Blog

Ideális időszak a gyepszellőztetéshez

MGÉ
MGÉ
2023.09.13 06:30
Ideális időszak a gyepszellőztetéshez

Mivel az ideális időszak az őszi gyepszellőztetéshez most fog kezdődni,

amikor a napi csúcshőmérséklet 25-28 °C közé süllyed, az őszi tápanyagozáshoz szükséges alapanyagok beszerzésével még nem vagy elkésve.

Azért érdemes kivárni az ideális hőmérsékleti tartományt, mert ilyenkor már nincs túl meleg, alacsonyabb az UV sugárzás, kevesebb a stresszfaktor, így a fű gyorsabban tud regenerálódni (és nem mellesleg, hogy sokkal kellemesebb ilyen időben kertészkedni).

Izgalmas nyáron vagyunk túl… van, akinek zökkenőmentesen teltek ezek a hónapok és volt, aki keményen megküzdött a sok eső miatt a gombabetegségekkel, és más kihívásokkal. Akárhogy is alakult, ne keseregj: az a jó hírem, hogy MINDIG LEHET JAVÍTANI A HELYZETEN!
Mi is átlendülünk a náthás időszakokon, hiszen az sem tart örökké. 

 

Ha rendszeresen olvasod a hírleveleim, akkor a gyepszellőztetés lépéseit már álmodból felkeltve is azonnal tudod sorolni… (ha még új vagy közöttünk, itt egy cikk arról, hogyan csináld jól)

Sokan teszik fel a kérdést: vajon tényleg kell az őszi gyepszellőztetés a kertemnek?

  • Ha idén tavasszal vetetted a füvet, akkor drótos adapterrel gyengéden fésüld át az állományt, hogy az elhalt leveleket vagy a gyomirtásban elszáradt gyomokat kikapd az állományból.
  • Ha a nyár elején, vagy később vetetted a gyepet, akkor majd csak tavasszal szellőztess, még hadd erősödjön az állomány.
  • Ha tavasszal vagy a nyáron telepítettél gyepszőnyeget, akkor FONTOS, hogy ALAPOSAN szellőztesd ki most szeptemberben az állományt (hiszen maga a fű már „öreg”, csak átköltözött egy új helyre).
  • A szeptemberben telepített szőnyeget októberben, gyökeresedés után kell majd GYENGÉDEN megfésülni (hiszen még tart a stabilizálódási időszak).
  • Egy régebbi, beállt állományt pedig kötelező jó alaposan, késes módszerrel megtépni.

 

Sajnos sok „kertész” a mai napig olyan javaslatokat tesz, hogy este öntözz és hogy ősszel ne gyepszellőztess… aztán persze csodálkozva tárja szét a karját, amikor az elégedetlen ügyfél azzal hívja, hogy megbetegedett a gyep.

10 millió focibíró és kertész országa vagyunk… sokan ugyan el tudják vetni a magot, vagy le tudják rakni a gyepszőnyeget, de attól még nem lesznek igazi kertészek. Persze ezzel vitába lehet szállni, de attól még sajnos így van. Többen el tudják adni a „szolgáltatásaikat”, mint ahányan értik, hogy mit is csinálnak (legtöbben ezzel jönnek a blogcikkek olvasgatása után).Ez a tápanyag választással is így van.

 A tápanyagok szerepe: miért fontos a kálium?

 A hobbikert az nem sportpálya, nincs rajta minden másnap edzés. Nincs folyamatosan stoplis cipővel letiporva, alaposan ledöngölve a levélzet és nem is a Wimbeldoni teniszpálya, amit minden nap kell nyírni.

Ennek ellenére mégis boldog boldogtalan a nitrogén túlsúlyos tápanyagokat ajánlja (hiszen látványos zöld növekedésre sarkallja a gyepet), pedig ilyenkor már inkább a gyökértömeget (és a tápanyagraktározást) kell erősíteni, azt pedig csak káliummal lehet.

Ha nem tudtad eddig, akkor mondom, hogy a  Humin Garden huminsavas talajkondicionálókban is megtalálható a KÁLIUM,
mégpedig 8 és 9 %-ban.
Ezért is kiváló KONDICIONÁLÓ minden évszakban.

Hogyan használd a huminsavat ősszel? 

A gyeptrágya kiszórás után, a tápanyag tetejére csak szórd ki és alaposan öntözd pár napig a területet, hogy mind a tápanyag, mind a huminsav garanulátum intenzíven tudjon oldódni
( kiszórás után okvetlen seperd le a járdát).

A Humin Garden granulátum nem csak a gyökérzet nevelésében vesz részt, hanem segíti a tápanyag teljes körű hasznosulását, és részt vesz a talajélet humuszképző folyamataiban is.

Ha van a gyepen sárga folt, jó alaposan öntözd be Humin Gardennel, ha pedig nincs, akkor azért használd, hogy ne is legyen.

Kívánok mindenkinek az őszi gyepszellőztetés után csodálatosan zöldellő gyepet!
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony