Blog

Kevesebb kártevőt akarsz jövőre? Akkor lemosó permetezést ne hagyd ki

MGÉ
MGÉ
2023.10.25 07:05
Kevesebb kártevőt akarsz jövőre? Akkor lemosó permetezést ne hagyd ki

Az őszi, kerttisztázó munkálatok legfontosabb célja, hogy felszámoljuk a kártevők búvóhelyeit,

hogy minél kevesebben tudjanak áttelelni, megelőzve a robbanásszerű szaporodásukat. Ennek egyik fontos eszköze a lemosó permetezés és a lehullott lomb kezelése.

 

Ha van fagyal sövényed, orgonád vagy hársfád…

Idén jó eséllyel találkozhattál a tripsz károsításával (Dendrothrips ornatus), de talán nem ismerted fel. Ez az apró, alig 1 mm-es rovar szabad szemmel szinte láthatatlan. A megtámadott növények károsítása viszont elég jellegzetes:

  • a levelek a szívogatástól megszürkülnek, eltorzulnak és törékennyé válnak. A levélfonákon pedig tűszúrás méretű, pontszerű ürülékcseppek jelzik a kártevőt.

A tripsz kifejezetten a tűző napon lévő sövényeket és növényeket lepi el nagy tömegben. Elsőként itt is a leggyengült példányokat támadja, de idővel az egészséges állományt is teljesen lefertőzi.

Mivel ez a rovar úgy szaporodik nyáron, mint esőzéskor a víz a csatornában, nem árt résen lenned. Ilyenkor már húzódnak vissza telelésre, ezért most tudsz hatékonyan fellépni a jövő évi populációk ellen.

Használhatsz vegyszert erre a célra, de ha egy cseppnyit is számít, hogy mi kerül a permetező kannába magad, a családod, vagy a házikedvenceid érdekében, akkor inkább válaszd a Plant Guard Oilt. Az olajos permetet a növények törzsére, ágaira és a lehullott levelekre is fújd rá alaposa. Főleg, ha nem tudod/akarod összegyűjteni. A lombos növényekre vegetációs időszakban 2%-os permetet használj, nyugalmi időszakban 5%-ost.

  • használat előtt kötelező összerázni a Plant Guard Oil emulziót
  • "RÁZVA NEM KEVERVE" 

Ha van platán, tölgy, szivarfa, mályvacserje, szőlő, vagy gyümölcsfa a kertben…

Szintén az olajos lemosót ajánlom a kéregrepedésekbe behúzódó kisméretű rovarok ellen, lombhullás után.  

Tavaly részletesen bemutattam az egyik ilyenkor elbújó kártevőt: a csipkés poloskát. Rendkívül invazív rovar, ami számos lombhullató növény korai levélvesztését okozza. Ez pedig csökkenti a növény túlélési esélyeit a téli időszakban, hiszen nem tud megfelelő kondíciót szerezni a hideg hónapok beköszönte előtt, ha már augusztusban lehullanak a levelei.

Ellenük a kiadós olajos áztató permetezés hatékony módszer. Jó alaposan fújd le a fák törzsét, vastag kérges részeit, hogy a csipkés poloska, atka, levéletű ne tudjon áttelelni bennük.

 

Ha örökzöldjeid vannak, amelyeket szeretnél felkészíteni a kártevők ellen…

Sokszor kapom meg a kérdést, hogy az örökzöldeket kell-e vagy szabad-e olajos készítménnyel permetezni? Én nem ajánlom, bár vannak ügyfeleim, akik a babérmeggyeiken kipróbálták az olajos lemosót kora tavasszal.

A biztonság kedvéért én inkább azt javaslom, hogy a réz és kén hatóanyagú GardenMix lombtrágyával védd inkább az örökzöldeket. Csomag ajánlatban, most kedvezőbb áron vásárolhatod meg.

Azért is inkább ezt a megoldást javaslom, mert a lombtrágya és a huminsav együtt képes támogatni a növény gyantatermelését, míg az olajos lemosó nem. Zsigó György növényorvos, talajtani szakmérnök is azt javasolja, hogy támogassuk az örökzöldek kondícióját, mert így hatékony lesz a gyanta termelése, ami védelmet nyújt a kórokozók és kártevők támadása ellen.

Ahogy a szakértő is rávilágít, a nagy melegben lecsökken a fák gyantatermelése, ezáltal pedig megroggyan a védelmük a külső károsítókkal, elsősorban a szúbogarakkal szemben. Ezek a kártevők könnyen be tudnak hatolni a törzsekbe, ágakba.

Ráadásul a rovarok mellett a kórokozó gombák is erőteljesen támadnak. A gombaspórák jelentős része a lehullott levelekben várakozik az ideális körülményekre. Megfelelő időjárás esetén az arra fogékony növényeken fertőznek tovább. Ezért ajánlja a szakértő, hogy az örökzöldek lehullott leveleit is takarítsuk össze.

Ahhoz, hogy a jövő évben kevesebb kártevővel kelljen hadakoznod, már most tegyél: a növények kondicionálásával és az olajos lemosópermetezéssel!

Kellemes kertészkedést kívánok az utolsó, meleg, őszi napokra, és sokkal kevesebb kártevőt, kórokozót a jövő évre!
Molnár Gábor Éva a füvesasszony