Blog

Ne vedd meg, ha nem tudod, hogy mit vásárolsz! Még tőlem se!

MGÉ
MGÉ
2021.07.24 06:21
Ne vedd meg, ha nem tudod, hogy mit vásárolsz! Még tőlem se!

Múlt héten szabályosan a torkomnak ugrott egy kedves ügyfél a nálunk forgalmazott termékek miatt: hogy nem csak nem hatnak, de még tönkre is tették a szép gyepet.

Ezért kérlek, ha Te is tapasztaltál bármi negatívumot a nálunk vásárolt kertápolási alapanyagokkal kapcsolatban, kérlek oszd meg velem, mert akkor biztos, hogy nem elég érthetően írtam le hozzájuk az ajánlást.

Ebben az ominózus esetben némi nyomozás után kiderült (hiszen természetesen nem a vásárláskor megadott néven reklamált), hogy a vásárló vett DCM Antagont, Esstence Origot, Amalgerolt és Humin Garden Plust.

Ebből azt gyanítom, hogy gombabetegség megelőzésére, vagy a megjelent problémára keresett vegyszermentes megoldást.

Végül kiderült, ha kerülő utakon is jutott el az információ hozzám, hogy a kertbarátunk nagyon zaklatott amiatt, hogy nem úgy alakult a gyep élete, ahogy elvárta, és a termékeket okolja ezért. Állítólag próbálkozott már mindennel, sőt a kertésze még meg is szórta pluszba műtrágyával és mégsem javult a terület.

Most egy pillanatra félreteszem azt a fontos tényt, hogy a vegyszermentes kertfenntartás nem csettintésre old meg minden problémát (és halkan megjegyzem a vegyszerek és a műtrágya SEM…), mert ez sokkal inkább egy folyamat, ami: rendszerességet, következetességet kíván, hogy vissza tudjanak épülni a természetes önvédelmi és regenerációs képességek, akkor nézzük meg mi csúszhatott itt félre?

 

Túl sok részlet végül nem derült ki, az igen, hogy az öntözőrendszer hajnalban és délután 13:30-kor megy 20 percet minden körön.

Remélem erre Te is felkapod a fejed!

Délutáni öntözés? Pont a legnagyobb hőségben?

Annak, aki ezeket a termékeket megvásárolja (és használja) semmi szüksége ilyen kamikaze akciókra!

Számomra ez rögtön nyilvánvalóvá tette, hogy ügyfelem számára nem állt össze, amit évek óta próbálok megértetni arról, hogyan is kell tápanyagozni és öntözni a gyepet, hogy az erős, stressztűrő legyen télen-nyáron.

Ezért most álljon itt kézikönyvként egy rövid összefoglaló arról, hogy mi micsoda, és mire való (akár ki is nyomtathatod és kiragaszthatod a kertészkedős polcod mellé, ahol tárolod őket):

DCM Talajjavítók: olyan szerves anyagok, amelyek otthont adnak a talajéletnek, és fizikálisan javítják a talaj szerkezetét. A DCM Antagont kifejezetten a gombás betegségek visszaszorítására ajánlom, speciális összetevői gyorsan* kiszorítják a patogéneket a talajból.

*Ez akár 1-3 szezont is jelenthet a probléma súlyosságától, és a környezeti viszonyoktól függően, amit tisztességgel végig kell kezelni, de utána nem nagyon lesz gombabetegség probléma a gyeppel.

DCM gyeptrágyák: olyan speciális erőforrások, amelyekben a szerves anyagohoz kapcsolva találhatóak meg az ásványi tápanyagok. Szervesanyag tartalmuk 25-40% közötti. A gyártási alapanyagok és technológia hatására a megjelölt N:P:K tartalom majdnem eléri az átlagos műtrágya hasznosulás dupláját. Azaz egységnyi tápanyag kétszer nagyobb hatást tud kifejteni. 

DCM Bio gyeptrágya: azoknak való, akik minden téren 100%-ig elkötelezettek a természetes megoldások irányában. Ezek a trágyák tökéletesen biztonságosak kisgyermek, vagy háziállatok mellett alkalmazva is.

Talajkondicionálók: olyan készítmények, amelyek kifejezetten a talajéletre hatnak. Segítik a mikrobiom szaporodását turbó fokozatra kapcsolni, hatnak a gyökérzet növekedésére, a gyökértömeg gyarapodására, ami pufferként szolgál a növénynek, amelyben vizet és tápanyagokat tárolhat.

A talajkondicionálók hatékonysági ranglétrájának tetején a humin- és fulvosavas készítmények állnak (mint a Humin Garden Plus vagy a Humin Garden Plus-Sol), kiváló kelátkötő képességük miatt. A fulvo- és huminsavak a komplex ásványianyagösszetételük miatt is szerepelnek egyre gyakrabban az emberi étrendkiegészítőkben és az állati takarmányozásban. A kelátképződésről és a felhasználásáról bővebben itt olvashatsz! 

Növénykondicionálók: többségük aminosavakhoz kapcsolt makro- és/vagy mikorelemű folyékony levéltrágya. Elsődleges feladatuk, hogy a növényt gyorssegélyként átsegítsék a tápanyagzavaron. Ilyenek például az Esstence termékcsalád tagjai is, amelyek speciális gilisztahumusz oldatokra épülnek.

 

Talán hallottál már róla, hogy az Esstence növénykondicionálók úgymond az én gyermekeim. Szabó István kutató mérnökkel évekkel ezelőtt vágtunk bele a kifejlesztésükbe. Noha rendre visszahallom ezt a tévedést, igazából István nem a férjem, csak egy beszállító partnerem. (Bár tény, hogy az én párom keresztneve is István ????) 

Szabó István elkötelezett a vegyszermentes technológiák iránt, fő kutatási területe az élelmiszer előállítás, amihez szorosan kapcsolódik a tápanyagokban gazdag talaj megteremtésének és fenntartásának kérdésköre.

 

Hiszen csak ilyen földben lehet értékes ásványianyagokban és vitaminokban gazdag sárgarépát termeszteni. Munkásságáról bővebben ebben az előadásában mesél!

 

Láthatod, hogy a fenti termékcsaládok más-más feladatra hivatottak, mégis ugyanaz a céljuk: az egészséges, erős gyep megteremtése és fenntartása.

 

Csak nem mindegy, hogy mikor mit használsz. Egy kicsit ez olyan, mint a megfázás. Van, amikor elég néhány orrfújás, máskor elő kell venni a nagymama gyógynövényes kosarából a hársfa, vagy kamillavirágot egy mézes teához, és persze van, amikor bele kell nyúlni a Richteres dobozba az aszpirinért.

Ahogy a meghűlésre való eszközök között is válogatunk hatásmechanizmusuk és a probléma komolysága szerint úgy kell a kertben is eljárni a különböző termékekkel.

 

Megérteni és megtanulni mi mire való, és hogyan kell alkalmazni!

Ide vág egy személyes tapasztalásom is. Bizonyára hallottad már, hogy mindannyian erősen magnéziumhiányosak vagyunk. Ezért roskadoznak a polcok a különböző termékek alatt a patikában, drogériákban, hipermarketekben. Éveken át én is szedtem egy multivitamint és ezzel úgy gondoltam, ki van pipálva a Mg kérdéskör is.

Persze idővel rájöttem, hogy talán mégsem az a mindent egybeömlesztett koktél az igazi, és végül váltottam egy biszglicinátos Mg készítményre, mert ennek a felszívódása a klasszisokkal jobb.  Elégedett voltam vele, mert a célnak megfelelt… aztán a múlt télen egy élő bejelentkezéses előadáson szóba került a magnézium kérdésköre, és elhangzott egy kulcsmondat, mely szerint lefekvés előtt kell bevenni a magnéziumot, mert akkor úgy alszol tőle, mint a „tejbetök”.

Kikerekedtek a szemeim ettől, mert korábban SOHA SENKI NEM MONDTA, bár lehet, hogy a kisbetűs részekben valahol le van írva, de én mindig reggel vettem be a többivel együtt. Kipróbáltam, és azóta mindig így teszek: az alvásminőségem mintegy 60%-kal jobb lett azóta, pedig ugyanazt a kapszulát szedem, mint előtte, csak megtanultam JÓL használni.

 

Ezért bátorítalak, ha a legcsekélyebb kétséged is van, nem egyértelműek a receptúráim: kérdezz! De legjobb, ha bekapcsolódsz a mentorprogramba, ahol egész évben támogatást kapsz.

Néha nem könnyű átlátni az összefüggéseket a termékek és a hatások között, de mindig van ok-okozat. Akkor is, ha valami hatásos és akkor is, ha nem!

Jelentkezz itt, ahol egy kis közösség vár rád, akik úgy döntöttek inkább megértik a természetes kertek működését, mitsem egyik tápanyagot, műtrágyát a másik után szórogatva várják a vakszerencsét.

 

Egészséges, szép zöld gyepet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony