Blog

KÉSŐ ŐSZI GYEPGONDOZÁS OKOSAN!

MGÉ
MGÉ
2019.09.26 20:15
KÉSŐ ŐSZI GYEPGONDOZÁS OKOSAN!

késő őszi gyepszellőztetéskor, szeptember legvége - október elején könnyen szembesülhetsz azzal a ténnyel, hogy a gyepállomány minősége leromlott a szezon során. 

A füvet ellepte a moha, a gyomok, vagy éppen kikopott a szárazság, az árnyék, valamilyen gomba vagy kártevő fertőzésének köszönhetően.

Ilyenkor nem szabad kétségbe esni. Mérlegelni kell a helyzetet.

Ha ez a probléma csak foltokban, vagy bizonyos részét érinti csak a gyepnek, akkor jó megoldás lehet a felülvetés. (Ha a gyepszellőztetés után úgy ítéled meg, hogy nagyon megritkult az állomány, akkor  az egész terület felülvetése lehet a megoldás.)

Ha nagyon nagy területet érint a probléma, akkor most inkább azt javaslom, hogy nyugodj egy kicsit bele, és inkább készülj fel egy tavaszi munkára.

Hogy miért mondom ezt? Mert nem mindig ideális a terület erre a feladatra.

Mikor ne válaszd az őszi felülvetést?

• ha nem megoldott az öntözésed, mert a kelesztő öntözés ismétlődése fontos tényező a jó kelésnek (vagy takard le a fűmagvetést, hogy nedvesen tud tartani a fűmagokat)

• ha sok fa van az udvarban - sajnos a hulló falevél és a nyálkás időjárás a frissen kibújó zsenge fűszálakat befullasztja ( ha nem lehetséges folyamatosan letakarítani a leveleket egy lombfúvóval inkább ne most vesd felül a gyepet, hanem tavasszal)

• ha olyan problémával állsz szemben, amit még nem orvosoltál megfelelően (pl. egy kártevő invázió esetén, mint a lóbogár , ami a friss fű zsenge gyökereit egy barangolással azonnal kitúrná )

Ha úgy látod, hogy a fenti ellenérvek nem igazak a kertedre, bátran állj neki még ennek a fontos kertmegújító munkálatnak. A mikéntjét ebben a cikkben írtam le!

És a végére egy kis élménybeszámoló:

Az Őszi problémamegoldó workshopot szeptember 7-én rekord létszámmal tartottuk meg, amelybe te is belepillanthatsz egy rövid videó segítségével.

A nap során volt elmélet, gyakorlat és természetesen kérdezz- felelek is, hogy mindenki úgy térjen haza, hogy biztosan tudja mit kell tennie a kertjében.

 

Ha pedig úgy érzed, a következő szezont felkészülten szeretnéd kezdeni, a 2020-as első Problémamegoldó workshopra már megnyitottam a jelentkezéseket. Itt tudsz regisztrálni!

Egészséges, egész évben csodaszép gyepet kíván
Molnár-Gábor Éva, a füvesasszony