Blog

Nem tudsz róla, de neked is lehet a kertedben csipkéspoloska

MGÉ
MGÉ
2022.11.07 07:27
Nem tudsz róla, de neked is lehet a kertedben csipkéspoloska

???? Könnyen lehet, hogy nem csak a szárazság, hanem önkéntes segítők is hozzájárultak a fák korai lombvesztéséhez.

Ez a titokzatos lény nem más, mint a csipkéspoloska.

Sok helyen már az aszályos nyár miatt augusztusban megindult a sárgulás, de az igazi lombhullás most zajlik.

Jókora méretű, „büdös” rokonaival ellentétben őt nem annyira könnyű észrevenni, mert alig 3 mm-es ez a rovar. Ez a muslinca méretű, kecses szépség egy erősen invazív rovar, ami a szelek szárnyán, de akár az autók potyautasaként is gyorsan tud lakóhelyet változtatni.

A fák kérgében telelnek, és egy szezonban akár 2 nemzedékük is felnőhet a kifejlett levelek fonákján elhelyezett petéikből. Kártétele a levelek szívogatása, ami korai lombvesztésben mutatkozik meg.  A lakóházakhoz közeli fákon élő csipkéspoloskák ősszel szívesen átrajzanak az ablakok réseibe, de gyakorta találkozhatsz vele száradó ruhákon, autókon is.

Magyarországon a csipkéspoloskák családjának jelenlegi ismereteink szerint 66 faja él, őshonos és betelepült fajok egyaránt.

A megoldás ellenük ilyenkor a Plant Guard Oil – olajos lemosóval való permetezés.

Érdekel a Plant Guard Oil!

Noha ez az olaj a levéltetű távoltartására kapott engedélyt, de amikor alapos LEMOSÓ permetezést végzel vele, nem fogja megkímélni a kéregrepedésben telelő többi rovart sem. Legyen az levéltetű anya, atka, tripsz, gyapjas levéltetű vagy csipkéspoloska. Vagy bármely kicsi rovar, ami ott rejtőzködik.

A melegedő klímánk egyre inkább kedvez a kártevők terjedésnek, így a csipkéspoloskának is. Ezért ne habozz bevetni a lemosó permetezést még most novemberben a díszfákra és a gyümölcsfákra is.

A gyümölcsfáknál a kerti szezon végén sokszor erre már nem kerül sor, mondván ráér az tavasszal is, akkor pedig lekési az ember a tengernyi feladat között. A szezon indulásakor a lemosó permetezést legkésőbb a piros bimbós állapotban meg kell csinálni, mert utána a hőmérséklet emelkedésével a fában is elkezd munkálkodni az élet.

Mikor legalkalmasabb az olajos lemosás? 

Mint mindig: éppen most lombhullás után vagy kora tavasszal. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra, mert mindig van egy holnap és végül elmarad.

Lombhullás után minden olyan növényt lemoshatsz, ami levelek nélkül telel és imádják a rovarok:

  • platánok,
  • tölgyek,
  • szivarfák,
  • mályvacserjék,
  • gyümölcsfák, szőlő,
  • rózsák…

Recept:

10 liter vízhez önts 5 dl olajos emulziót.

Fontos, hogy a térkövet, kerti kutakat, dézsákat takard le, és a ház falára is vigyázz, ne kerüljön rá. Ha a füves részen is vannak fáid, akkor a gyepet is érdemes letakarni újságpapírral. Nem árt neki az olajos lemosó, de az esztétikum megőrzése miatt ajánlott.

A leanderek, és szobanövények esetében csökkentett koncentrátummal (10 liter vízhez 2 dl Plant Guard Oil) használd. 

„Rázva, nem keverve!”

Az emulziót alaposan rázd össze a flakonban és a vízzel is használat előtt.

Plant Guard Oil 

Noha a csipkéspoloskák kártétele nem tűnik vészesnek elsőre, hiszen rendkívül apró rovarok, ha hagyod őket elszaporodni komoly bosszúságot okozhatnak 1-2 év alatt is. A legjobb, ha nem vagy rest az őszi és tavaszi lemosópermetezéseket alaposan megcsinálni, mert ezzel nem csak őket, hanem számos egyéb kártevőt is hatékonyan tudsz gyéríteni.

 

Csipkéspoloskáktól mentes, egészséges fákat kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony