Blog

Mi a különbség a gombabetegség és a kutyapisi foltok között?

MGÉ
MGÉ
2024.04.27 17:51
Mi a különbség a gombabetegség és a kutyapisi foltok között?

Ugye téged már nem lelhet átverni egy ilyen légből kapott kommenttel?

Nem szoktam ilyet kérni, de ha a környékeden van olyan, aki most vág bele a füvesítésbe, okvetlenül küldd el neki ezt a cikket…

Finoman szólva is bicskanyitogató esetet osztottak meg velem a minap. A közösségi médiában neves „szakember” (nem nevesítem, de talán te is ismered…) az 1 éves gyepszőnyeges területre azt mondta, hogy menthetetlen, ki kell cserélni az egész talajt a kertben.

Megnéztem a képeket én is (bár nem adják át élethűen a valóságot), ami alapján milliós nagyságrendű munkálatot irányzott elő a kedves kolléga, amire felszaladt a pumpám.

A képeken egy kutyapisi foltos gyep volt. Komolyan oda jutott a világ, hogy erre azt kell mondani, menthetetlen? Dózerold le az egészet?

Nagyon könnyű félinformációk alapján fals elméletet felállítani. És ezt még könnyebb az interneten, 1-1 akármilyen körülmények között készült jobb-vagy éppen rosszabb minőségű fotó láttán.

Ahol gyerekek vannak, könnyen lehet, hogy kutya is van, vagy lesz előbb utóbb. És ez nem egy elhanyagolható részlet.

Mi a különbség a gombabetgség és a kutyapisi foltok között? 

A kutyapisi körül a fű a nitrogéntöbblet miatt intenzíven nő, ezért egy friss, zöld gyűrűt alkot a folt körül. A közepe pedig ki van égve, a rendkívül magas nitrogén koncentráció miatt.

Igen, van olyan gombabetegség is, ami hasonló tüneteket produkál, de könnyen kizárható, ha rákérdezünk, hogy van-e kutya a házban. Ha nincs eb, akkor lehet gomba is.

Megtévesztő lehet egy sárga folt, de a gombabetegség foltjai között van olyan is, ami hasonlít a kutyapisi foltra. Ez csak nyáron jelenik meg és mindig van egy zöld csomó (békaszem) a közepén.

Amennyiben a kezelésekre nem reagál a folt, és az új, őszi vetés is kipusztul abban a foltban, akkor majd ki lehet cserélni a talajt, de csak abban a foltban… nem az egész kertben.

Mit tegyél a pisifoltok ellen, ha van kutyád?

Használd az Esstence Origo-t és a huminsavat együttesen, és kezeld néhányszor le a foltot. Régebben volt kifejezetten kutyapisi elleni készítmény, de a csekély érdeklődés miatt lekerült a palettáról.

A kezelést persze nem akkor kell elvégezni, amikor már kipusztult a fű, hanem már az első jelek megmutatkozásánál.

Így használd:

  • 2,5 l Esstence Origo
  • 2,5 dl Humin Garden Sol
  • 8 l víz

Ezzel a mennyiséggel egy 150-200 m2-es területet tudsz lepermetezni. A foltokra nyugodtan mehet kicsit bővebben, szükség esetén beöntözve is.

Ezt a keveréket a kutyapisi és a gombabetegség ellen is bátran használhatod.

 

Miért működik mind a két esetben az Esstence Origo?

Az Origo egy élő gilisztahumusz készítmény, amelyben rendkívüli diverzitással vannak jelen a különböző baktérium és gombafajok.

Talajoltásra és lombkezelésre is kiválóan használható.

A hasonló készítményekben 3-10-70 féle mikroorganizmus található általában. Az Esstence Origo oldatban mintegy 1200 baktérium- és közel 250 gombafaj található. Ezek többsége azonnal tanyát ver a kertedben, de ha mégsem 1-2 ismétléssel rávehetőek lesznek, hogy az egészséges mikrobiom diverzitását és sokaságát növelje.

Ahogy benépesítik ezek az apró munkások a kerted, felosztják a feladatokat. Feldolgozzák a szerves anyagokat, felzabálják a nagy koncentrációjú nitrogént a kutyapisi foltokban, a mikorrhizák a gyökerekhez települnek, felvehető állapotra bontják a tápanyagot…

A témáról bővebben ebben a korábbi cikkemben olvashatsz.

 

A talajoltással erős, és rugalmas gyepet nevelhetsz, ami akár a kutyapisinek, akár a gombabetegségeknek képes ellenállni. Végezd el az Origo-s kezeléseket rendszeresen és élvezd a szép, zöld pázsitot!

Ne hagyd magadat megvezetni, mielőtt talajcserére adnád a fejed, járd körbe alaposan a témát.

 

Egészséges és mikroorganizmusokban gazdag talajt kíván
Molnár Gábor Éva kertészmérnök

MGÉ
MGÉ
2022.06.13 21:16
Kutyapisi foltok a gyepben

Vitát szító téma, hogy lehet-e szép kertet fenntartani, ha van kutya a háznál. Szerintem lehet, de tenni kell érte, az biztos! (van némi tapasztalatom rottweiller gazdiként).

3 trükk, hogy sikerüljön a füvesítés, felülvetés!

A füvesítés egy végtelenül egyszerű feladat, ha ismered a biológiát, a természet folyamatait. És az egyszerűségében rejlik a buktatója is: