Blog

Mi legyen azzal a gyeppel, ami a nyárban vívott gyepápolási csatában elesett?

MGÉ
MGÉ
2021.08.04 15:14
Mi legyen azzal a gyeppel, ami a nyárban vívott gyepápolási csatában elesett?

Ha a Te gyeped sem bírta az idei év stresszhatásait, akkor tarts velem és tekintsünk most együtt a jövőbe,

hogy a következő nyártól fogva ne csata legyen a kerted ápolása, hanem egy feltöltődéssel járó, kellemes elfoglaltság, valódi kikapcsolódás. Vagy az, aminek csak szeretnéd, a szélmalomharc helyett.

 

Ehhez első lépésként vegyük sorra, hol csúszhatott el a dolog idén: 

1. a víz problémája:

  • van-e automata öntözőrendszered, ami támogat a kertápolásban (jól beállítva, kimérve a vízborítottságot, megfelelő időben és gyakorisággal locsol?)
  • és vajon lesz-e víz is mindig? (van saját kutad, vagy a hálózatról öntözöl?)

2. a fűmag problémája:

  • ha nem mély gyökérzetű a gyeped, de olyan a fajta, hogy lehet belőle ilyet nevelni jövő nyárra, hogy eltűrje a kánikulát?

Ha egy régi és betegségekre hajlamos fűfélékből álló keverékből áll az állományod sokkal inkább csak robotolsz rajta, mintsem ápolod. Ha nem lehet permetezés nélkül hagyni, mert az első nyári felhőszakadástól teljesen lebetegszik: el kell gondolkodnod a fajtaváltáson. Már rövid távon is sokkal könnyebb lesz az életed, még ha egy újrafüvesítés nagy munka is!

3. a talajminőség problémája:

Talán ez a legfontosabb mind közül, mert óriási költség (és lutri) a talajcsere, tehát nagyon nem mindegy, hogy foglalkozol-e a meglévő javításával.

Ha a kerti talajodra töltöttél fel 5-10 cm termőföldet, az milyen volt? Morzsás szerkezetű, vagy inkább poros vacak?

Ha az utóbbi, akkor valószínűleg tapasztaltad, hogy az első nagyobb esőnél összeállt, mint a tégla, és ha rendszeresen locsoltad is, akkor most már egy aszfaltkeménységű területté állt össze, amin inkább elfolyik a víz, mintsem befogadja...

 

Ha ezek közül bármelyik, vagy tetszőleges kombinációjuk fennáll, akkor most van itt az idő, hogy átgondold a stratégiád, mert ezekkel a feltételekkel csak vesztes tudsz lenni. A Covid időszak sokunk számára megtanította, hogy vannak dolgok, amelyeket el kell engedni, teljesen újra kell tervezni. A tönkrement gyep is ilyen. Persze, ragaszkodhatsz a régi iskolához, nyüstölheted, hogy ez a szokás, ez mindig így volt… de nézz ki az ablakon és vedd észre, hogy az egész világ megváltozott.

 

Lett sok új innováció, ami segít könnyebben megteremteni a természetes, fenntarható kertedet és lett sok új kihívás is, amit maga a Föld gördít elénk a klíma megváltozásával.

 

Ehhez adaptálódni kell. A jövőbe nézni és újratervezni. 

Arra pedig, hogy most tönkre ment a gyep, tekints lehetőségként. Most újra csinálhatod, végre jól, hogy az a kert szolgáljon Téged és ne fordítva.

 

Javaslat:

  • Ne egy ismeretlen fajtaösszetételű (üzleti titok) gyepszőnyeget guríts le a kertedben, hanem vessél mély gyökérzetű fűmagot (ezt is nézd meg ha választanod kell).
  • Javítsd a talaj fizikális tulajdonságait, homok és tőzeg bekeveréssel. Művelj bele sok szerves anyagot, ami javítja a vízmegtartó képességét. Ha agyagos a talaj, keverj bele kisméretű kavicsokat, hogy ne álljon össze, képes legyen lélegezni. Töltsd meg értékes humusszal, ehhez használd évente 4 alkalommal a Humin Garden Plus granulált huminsavat (területre kiszórva).
  • Ültess fát a kertbe, hiszen a félárnyékos gyepek sokkal jobban bírják a kánikulát.
  • Készülj fel rá, hogy épp úgy, mint Las Vegasban, egyszer csak itthon is mindenhol betiltják a szárazság miatt a díszgyepek öntözését, ha nem lesz elég természetes csapadék és a talajvizek leapadnak.

Az időjárás egyre szélsőségesebb. Meg kell adni a kellő tiszteletet a nagy esőzéseknek és az aszálynak is, hiszen befolyásolni úgysem tudod. De felkészülni rá nagyon is!

Néhány hete jelentkezett egy idősebb hölgy, aki úgy mutatkozott be, hogy ő az, aki a 100 nm-es kertjére bizony kiszórta az 5 kg-os Humin Garden Plus granulátumot tavasszal az 1 kg helyett. Egyből felkeltette a kíváncsiságom, hogy mi lett azóta a gyeppel. Majd nevetve mondta nekem, hogy „Mi lett volna? Azóta is gyönyörű!”

Őszintén szólva nagy kő esett le a szívemről, mert nem volt olyan kísérletem, hogy mi van akkor, ha túladagoljuk a granulátumot. Valószínűleg annyira drasztikusan hiányzik a talajokból ez az értékes összetevő, hogy még egy ekkora dózis is gond nélkül hasznosul. Ettől függetlenül, távol álljon tőlem, hogy bíztassalak erre, de jó tudni, hogy a granulátum valószínűleg nem tud okozni nagy bajt hatalmas dózis estében sem.

 

Ne feledd, a talajban van a fenntartható, természetes kert kulcsa. Abban él, az szolgálja a növényt. Ezért kell jól bánnod a talajjal és segíteni, hogy a fűmag jó mély gyökeret neveljen benne. Ehhez persze az első évben még pátyolgatni kell a gyepet, de a második évtől már gyerekjáték lesz az egységes állomány fenntartása.

 

Ha úgy érzed, most van itt az ideje váltani, akkor szeretettel várlak a Mentorprogramjaimban, ahol pontosan azt tanítom meg, hogyan kell ilyen kerteket nevelni!

Újra tervezésre fel, és legyen jövőre neked is egészséges, stressztűrő gyeped!
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony