Blog

Nálad is megjelent a sárgulás a gyepben?

MGÉ
MGÉ
2024.05.18 15:19
Nálad is megjelent a sárgulás a gyepben?

Májusban évről évre előkerül a kérdés, hogy mi okozza a gyep sárgulását.

Tudom, hogy aggasztó a sárga folt a korábbi smaragdzöld pázsit helyén, de az ész nélküli vegyszeres permetezés, meg össze-vissza locsolás, gyeptrágyázás és egyéb kuruzslás helyett, inkább gondolkozz.

 

Én mindig azt kérdezem elsőnek, hogy: vajon az öntözés elégséges?

 

„Tavaly jó volt, szép zöld volt a gyep egész évben” – jön a válasz legtöbbször. Azonban, amikor a szúrás próbát megcsinálják a területen (először a zöld felületen, majd utána a sárga foltokban), akkor döbbent csend következik.

Sokszor már ennél az egyszerű tesztnél kiderül, hogy olyan kemény a talaj, hogy egyáltalán nem, vagy épp csak alig lehet leszúrni egy 20 cm hosszú csavarhúzót a földbe.

Mi történt hirtelen? Igaz, hogy még csak május közepe van, de már megjelentek az első komoly szárazságtünetek. A fél országot érinti az aszály… és ezt még mindig sokan nem értik, nem hiszik.

A téli csapadék már rég a múlté, vagy leszivárgott a mély talajrétegekbe, amit a rosszul működő, vagy nem létező kapillárisrendszer nem tud felhozni a növényeknek, vagy elfolyt a felszínen a rendkívül hatékony csapadékvíz elvezetésnek köszönhetően.

Kép

Hogyan jelentkezik a szárazságfolt?

Van, hogy azonnal feketés-zöld erőteljes foltok jelennek meg, de az is gyakori, hogy először csak elszürkül (acélkékes árnyalatúvá válik) a gyep, majd a vízhiány miatt elkezd sárgulni, végül elhal és marad a helyén a „száraz széna”.

A gyepszőnyeges kertek érzékenyebbek a vízhiányra, főleg az első évben. Agyon vannak öntözve telepítés után, viszont nincs még kinevelve a mély (20-25 cm-es) gyökérzet. Telepítéskor a gyepszőnyeg a maga 3-3,5 cm-es gyökérzónájával rendkívül sérülékeny, nagyon oda kell figyelni rá, hogy elég vizet kapjon. De ezt legtöbbször még tetézi a rossz gyeptrágya választás is.

Persze a fűmagvetéseknél is gyakran előfordul, hogy el van kényeztetve a kert, és nincs mélyrenyúló gyökérzet nevelve.

Amennyiben nem kap elég vizet felülről a gyep, a talajban nincs rendes kapilláris rendszer, és hiányzik a vizet raktározó szerves anyag, amiből a gyökérzet tudna felszívni nedvességet, akkor a hanyatlás egy erősen szeles napon gyorsan végbemegy. Hiszen ilyenkor a párolgásivesztség óriási.

Ha ezzel a problémával szembesülsz, tedd oda a slagot a folt mellé, és folyasd a talajra a vizet. Ne a fűszálakat veresd, hanem áztasd el rendesen a földet. Keverj be egy adag Humin Garden Sol-os vizet egy kannába, és locsold be vele jól a foltot. 1-2 nap múlva szépen helyrejön majd a terület (persze nem a kiszáradt, elhalt fű, hanem a szürkülő, sárguló gyep)

Ugyanígy tegyél a betonszegők mellett is, ha sárgul a gyep. Hiszen ott a beton miatt csak néhány centiméteres talajban kell élnie a fűnek, ráadásul a beton képes vezetni a hőt, és alulról is melegíteni a gyökereket a forróságban.

10 liter vízbe önts:
2,5 dl Humin Garden-Sol oldatot  ( 3-5 m2
vagy  5 evőkanál granulátumot ( 1-2 m2)

Ha kész a „tűzoltás”, jöhet az embert próbáló feladat: a vízmérés.

A szárazságfolt egy jelzés, segélykiáltás, hogy itt bizony valami nem smakkol, vagy az öntözőrendszerrel kell valamit csinálni, vagy egyéb problémák vannak a kertben. Nem elég beöntözni és mindent folytatni a megszokott kerékvágásban, mert akkor újra és újra előjön a folt.

 

Vízborítottság mérés

Lerágott csont, de ez a legnehezebb feladat szinte minden gyepápolási tevékenység közül. Kivinni a pohárkészletet és megmérni a gyepre hulló vízmennyiséget. Hihetetlen, de a gyakorlatban előbb ragad valaki permetezőkannát, mint hogy megcsinálja a vízborítottság mérést… (itt egy cikk arról, hogyan csináld jól a mérést)

Holott, legtöbbször ez magyarázatot ad a problémára. Ha mégis azt mutatja meg a mérés, hogy az öntözés elfogadható, akkor a következő, amire gyanakodni kell az a talajprobléma. Valószínűsíthető, hogy NINCS KAPILLÁRIS, nincs vízáramlás a talajban (tömörödött a talaj).

 

 Az ország egyik fele az aszálytól, a másik fele pedig a víztől szenved. Van, hogy nem tud elszivárogni a csapadék és pangóvíz alakul ki a túl sok esőtől vagy öntözéstől, ami GOMBABETEGSÉG miatti sárgulást okoz.

A gomba ellen a gyógyír, hogy Humin Garden Sol oldattal lepermetezed a füvet már az első jeleknél, így kondicionálod, lesöpröd a fertőzést. A második lépés pedig a levélzet és talajoltás Esstence Origo gilisztahumusszal, hogy az élettérből kiszorítsd a patogéneket, és elkezd építeni az egészséges mikrobiomot, ami majd szépen helyreállítja a rendet és a kapillárisrendszert is. Na, nem egy kezeléstől.

Persze az is előfordul, hogy a sárgulás valós okára nem derül fény. A kert is egy élőlény. Ahogy velünk is előfordul, hogy magyarázat nélkül tüsszögünk néhányat vagy akár egész nap. Másnapra pedig elmúlik, mintha sose lett volna. Ez a kertben is előfordulhat, hiszen egy rendkívül összetett, sok szereplős ökoszisztéma él benne, ami folyamatosan törekszik elfoglalni az üres pozíciókat (nem is sejtjük micsoda harcok dúlnak a felszín alatt és fent).

Légy figyelmes, és avatkozz be, ha szükséges, de ne élj állandó stresszben. Törekedj rá, hogy jó alapokat tegyél le, egészséges legyen a talajélet és akkor csak kisebb tüsszögésekben lesz részed!

 

Komoly bajokat jelző sárgafoltoktól, és tüsszögésektől mentes kertet kíván
Molnár Gábor Év, a füvesasszony