya. Az a cél ezzel a tápanyaggal, hogy a fű gyors regenerálódáson essen át tavasszal. Ha intenzív a növekedés, akkor a robotnak sokkal több a dolga, ráadásul a keletkező kiadós mennyiségű mulcs a talajfelszínre jut a gyepszellőztetés után, ahol filcesedni fog (ami a gombás betegségek melegágya).
 2. oda kell figyelni a nyesedékbontásra, rendszeresen kell használni Esstence Origo Sprint koktélba keverve, hogy a nyesedékből vastag filc ne legyen.
 3. évente legalább 4 alkalommal át kell fésülni (2 késes + 2 drótós) gyepszellőztetővel a területet (szintén a filcesedés okozta gombabetegség elleni harc jegyében)
 4. a robot kését is rendszeresen kell élezni, és legalább évente cserélni, különben a képeslap szépségű gyep helyén hamar egy kócos perzsaszőnyeg lesz.
 5. nyáron rendkívül oda kell figyelni az öntözésre
 6. folyamatosan kell monitorozni az állományt a megjelenő betegségek miatt, mert a robot nem csak hogy nem szól róla, de még jól szét is hordja (pl. a rozsdagombát csodálatosan szét tudja kenni a területen).

Viszont, sokan szeretik és akarnak is robotot, mert:

 1. a jól kiépített gyepszéleken nem kell szegélyvágózni
 2. a területen marad az értékes nyesedék, ami nagyon sok tápanyagot ad vissza a talajnak
 3. minden nap esztétikus a kert
 4. rugalmasabb az időbeosztás a kertészkedésben, hiszen a legnagyobb feladatot elvégzi a robot
 5. nyugodtan el lehet menni nyaralni, nem kell sem szívességet kérni, sem az elburjánzott állapotokkal hadakozni utána

Ha szeretnéd élvezni a robot előnyeit, ajánlom figyelmedbe a Roborfűnyírós kert mertorprogramot!

 

Nem véletlen, hogy olyan sokféle tápanyag van forgalomban, hiszen mindegyik más-más céllal lett kifejlesztve. Szánj rá 1-1 percet és olvasd át az ismertetőket, hogy a saját gyepápolási tempódhoz, technológiádhoz igazítsd a választást. Ha vásárlás előtt megismered a tápanyag működését, sok bosszúságtól kímélheted meg magad.

Ha nincs rá időd, vagy nem akarsz állandóan (heti 2 alkalommal füvet nyírni) a gyeppel foglalkozni, akkor ne válassz nitrogén túlsúlyos tápanyagot még tavasszal sem. Helyette a DCM Mix2-t ajánlom egész évre, ami egy egészséges zöld színt és egy mérsékelt intenzitású növekedést fog eredményezni legkisebb ráfordított munkaidővel (hétvégi nyaralók). Amennyiben a célod az is, hogy önműködő kerti talajod legyen a közeljövőben, akkor sem a munkádat, sem ráfordított költséget nem spórolhatod meg. Ismered a kőleves népmesét biztosan.

Nem csak az a cél, hogy MOST szép legyen a gyep, hanem az, hogy minden évszakba, MINDEN ÉVBEN jó érzés legyen ránézni, sétálni vagy a lurkóknak leheveredni benne.

Ezért foglalkozz a talajjal! Építsd fel újra szerves anyagokkalhumuszpótlássalÍgy évről évre kevesebb dolgod lesz vele. Minden más csak a szélmalomharc pillanatnyi csatározása: vízhiánnyal, gombás betegségekkel, kártevőkkel, özönvízzel… 

Szánj egy percet arra, hogy átgondold mire van IGAZÁBÓL szükséged, és ne a tavasz sürgetése miatt dönts.

Semmiről nem vagy lekésve!

Egészséges, szép zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony