Fűmag vetése, felülvetés

FŰMAG VÁLASZTÁS - FŰMAGFAJTÁK TULAJDONSÁGAI

MGÉ
MGÉ
2016.06.08 18:50
FŰMAG VÁLASZTÁS - FŰMAGFAJTÁK TULAJDONSÁGAI

Több fűmagkeverék típus van forgalomban a piacon és mindegyikre az van ráírva, hogy a szép pázsit, a zöld gyep összetevőit tartalmazza.

Hát ember legyen a talpán, aki ezen információk birtokában döntés tud hozni kertjének füvesítése során. Közhelyként valamelyest azt állíthatom, hogy minden gyep lehet szép, ha szakszerűen van ápolva, tápanyagozva és öntözve. De vizsgáljuk meg milyen különbségek rejtőznek az egyes fűmagfajtákban, és ez hogyan hat a kertünkre!

 Angol perje - Lolium perenne

Az egyszerű, nem minőségi keverékekben legmagasabb százalékban kétfajta angol perje fűmag található. Ezt a fajtát nem javasolom ideális gyep vetéséhez, mert soha nem lesz belőle tömött állomány.

Vizsgáljuk meg jobban a tulajdonságait!

Levélzete keskeny, gyorsan növő. Elsőként, mint vezérfű jelenik meg a kelés során. Jól bokrosodik, de laza bokrú aljfű, jól tűri a taposást, fényigényes, a sport füvek egyik alkotója. Érzékeny a fűnyírókés vágás élességére, könnyen rojtosodik, nem tűri az alacsony tartást és nagyon tápanyagigényes.
30-40 %-on túl nem alkothatja a keverék összetételét.

Réti perje – Poa pratensis

Tarackos aljfűamely földalatti sarjakkal terjed. Lassan kel vetés után, lassan is fejlődik. Levélzete közepesen széles, a napos vetési területeket kedveli. Kiválóan tűri a taposást is, de nagyon igényes a tápanyagra. Akkor mutat üde zöld állományt, ha rendszeresen van tápanyagozva.
 Ami jellegzetes tulajdonsága ennek a fűmagfajtának, hogy egyáltalán nem tűri az alacsony vágási magasságot. Amennyiben túlnyomórészt a fűmagkeverékben csak angol perje és réti perjealkotók vannak, precíz tápanyagozás szükséges, hogy a magyar ízlésnek megfelelő haragoszöld gyepállomány díszítse a kertünket.

Rendszeres gyepszellőzetést igényel, azzal lehet újhajtás-fejlődésre sarkalni.

Vörös csenkesz –Festuka rubra

Ennek a fűmagfajtának két változata jelenik meg a fűmagkeverékekben, mégpedig a tarackoló gyökerű vagy a bokrosodó sarjakat hozó, esetlegesen mindkettő.
Terhelhetősége sokkal gyengébb, mint az előző kettő fűmagfajtáé, igen finomszálú levélzete van. Inkább az esztétikumot emelő aljfüvek közé tartozik, tömötté varázsolja a gyepet. Tápanyag igénye kicsi, télen is frissen zöldülő hatást mutat.

Jól viseli az alacsony vágást, pázsitjellegűvé varázsolja a gyepet.

Árnyékos és északi fekvésű területeket, a fényhiányos kertrészeket a juh csenkesz fűmag viseli el legjobban a csenkeszek közül. De a pangó vizes területeken kipusztul. Vagyis ha nem jól van kiépítve az öntözés az árnyékos területeken, akkor hiába füvesítünk újra meg újra. Állandóan ki fog kopni a fűállomány, mert a fűfajta inkább elviseli a szárazabb, sanyarúbb körülményeket, mint a soha fel nem száradó talajt.

A legjobban elterjedt fűmagfajtákban ez a három fűmagféle ill. változatai vannak jelen.

Nádképű csenkesz- Festuca  arundinacea

Nem olyan régóta forgalomba kerültek a nádképű csenkesz nemesített változatával kevert fűmagfajták (sport, park, árnyéktűrő). Eredeti habitusában széles levélzetű, de a nemesítésnek köszönhetően jóval vékonyabb, finomabb levélszerkezetű. Gyökere mélyre hatoló, sárgulás nélkül jól bírja a nyári esőtlen periódusokat, időszakos öntözésekkel kiváló zöldgyep. A mélyen vágó fűnyírást kiválóan tűri és a házi kedvencek terhelése sem teszi tönkre. Átlagos tápanyagozással az igénytelenebb gyepalkotók közé sorolnám.

Mindenkinek más a „szép gyep” fogalma és a hozzáállása a gyepfenntartáshoz.

Így mindenki döntse el, hogy művészi szintre szeretné-e emelni a környezete zöldjét vagy sem, és a szerint válasszon fűmagot amikor füvesítésbe kezd.

Ajánlom  minden  füvesítéshez készülő kertészkedőkenk, hogy  a KERTFÜVESÍTÉS  könyvecskét olvassa el, amiben hasznos tanácsokkal tud nekivágni ennek az  egyszerű feldatnak, amibe sokaknak beletört már a bicskájuk.Te ne tartozz közéjük és inkább jelentkezz a mentorprogramra az új füvesítés magvetés lépésről lépésre kidolgozott és egyszerűen leírt lépéssorozatára.

Gyere tarts velem és nem kell tovább kutakodnod, 40 oldalt elolvasnod.A programot egy több részes sorozatban kapod meg, hogy ne egyszerre legyen nagy az anyag (a végén egyben is megkapod PDF-ben).

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony