Blog

Kutyapisi foltok a gyepben

MGÉ
MGÉ
2022.06.13 21:16
Kutyapisi foltok a gyepben

Vitát szító téma, hogy lehet-e szép kertet fenntartani, ha van kutya a háznál. Szerintem lehet, de tenni kell érte, az biztos! (van némi tapasztalatom rottweiller gazdiként).

A legjobb módszer, ha a kutyus rá van szoktatva, hogy ne a kertben, hanem egy kijelölt helyen végezze el a dolgát. Ez lehet egy félreeső rész az udvarban, de akár a rendszeres sétáltatás is megoldás.

Ha megszokta az újdonsült házikedvenc a rendet, néhány hét után teljesen foltmentessé válik a gyep. Persze könnyű ezt mondani, mert bármikor előfordulhat, hogy nincs rá idő vagy hiányzik a kellő elszántság, hogy ezt lemeccseljük a kutyával.

Ilyenkor jön a bosszankodás, meg a mindenféle innen-onnan hallott praktika a foltok eltüntetésére, és a kutya pisi „semlegesítésére”. Tonna szám lehet kapni tablettákat, ivóvízbe való köveket, speciális eledeleket, amelyek azt ígérik megoldják a problémát.Többen esküsznek a nyers táplálásra, azaz a B.A.R.F-ra is.

Óriási kérdés, hogy mennyire hatékonyak és tartósan kinek mi válik be, de egy biztos: a kutyapisi foltokkal kezdeni kell valamit.

Erre kínál megoldást: az Esstence Origo gilisztahumusz növénykondicionáló (talajoltó)+ Humin Garden-Sol keveréke.

Fontos: ez nem egy varázslötyi. Ez sem tud 100%-os, örökös megoldást nyújtani. És ha ezzel nem vagy tisztában, akkor ne is vásárold meg, mert ez neked sem jó és nekem sem.

 

Miért mondom ezt?

Tekintsünk egy kicsit a foltok mögé, nézzük miért is alakulnak ki: 

Alapvetően a kutya vizeletében található ammónia okozza, ami lúgos kémhatású, körül belül 11-es a pH-ja. Noha az ammónia sokféle műtrágya alapanyaga, a 30 fokos hőségben, koncentráltan kijuttatva bizony BÁRMIT megperzsel.  (Ezért is okoz ez elsősorban a szuka kutyás kertekben gondot, hiszen a fiú kutyák, jellemzően a bokrokat, falakat tisztelik meg, ráadásul a területjelölés miatt, nem csak egy helyen. Azaz sokkal kisebb koncentrációt juttatnak egy-egy helyre, de néhány növény ezt a rendszerességet is megbánja.)

Tavasszal és ősszel, amikor több a természetes csapadék és sokkal alacsonyabb a hőmérséklet talán toleránsabb a gyep, ezért főleg nyáron okoz nagy gondot a jelenség. Pláne, hogy ilyenkor szeretnéd igazán használni a kertet.

Azok az ügyfeleim, akik a gyepápolási protokolljukban egész évben használják az Esstence Origot, gyakran számolnak be róla, hogy tavasszal és ősszel a gyepszellőztetést követő permetezésekkel teljesen foltmentesen tudják tartani a gyepet. Viszont a nyári, gombabetegségek elleni Esstence kezelések már csak mérsékelni tudják a foltok számát és kiterjedését.

Hiába van a talajban sok mikroorganizmus, a hőségben ez a koncentrált, nagymennyiségű nitrogén szinte 100%, hogy perzseli a füvet, ha a legmelegebb napszakban pisil az eb. A fű levélzetének ez egy óriási sokk hatás a forróság elviselésén túl, mintha felmelegített tömény ecetet öntenél rá.

Kezeletlen kertekben megfigyelheted, hogy a kutyapisi foltok körül jellegzetesen haragoszöld színnel növekedésnek indul a fű, hiszen többlettápanyag áll rendelkezésre. Gilisztahumusszal kezelt kertekben ez teljesen kiküszöbölhető. Már ezért is megéri az Esstence Origot  használni.

Ha a nyári forróságban elcsíped a kutyust, és azonnal beöntözöd tiszta vízzel a tett helyszínét, akkor a perzselés nem fog megtörténni. De kizártnak tartom, hogy ezt mindenki megtudja oldani.

Ezért marad a Origo vízzel való folt kezelés. Egyrészt a foltban a tápanyagtöbbletet hígítjuk és az enzimek segítségével mérsékeljük a perzselést. Talán még meg is előzük a levél elhalását, máskülönben 1-2 nap alatt sajnos leperzselődik a fű. Viszont ilyenkor is érdemes kezelni a foltokat, hiszen a koktél segíti a regenerálódást (mikroorganizmusok eltüntetik a vizeletből származó többlet nitrogént és nem alakul ki a ’’zöld folt” a pisi körül).

Rendszeres használatával a gyep valamennyivel ellenállóbb lesz, így nem 8- 10, hanem csak 1- 2 foltot kell újra és újra felülvetni.

Ehhez azonban figyelmesnek kell lenned, és minden nap végig sétálni a kerten. Ahol látod a hanyatlás jeleit azonnal be kell öntözni:

  • A foltok kezelésére 2-3 liter vízhez önts 0,2 l Esstence Origot és 1 kávéskanálnyi HuminGarden-Sol oldatot.

Így lesz bőven nitrogén bontó baktérium a talajban és a perzselt levelek regenerálódását is segíted.  Ettől hamar újra szép zöld lesz a pisifolt helye.

Sajnos ez télen nem működik, mert olyankor a mikroorganizmusok is „alszanak”, de a tavaszi megújulásban pikk-pakk helyrehozzák a foltokat.

A tapasztalatok szerint április elejére, mire megkezdődik a gyepszellőztetés már magától helyre szokott állni a gyep, így alig kell pisifoltot felülvetni.

Ha egész évben rendszeresen használod az Esstence terméket, garantáltan sokkal problémamentesebb lesz a kert is, és a kutyusodnak sem ártasz!

 

+1 opció: a fűfajta választás kutyás kertbe

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy még füvesítés előtt állsz, akkor érdemes strapabíróbb fajtát választani. Ezek a speciális fajták nem csak a pisi okozta foltok miatt megfontolandók, hanem a taposási károk miatt is. (Talán láttál már kutya őrjárat útvonalakat kertekben: csúnyán kikoptatva a gyepet…)

Ha egy kényesebb fűfajtát választasz, az valószínűleg nem fog jeleskedni a megújulásban, pedig ezek a taposott részek kifejezetten igénylik azt.

Nem csoda, ha sokan megutálják miatta a gyepápolást, sőt talán még a kutyát is.

  • Ha nagytestű kutyád van, akkor Johnsons Sport fűmagot, vagy mediterrán gyepszőnyeget javaslok. A keverékeket alkotó nádképű csenkesz és a réti perje is kiválóan regenerálódik. Persze így is néhány évente felül kell vetni az állományt (normál esetben 4-5 évente, kutyás kertekben sokszor előbb is).
  • Ha kistestű kutyád van, érdemes elgondolkodnod a Barenbrug új keverékén is, ami 30%-nyi réti perjét, és 20%-nyi tarackoló angol perjét tartalmaz. Ezek szintén jól regenerálódnak. 

Ha megérted a természetes folyamatokat, sokkal könnyebb lesz reagálni rájuk, és nem fogod azt érezni, hogy állandó hadban állsz. A kutyapisi foltok a szükséges rossz részei az ebtartók kertjének, de ez nem jelenti azt, hogy emiatt nem lehet az a kert még szép. És meg sem kell szakadni érte…

 

Kutyapisi foltoktól mentes, szép zöld gyepet kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony