Blog

MIKOR ÖNTÖZZÜK A GYEPET?

MGÉ
MGÉ
2019.03.26 12:18
MIKOR ÖNTÖZZÜK A GYEPET?

A gyepöntözés  egy olyan téma, amiről könyvet lehetne írni.

Sokan művelik az öntözés telepítését és mégsem értenek hozzá. Most lehet, hogy sok telepítőt megsértettem, de én így látom a helyzetet. Legtöbben még  azt  sem tudják, hogy este nem öntözünk.

Számtalan probléma forrás éppen a helytelen öntözés. Szerintem  az öntözés csak a természetes  csapadék hiányát kell, hogy pótolja.

 

Az automata öntözés telepítésének átadása után kell, hogy  a megrendelő kapjon egy használati útmutatót is. De legtöbb esetben a telepítő nem kertész, és ezzel a történet végére is értünk.

Legtöbbször azt látom, hogy a gyepterület vízborítottsága meg van csinálva, de a kertészeti szempontok teljes mellőzésével. Az árnyékos területek a  napos  területekkel összevannak építve és  az elültetett   sövénysosrok   későbbi árnyékára  nincs öntözési  terv kialakítva.

Most a szezon megindulás előtt minden hobbi kertészt, de főleg téged, arra biztatlak, hogy a Móricka módszer szerint mérd le a kerted vízborítottságát. A cikkben található táblázat szerint már lesz viszonyítási alapod a saját kerted öntözését illetően.

Mitől más az idei  2019 tavasza?

A jelen helyzet szerint hatalmas szárazsággal végződött a tél és kezdődik a tavasz. Ilyenkor a szabályok nem érvényesek.
Az ilyen ajánlások arra valóak, hogy eltérjük tőle akár jobbra, akár balra.

Eddig az a szabály volt érvényben, hogy tavasszal egyszer öntözünk fűnyírás után. De most lehet, hogy nem így lesz.

Azokban a kertekben, ahol legalább egy éve rendszeresen szerves DCM–mevolt tápanyagozva a gyep, bizonyára most is elfogadható állapotban van a pázsit és a talajélet. Ennek az az oka, hogy a szerves anyagokkal táplált talaj képes huzamos ideig  tárolni a vizet, a műtrágyás talaj  pedig nem.

A saját kertem (aminek homokos a talaja) a remek példa erre az elméletre: az idei évben még nem volt idő foglalkozni vele. Ez olyan, mint a suszter cipője. A kertész kertje csendben vár a sorára.

Épp csak annyit tettünk, hogy 2 hete ( március 15 előtt) beindítottuk az öntözőrendszert (heti 2-3 öntözéssel), és magam vagyok a legjobban megdöbbenve rajta, hogy mennyire szép az egész állomány. Mintha már túl is lennénk az idei első gyepszellőztetésen és tápanyagozáson. Ennyit számít a talajélet, és a gyep megfelelő kondícióban tartása. Ez a mostani tavaszi  aszályos idő meg se kottyan neki, hiszen a vízháztartás rendben volt egész télen a DCM szerves tápanyagoknak köszönhetően. 

A másik, amiről ma szót kell ejtenünk, az a kert gyógyítása. Naponta több olyan levelet kapok, amelyben tanácsot kérnek tőlem, mit kezdjenek a sárga foltokkal, a kártevőkkel a kertbarátok.

Vagy a még rosszabb, aki úgy dönt  fél órás olvasás helyett, hogy találomra összeválogat magának ezt-azt a webáruházból és azt kiszórja a kertre, hátha beválik alapon.

Sajnos nincsen sem varázsgömböm, sem mindenható szemem, hogy látatlanba tanácsot tudjak adni  egy pármondatos levélmegkeresésre. Vannak tipikus problémák, amelyekre működnek az általános tanácsok, de sokszor összetettebb problémákat kell kezelni a kertekben, ezért  megkell ismerni  a kert előéletét, hogy  gyógyítani lehessen.

Éppen ezért tartjuk sorra a PROBLÉMAMEGOLDÓ NAPOT, ahol részletesen el tudom mondani a kertápolás, gyógyítás folyamatait, a probléma felismerésének lépéseit, és persze meg tudom mutatni melyik termék mire való és hogyan kell alkalmazni.

Azok, akik eljönnek ezekre a napokra valóban csodaszéppé tudják tenni a kertjüket és képesek lesznek elsajátítani az alapokat   egy nap alatt.

Éppen ezért, ha:

  • ha nem tudod mennyit kell öntözni  a gyepet 
  • nem tudod pontosan hogyan kell az általam javasolt anyagokat használni
  • nem tudod felismerni egyértelműen, hogy öntözési hiba, tápanyag probléma, kártevők, vagy gomba áll a sárga foltok hátterében,
  • ha évek óta csak kínlódsz a kerteddel, akkor most már ne habozz tovább.

Kifutsz az időből és egy újabb évet vesztegetsz el egy drága és felesleges szélmalomharcra kielégítő eredmény nélkül.

A következő PROBLÉMAMEGOLDÓ NAP  mindig az oldalon felvan tüntetve. Ne várj tovább, jelentkezz a workshopra, és spórold meg a felesleges próbálkozások költéségét.

Problémamentes, szép zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony