Blog

Jönnek a mínuszok… költöznek a virágzó növények befelé

MGÉ
MGÉ
2023.11.22 13:07
Jönnek a mínuszok… költöznek a virágzó növények befelé

Noha a szakirodalom a tavaszi időszakot ajánlja a növények átültetésére,

, bevallom derekasan, hogy én ilyenkor szoktam megtenni ezt, ahogy a teleltetés miatt bekerülnek. Az elmúlt években a szezon elején erre nem volt időm, de jobb későn, mint soha…

Mit tegyél, ha elmaradt a tavaszi átültetés?

Az olyan növényeket, amelyek már elvirágoztak, „pihennek” nyugodtan ültess át most is. Még ez a kis extra stressz is jobb, mintha az elhasznált, kiélt földben nyomorogna egész télen.

Tavaly például a murvafürtöt (Bougaivillea), ami egyébként is ledobálja a levelét a téli teraszon ilyenkor szedtem ki az ültetőedényből. Egy nagy konyhakéssel a gyökérzetének bő 1/4-ét levágtam (alul és oldalt is), hogy férjen egy kis friss föld az edény aljára, és köré. Gazdagon betápanyagozott virágföldbe ültettem.  

Én a cserepek aljába szoktam vágni egy vastag geotextil darabot (vékonyból duplán hajtva), hogy a víz ne tudjon azonnal kiszaladni a lyukakon öntözéskor. Nagyon szeretem ezt a növényt, mert csodás virágzuhataggal örvendeztet meg minden nyáron. Az első, koratavaszi virágzása február végén, március elején még levél nélkül történik, ami szintén izgalmas látványt nyújt.

A virágzó növényekhez átültetéskor is jó szívvel ajánlom a DCM Rózsa és Virágzó növénytáp 1,5 kg-os kiszerelését. Hálás lesz érte a kefevirág, a leander, az encián, a szobai hibiszkusz és bármely szirmos szépséged!

A virágzó növényeknek foszforra és káliumra van a legnagyobb szüksége a virágoztatáshoz, ebben a tápanyagban pedig bőséggel van, így nem kell minden növényednek külön, fajta szerint más tápot vásárolnod.

Mivel a virágföldek többsége igen gyenge minőségű, a Rózsatáp 30% szerves anyaghoz kötött ásványi anyag tartalmával csodálatos fejlődést és virágzást garantál.

 

Öntözés télen, de mivel?

A lágyvíz aranyat ér, de télen kicsit macerás esővizet gyűjteni. Ha ezzel nem akarsz foglalkozni, akkor egyszerűen forrald fel a vizet este, reggel kihűlt állapotában pedig már használhatod is.

És itt egy kis csavar:

Ha a növények téli öntözéséhez használsz egy kis Humin Garden Sol-t a bevált receptedet kiegészítve, elképesztő lesz a változás! Csak egy csipetnyi kell, ahogy édesanyám mondaná. J

10 liter vízhez 20 ml-t tegyél a rendszeres öntözővízhez, ne adagold túl.

Bánj óvatosan a locsolókannával, nehogy lecsepegjen ide-oda a lakásban. Tudod, hogy fekete a huminsav. Ha mégis lecsöppen, töröld gyorsan fel, nem okoz semmi bajt, ha nem szárad bele a repedésekbe, textíliákba.

Nekem van egy 2 dl-es kis flakonom mindig bekészítve a konyhai tisztítószerek mellé. Őszintén szólva én nem méricskélem, hanem csak úgy szemre belelöttyintek a vízbe, amikor két hetente körbejárom a növényeket. Még a kukoricalevél (Aspidistra elatior) is kap, hogy zöldítse a lakást, mert egy sötét sarokban áll egész télen és viselnie kell ezt a helyzetet.

Nálam a növények igazából télen a huminsavon kívül csak a kimaradt flakon Esstence Origo-kból szoktak kapni, más tápanyagot, vagy növénykondicionálót nem.

Ha már ismered és elégedett vagy a huminsav hatékonyságával, itt a remek alkalom, hogy másokkal is megoszd ezt a varázslatot!

A Humin Garden Sol kapható kicsi, díszdobozos kiszerelésben is, ami igazán figyelmes ajándék lehet valakinek (szülinapra, karácsonyra), akinek kertje ugyan nincs, de szobanövényei igen. Ezzel a kis támogatással ők is türelmesebben várják majd a tavaszt.

A virágai és az ajándékozott is hálás lesz az eredmények láttán! 

 

Sikeres teleltetést, és egész évben egészségesen fejlődő szobanövényeket kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony

 

MGÉ
MGÉ
2019.09.26 20:15
KÉSŐ ŐSZI GYEPGONDOZÁS OKOSAN!

késő őszi gyepszellőztetéskor, szeptember legvége - október elején könnyen szembesülhetsz azzal a ténnyel, hogy a gyepállomány minősége leromlott a szezon során.