Blog

Ne maradjon el ősszel az örökzöldek tápanyagpótlása

MGÉ
MGÉ
2021.10.17 17:18
Ne maradjon el ősszel az örökzöldek tápanyagpótlása

A napsütéses, langyos őszi napok még csalogatóan hatnak az emberre, hogy menjen ki és tegyen valami hasznosat.

Használd ki hát Te is, a hétre még melegebb napokat ígér a meteorológia.

Itt a remek alkalom, hogy az örökzöld növényeidet felkészítsd a télre. Készíts nekik éléskamrát, amiből meríthetnek a hidegebb időszakban. Neked is jól esik csemegézni a nyár ízeit őrző, mosolygós gyümölcsökkel teli befőttesüvegek között a spájzban, és hidd el, az örökzöldek is hálásak lesznek egy kis plusz csemegéért.

Most szombaton én is kint szöszmötöltem a kertben. A meleg napsugarak engem is feltöltöttek, jó érzéssel töltött el a kertészkedés. Most azok a növények, amik kimaradtak az őszi tápanyagpótlásból kaptak beöntözéssel egy koktélt, hogy legyen tartalékuk a talajban télen és kora tavasszal is.

Örökzöld tápanyag koktélok itt! 

Sőt! A metszőolló, és a sövényvágó is előkerült: csinosítottam, formáztam az örökzöldjeimet és a lombhullatókat egyaránt. Figyelem! Ez nem mély vágás, csak fazonigazítás, hogy télen is szépek legyenek.

Ha Neked is vannak örökzöldjeid, akkor megfigyelheted, hogy a belső tisztulás most már erőteljesebben megmutatkozik a tujákon is és a többi növényen is. Ilyenkor a mélyárnyékban lévő leveleket a növény leválasztja magáról, mert azok nem fotoszintetizálnak, csak teher neki ezeket fenntartani. A növény tudja, hogy jobb ezektől a haszontalan részektől megszabadulni.

Ha van kedved és időd rá, akkor most takarítsd ki az örökzöldek belső részeit, hogy az ágakon fennakadó elhalt levelek ne nyújtsanak menedéket gombának és a kártevőknek télen. Ha ezt a munkálatot nem csináltad még meg soha, akkor biztos fájdalmas meglepetés fog érni, ha elkezded vizsgálni azokat az örökzöld szépségeket közelről.

Most szólok, hogy ne pánikolj be! A legtöbb kertben szerencsére ez nem az az állapot, amikor fűrészt kell ragadni és kivágni, mert tönkrement, még ha kétségbeejtően soknak is tűnik a megbarnult, lehullott levél.

Gyakorlatilag most egy nagy takarítást kell végezned, kívül-belül a növényen, ami eddig elmaradt. Gondolom ismered azt a szituációt, amikor hosszú ideig nem törődsz a garázs rendbetételével. Majd, amikor egyszer rászánod magad, egy egész napig is eltart és rácsodálkozol, hogy lett ennyi felesleges holmid. Az örökzöldek belső tisztítása pontosan ugyanilyen.

Ha megvagy a takarítással, a száraz részek eltávolításával, akkor vedd közelebbről szemügyre a fás részeket, van-e rajtuk annak jele, hogy rovar lárva munkálkodik. (Sérülések, sebek, lyukak formájában.)

Sajnos a legyengült növények (tápanyag, esteleg víz hiányában) áldozatul eshetnek bármely kertedbe berepülő rovar támadásnak vagy a gombabetegségnek is. A növény csak akkor képes hatékonyan védekezni, ha segítünk neki a kondícióját fenntartani.

Ez épp úgy működik, mint az embereknél a vitaminszedés. Ha rendszeresen pótlod a szükséges ásványi anyagokat, és antioxidánsokat a szervezetedben, akkor a téli betegségek, mint a nátha, vagy influenza átszaladnak rajtad seperc alatt, csak olyan enyhébb tüneteket okozva, mint az orrfolyás. Aki viszont le van gyengülve komolyan ágynak dőlhet és akár különböző szövődményekkel is meg kell küzdenie.

A növény is ilyen, ha egy kicsit itt -ott sárgul az ágacskája vagy elszárad, attól még nem hal meg. Kibírja a támadást, ami éri. Képes meggyógyítani önmagát a segítségeddel.

A őszi tápanyagozás a jövőnek szól, nem a jelennek!

Joggal gondolhatnád, hogy milyen butaság már ilyenkor tápanyagokat kijuttatni, hiszen a növények már készülnek a télre, lassul a nedvkeringésük, szinte teljesen megáll a növekedésük: egyfajta téli álomra hajtják a fejüket.

Ez csak részben igaz, de ne feledd: a medve is életben van a téli álom alatt. A korábban felhalmozott zsírpárnáit éli fel, hogy élelem nélkül is életben maradjon hónapokon át. (a mókusok pedig időnként felkelnek, és belakmároznak az eltartalékolt magvakból…)

Amikor késő ősszel tápanyagozol, azt télire és kora tavaszra tárolod el a talajba, hogy amikor szüksége van rá a növénynek a túléléshez, legyen mit felvenni onnan. Üres kamrából nem lehet kivenni a teli befőttesüveget, előtte bizony be kell oda pakolni!

Neked csak választanod kell, én már összepakoltam csomagba a kamrába valókat a növényeid számára!

Az örökzöldek tápanyagcsomagjaiért kattints ide! 

Minden, amit most a talajba a gyökérhez juttatsz, az a huminsavnak köszönhetően bekötődik és nem vész el.

Ha pedig új növényekkel gazdagítod a kerted, tegyél a tápanyagozásra és a talajjavításra még nagyobb hangsúlyt, hogy a szép új (és drága pénzen megvett) példányok sikerrel megeredjenek és valóban ékesítsék a környezeted!

Ennek mikéntjéről olvasd el az új cikkem az Évakert oldalán!

 Kellemes őszi kertészkedést és egészséges örökzöldeket kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony