Blog

Miért jó Bio gyeptrágyát szórni a fűre?

MGÉ
MGÉ
2023.04.19 14:44
Miért jó Bio gyeptrágyát szórni a fűre?

???? ????Tudtad? A környezetünk felelős az egészségünkért!

 

Egy finn kutatás rávilágított, hogy a túl steril környezet tönkre teszi az emberi szervezet természetes védekezőképességét. Ellenben egy kis sarazás, bogarászás, babrálás a növényekkel már alig 1 hónap alatt is mérhető %-ban erősíti a gyerekek immunrendszerét

A ’90-es és 2000-es években a csapból is az folyt, hogy használj antibakteriális szappant, törlőkendőt, mosószert, fertőtleníts MINDENT, mert azok a fránya baktériumok ott leselkednek mindenhol.

És valóban, ott is vannak. A jók és a rosszak egyaránt.

Arról már a kerti talaj kapcsán sokszor esett már szó, hogy az egészséges tápanyag-, víz-, és levegő körforgásához, illetve a környezet természetes immunizációjához elengedhetetlen a jó baktériumok és mikroorganizmusok közössége, de hasonlóan van ez az emberi szervezetben is.

Az úgynevezett patogének, azaz a rosszfiúk sokkal szívósabbak, mint a jók. Mostohább körülmények között is megélnek, ezért kell a jókat védeni. És ennek sajnos nem az a megoldása, hogy a rosszakat írtjuk, mert NEM LÉTEZIK SZELEKTÍV ellenszer, ami képes kiválogatni a jó vagy rossz baktériumot, gombát. Az esetek döntő többségében a „túlélők” nem a hasznos törzsekből kerülnek ki.

Éppen ezért a 99%-os hatékonyságú antibakteriális mindenfélékkel is azt sikerült elérnünk, alig egy generáció alatt, hogy a gyermekek bélrendszerében harmadával csökkent az immunrendszer elsődleges bástyáját alkotó baktériumtörzsek száma.

 

Visszacsatolva a patogénekre egyértelmű, ha kevesebb jó baktériumtörzzsel találkozik egy gyermek szervezete, és ezáltal kevesebb „jó katonája” van a különböző támadókkal szemben, sokkal gyakrabban lesz beteg és nehezebben gyűri le az egyes fertőzéseket.

(Az pedig már csak hab a tortán, hogy az említett kutatás talált összefüggést a különböző krónikus, autoimmun megbetegedések előfordulásának növekedésével is, mint az asztma, az ekcéma vagy éppen az 1-es típusú cukorbetegség.)

 

Adja magát a megoldás, hogy a gyermekeknek minél több időt kell a szabadban tölteniük: hogy koszos legyen a keze, megnyalja a különböző növényeket, összegyűjtse a szervezete a tapasztalatokat a különböző baktériumokkal, vírusokkal kapcsolatban. Minél többfélét ismer fel a szervezete, annál többféle immunsejtet tud termelni (azokat a sokat emlegetett T sejteket), illetve annyival többféle jó bacit tud „beköltöztetni” a saját kis emésztőrendszerébe.

 

A vizsgált két óvodában felverték az aszfaltot és a helyére erdei tőzeget terítettek, hogy azon játszanak a kicsik. A finn kutatásban alig 4 hét leforgása alatt, napi 90 percet töltve a szabadban a gyerekek bélrendszerében mintegy 30%-kal nőtt a baktériumtörzsek száma.

És ez egy óriási szám, rendkívül rövid idő alatt.

 

A legjobb tehát, amit tehetsz a gyermeked egészségéért, ha olyan környezetet alkotsz számára, ahol biztonságosan fejlődhet az immunrendszere, nem pedig azt, hogy kényszeresen irtod vegyszerekkel a baktériumokat, gombákat és próbálsz egy steril környezetet létrehozni. (Ami úgysem fog sikerülni, de nem lesznek benne jó bacik sem)

 

Ha olvasod ezt a bejegyzést, bizonyára van egy kis zöld területed. Ha ezt vegyszerek és műtrágyák nélkül ápolod, máris mindent megtettél, hogy a gyermekeid, unokáid és Te magad is hozzájuthass a Földanya által biztosított immunitást támogató hasznos baktériumokhoz.

 Használd a DCM Bio gyeptrágyát ha gyerek van a házban!

Ezek után már csak engedned kell, hogy a gyermekek ott tapicskoljanak a konyhakertben, a virágágyásban, hemperegjenek a fűben.

A steril padlóra esett, vegyszerekkel pompázatosra növesztett almától nem lesz fejlett immunrendszere!

Olyan jó volt hallani, amikor múlt héten az egyik vásárlónk, aki jött átvenni a rendelését elmesélte, hogy a nagyobbik, 4 éves gyerkőce hogyan ette tavaly a magaságyásban nevelt újhagymát, földiepret és sárgarépát. Idén már az ő kedvéért cukorborsó is lett vetve. Boldogan mesélte, hogy amikor kint vannak a kertben, a kisfiú térül-fordul és már válogatja is a finom zöldségeket, gyümölcsöket. Tudja melyik érett már. Ráadásul mióta vegyszermentesen ápolja a kertjét, attól se kell tartania, hogy az immunrendszere nem fejlődik jól a kicsinek… és idén már a kisebbik is ott fog hemperegni a fűben.

 

Legjobb, amit tehetsz szülőként, hogy természetes anyagokkal kertészkedsz, azokkal fog a gyerek is érintkezni, így a piszkos kis kezekről csak a legjobb dolgok kerülhetnek az emésztőrendszerbe.

Még ha nem vagy elkötelezett „minden bio rajongó”, akkor is egy kis tudatossággal óriási változásokat érhetsz el.

Futkos a hátamon a hideg, amikor a közösségi médiában még mindig a forgalmazásból kitiltott Galationt, vagy más I.-II. kategóriájú növényvédő és rovarölő szereket ajánlgatnak egymásnak a lóbogár és társai ellen.

Való igaz, hogy a mikrobiológiai készítmények nem úgy működnek mint a vegyszerek, de ha tudatosan kertészkedsz (ahogyan a gyermekvállalásra is készül az ember), nincs is szükséged az előbb említett természetromboló bombákra.

Szerencsére nem vagy elkésve semmivel! A szezonindítás kiváló lehetőség az új módszerek kipróbálásra, hogy tegyél a gyermekeidért, magadért, a jövő generációkért!

Ha továbbra is a „kertápolás” címke mögé bújva a mikrobiom, a mi hétköznapi csodánk irtásán dolgozol, akkor a legrosszabb forgatókönyvvel kell számolnod minden téren: a kertápolásban, és az egészségetekben is.

Ahogyan a finn tanulmány is rávilágít (a kutatásról bővebben angol nyelven itt), a változás nagyon rövid idő alatt számszerűsíthető (a vizsgált gyerekeknél alig 4 hét), ezért bíztatlak, hogy ne csak egy szép, hanem egy ÉLHETŐ kertet ápolj.

Ha bizonytalan vagy a kezdő lépésekben, válassz az akciós mentorprogramjaimból, vagy kérj egy telefonos konzultációt!

 

Egészséges kerti mikrobiomot, és erős immunrendszert kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony