Blog

3 trükk, hogy sikerüljön a füvesítés, felülvetés!

MGÉ
MGÉ
2020.05.15 05:51
3 trükk, hogy sikerüljön a füvesítés, felülvetés!

A füvesítés egy végtelenül egyszerű feladat, ha ismered a biológiát, a természet folyamatait. És az egyszerűségében rejlik a buktatója is:

számos apró lépés van, amelyet kihagyva, elrontva fuccsba megy az összes addigi erőfeszítésed. 

Alapvetően füvesíteni addig lehet, amíg ki nem fagy az ásó a földből, csak kompenzálnod kell bizonyos dolgokat az ideális állapotra. 

Ha szerencséd van - jókor vetsz, jó földre vetsz, és az égiek is veled vannak - a fű bizony magától is csodaszépre tud kelni. Ha azonban egyetlen tényező is hiányzik a képletből: nem kel ki, foltos lesz az állomány, vagy a gyom lenyomja a zsenge magokat.

Az ideális körülmények az alábbiak:

✔️ előkészített, gyommentesített föld (ezt bizony 2-3 alkalommal is meg kell tenni, de erről mindjárt lesz szó),

✔️ tápanyagok, gazdag talajélet,

✔️ megfelelő fűmag (a terület csapadékosságához, árnyékosságához, használati módjához kell választani fűmagot),

✔️ megfelelő hőmérséklet (nappali 20-25 °C),

✔️ kellő mennyiségű víz.

Ha mindez megvan, akkor már csak türelem kell, és az előkészített talajon elszórt magok szépen megduzzadnak, majd kipattannak a zsenge szálak. Babusgatva (öntözve, nyírva és tápanyagozva) az állomány heteken belül elkezd dúsulni, összezáródni. A gyökerek megerősödnek, beáll a gyep. 

Azonban ez egy érzékeny egyensúly, szökő évente 1-1 alkalommal klappol minden magától (és azt se tudod előre melyik az a pillanat). Minden más esetben kompenzálnod kell. 


Gyommentesítés

Előkészíteni a talajt: a gyomok épp úgy, ahogy a fűmagok az ideális pillanatra várnak. Az évelők a talajban lapulva a magok pedig a felszín közelében várják, hogy eljöjjön az ő idejük. Mindegyik  fajta mag a saját idejét. Csak épp a gyomok úgy vannak kódolva, hogy szinte bármit túléljenek… 

Sokszor hallom, hogy az ifjú kertész a vásárolt fűmagra fogja, hogy abban voltak gyommagok is, hiszen ő 1 vagy 2 alkalommal gyomirtózott bizony az előkészítés során. 

Határozottan állítom, hogy ebben nincs igaza. Legalábbis a nemesített, jobb minőségű fűmagok esetén biztosan ki van zárva, hogy gyommagok lennének benne.  Sokkal inkább az a gond, hogy a gyomok a nyugalmi időszakukban vagy mag formában nagyon is ellenállóak még a glialka ellen is ( mivel a glifoszát  csak zöldre ható gyomirtó). Így ha pl. csak ősszel gyomirtózol 1 vagy 2 alkalommal, a tavaszi és nyári gyomok mit sem tudnak róla, meg sem érzik!

A gyomokat 4 fő csoportra osztjuk: 

⛔️ Egyéves gyomfajok (Therophyta T1, T2,T3, T4)- Pl. tyúkhúr, veronika,  egyes árvacsalánok, egynyári perje  …

⛔️ Kétéves gyomfajok, mint a bogáncs és a vadmurok …

⛔️ Talajban áttelelők (évelő): geophyta G1 szártarackosok, G2 gumósok, G3 szaporítógyökeresek, G4 hagymások- mint az útszéli zsálya, a nagy csalán,szulák vagy a tarackbúza …

⛔️ Talajszintben telelők (évelő): hemikryptophyta, H3 szaporodásra képes gyökerűek, H5 ferde gyöktörzsűek- mint a mocsári gólyahír, gyermekláncfű vagy a réti boglárka…

Ha beletrafálsz a kelési idejükbe és a vegetációs csúcsfejlődésükbe a vetéssel, akkor nincs szerencséd, a gyom le fogja nőni a füvet. Ezért van az, hogy a legtöbben inkább a gyepszőnyegezést választják, mert a magról kelő gyom problémája ezzel ki van küszöbölve (legalábbis elodázva). 

A legideálisabb eset, ha van egy szezonod, amikor 3-4 alkalommal le tudod gyomirtózni a területet, fogatod rendszeresen, tisztítod mindig az új keléstől és csak a rákövetkező tavasszal vetsz füvet. Ha ez nincs így, számolni kell a problémával. A gyep 6 hónapos koráig gyomirtót nem alkalmazhatsz ( hivatalosan), ilyenkor marad a kézi gyomlálás. 


A fűmag:

A fűmag egy érzékeny lelkű kis lény. Nem elég elszórni, óvni, vigyázni kell rá, hogy szép pázsitot alkosson. 

Én azt javaslom, hogy ne a fűmagon spórolj a füvesítés során. Az olcsóbb magok általában régi fajta angolperjékből állnak, ezek gyorsan kelő vezérfűfélék, sekély gyökérzettel, ezért érzékenyek a vízhiányra, és az alacsony nyírást nem tűrik.

Ahogy ágymatracot is évekre választasz, a fűmag is egy hosszútávú befektetés: létfontosságú, hogy a saját igényeidhez és a kerted adottságaihoz válassz. Erről nemrég írtam részletesen.

A szórás után fontos, hogy mi történik. Triviális, mégis sokan elfelejtik, hogy ha egyszer megdagad a mag, utána már nem szabad kiszáradnia, különben tönkremegy a csíra.

Ha nem tudod napközben 5-6 keltető öntözéssel nedvesen tartani, 2 lehetőséged van: 

✔️ vagy behengereled a földbe a magot (nagyon speciális, bordás henger kell hozzá, ami mélyen benyomja a magot a földb; mi is úgy gyártattunk egyedit erre a célra), de más módszerrel is megoldható,  

✔️ vagy befeded valamivel vagy az ajánlott speciális takaró granulátummal (Vivimus)

Esetleg még csinálhatod azt, hogy a késes gyepszellőztetővel beforgatod a talajba, de ilyen gép nincs mindenkinek odahaza, főleg első fűvetős gazdának.

A keltetés 7-20 nap a fűmag típusától függően. A kevert magok esetében elsőként a vezérfű kel, a többi majd jó pár nap elteltével. Pl. a nádképű csenkeszek lassabban kelnek, akár 14-20 nap is lehet tavasszal ( ősszel 7-8 nap), mire kibújnak, ezért türelmesen kell locsolni és várni a kelést. 

(Nézd meg a mag összetételét, és keress rá az interneten, ha nem írja a csomagolás, hogy mikor kel a mag!) 

Tavasszal általában napos területek kelnek leghamarabb és az árnyékos részek sokkal később. Ősszel pedig pont fordítva.

Fontos: felülvetésnél a beállt állományba nehezen észrevehető a friss szálak kelése, alaposan meg kell nézni, és megfelelő tápanyaggal segíteni az erősödésüket. Felülvetéshez kifejezetten a DCM Mix 2 tápanyagot javaslom, mert segíti a gyökeresedését a friss magoknak, de a meglévő állományt nem serkenti gyors növekedésre. Így jut a kelő magoknak is elegendő napfény!

Ha kikelt az állomány, jöhet a dúsítás: heti 2-3 fűnyírás, amikor 1-1 cm-t csippentesz le épp csak a fűszálak tetejéből, hogy kezdjen el bokrosodni, erősödni a talaj. A friss fű hajlamos megnyúlni és eldőlni, ezt kell megelőznöd a nyírással. Nem várjuk meg, hogy minden fűszál elérje a 10 cm-t. Ha  60%-uk elérte a 8 -10 cm-es nagyságot, már vágunk.

A másik komoly veszélyforrás a sok öntözővíz mennyisége miatt a gombabetegségek támadása, erre most a legjobb eszközöm a Humin Garden Plus-Sol+  EsstenceOrigo vagy EsstenceOrigo Sprint, amelyek a hasznos talajélet erősítésével segítenek megelőzni a fiatal állomány lebetegedését. 

A recept végül is: gyommentesíts akár kézzel is, ne engedd kiszáradni a fűmagot és legyél türelmes!

Ha erre a néhány dologra odafigyelsz, sikeres lesz a füvesítésed, felülvetésed!

 

Egészséges, szép gyepállományt kíván:

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony