Blog

Mérgezett Föld, avagy kezedben a változás kulcsa?

MGÉ
MGÉ
2019.12.03 20:30
Mérgezett Föld, avagy kezedben a változás kulcsa?

Mérgezett Föld, avagy kezedben a változás kulcsa.

Ide kívánkozik az a címsor, hogy álljunk meg ”egy szóra”, egy olvasásra vagy  egy  videó megnézésére.

A csapból is az folyik, hogy mekkora rombolást végez a mai kor embere a környezetében. Globális összefogásra buzdítanak a további környezeti katasztrófák megelőzése érdekében, illetve Földünk jelenlegi állapotának szavatolására.

Vannak bíztató jelek, így remélhetőleg még nem késő, és gyermekeinkre, unokáinkra egy élhetőbb világot tudunk hagyni.

Ehhez viszont Neked is el kell kezdened kicsiben, apró lépésenként tenni. Ez azonban hosszú távon kell gondolkoznod. Például kezdd el szelektíven gyűjteni a szemetet, kerüld a PET palackok használatát, használj bambuszfogkefét, próbáld elhagyni a vegyszerek használatát a háztartásban, vásárolj csomagolásmentes boltban és a piacon…

A klíma drasztikus változása miatt azzal riogatnak bennünket, hogy nem kerül majd minőségi élelem az asztalra, ha nem lesz változás.

Gondolatébresztésként csak néhány adatot említek meg ezzel kapcsolatban:

  • Földünkön 11 ezer éve folyik mezőgazdasági termelés, nagyjából 2 és fél ezer éve használják az ekét.
  • 1950-re a termőföld 50%-a elhasználódott, termőrétege elvékonyodott, termesztésre alkalmatlanná vált.
  • 2010-re további 30%-kal csökkent a földművelésre használható terület. A túlnépesedés indokán, sajnos az intenzív vegyipari gazdálkodás, a vegyszerekkel kezelt, gyomirtózott föld, egyre inkább kimerülni látszik.

Ezzel kapcsolatban szeretnék a figyelmedbe ajánlani egy nagyon jó összefoglaló videót, ami az okokat és a megoldási lehetőségeket is nagyon jól bemutatja. Ígérem, hogy nagyra kerekedett szemekkel fogsz elcsodálkozni a valóságon.

(ha nincs időd végig nézni a közel 50 perces videót, kattints a 28. perchez)

És a legdöbbenetesebb az egészben, hogy amíg a föld népességének jelentős része éhezik, a megtermelt élelmiszerek 40%-a a kukában végzi. Ezt így lehet tovább folytatni? Gondolj csak bele, hány millió éhező száj tudna jóllakni ebből.

Sajnos, évtizedek óta nem tartalmaz annyi tápanyagot az általunk elfogyasztott élelmiszer, mint akár nagyszüleink idejében. Gyakran láthatod például vitaminforgalmazó cégek promóciós anyagaiban az ilyen jellegű kimutatásokat, grafikonokat.

Igen, sajnos ez a teljesítményorientált világ erre is rányomja bélyegét.

Minden most kell:

  • azonnal legyen szép a fű,
  • azonnal érjen meg a paradicsom.

Mindeközben észre sem vesszük, mit teszünk a körülöttünk lévő világgal.

„A mezőt senki sem kéri, hogy füvet, galagonyát, csipkebogyót, pipacsot és búzát teremjen, mégis bőkezűen megterít mindenkinek. A mező meghálálja a napfényt meg az esőcseppeket, és gondoskodik az élőlényekről. Akkor vagy jó, ha te is olyanná válsz, mint a mező: vigyázol mindenre, ami él - legyen az bogár, madár, állat, növény vagy ember.”
Boldizsár Ildikó

De nem csak a nagyipari művelésben van ez így, hanem a kiskerteknél is. Lehet, hogy a Tiédben is. 

A kert legtöbbször egy egész részeként van kezelve, mint például a terasz vagy a grillező. Tudod, hogy a füvet ápolni kell, öntözni, nyírni és időnként műtrágyázni is, hogy szép zöld legyen. Ha Neked nincs időd, jön a kertész, és megcsinálja, akár csak a takarítónő a takarítást.

Kinek van ideje arra, hogy a kert és a talaj biológiájával foglalkozzon a mindennapokban?

És egyszer csak elkezd nem működni a rendszer. Nem érted, mi történik a kerttel, amibe rengeteg energiát, időt és pénzt fektettél.

Elképzelhető, hogy csak évek múlva kezd ez a folyamat elindulni, de ekkor már sejthető, hogy már az alapok lefektetésével sem volt minden rendben. Erre utalhat például a sárgulás, a gyomosodás, a mohásodás és a ritkulás.

Ilyenkor a kerttulajdonos számba veszi a lehetséges okokat, és megpróbálja a tüneteket kezelni, de tartósan semmi nem vezet eredményre. Újra és újra visszatér a gombás fertőzés, a kártevők rendszeresen letarolják a kertet, és csak tüzet olt az ember. Legtöbben csak akkor hajlandóak mélyebbre ásni, a probléma gyökerét megkeresni, amikor már csak nehezen fordítható vissza a folyamat.

Én is emberből vagyok, először magam is a tüneti kezelés felé indultam el, persze sokadszorra is megtéve felesleges köröket. Nem tudom, hogy miért van ez így, de talán egy pszichológus tudná rá a választ vagy az univerzum.

Hosszú évek tapasztalása kellett ahhoz, hogy megtanuljak a tünetek mögé, a probléma valódi okára nézni.

Részemről a kérdés, hogy Te hányadik körödet futod abban a témában, hogy mi okozza a gyep nyári gombabetegségét, vagy mivel lehet azt gyorsan megszüntetni?

Akkor itt most megállunk, mert bizonyosan néhány vegyszer nevét várod tőlem vagy valami csodareceptet, hogy annak megvásárlásával és felhasználásával futva rohanhass vissza a mindennapok forgatagába. 

De hidd el nekem, a természet jól van kitalálva. Képes fenntartani az egyensúlyt, meggyógyítani magát mindenféle vegyszer és műtrágya nélkül is. Ehhez csak arra van szükség, hogy támogasd ezeket a folyamatokat, és ne rontsd tovább a helyzetet.

Ha van most időd, olvasd el az ajánlásomat a gyep sárgulásának megállításával kapcsolatban ebben a korábbi cikkemben

Ha van egy kis időd, megnézd a fenti videót, még akkor is, ha csupán egy öt négyzetméteres kerted van vagy lesz valaha az életedben. Ha díszkerted vagy akár konyhakerted van, esetleg több hektáron gazdálkodsz ezt  kötelezően végig kell nézned.

Remekül összefoglalja, hogy mi a különbség talaj és talaj között. 

A döntés innentől kezdve ismét  a tiéd, ahogy eddig is szabad akaratod  által választottál  a megoldások közül. Vagy mégsem?

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony