Blog

Extrém hőmérsékletingadozások: Te bírod még?

MGÉ
MGÉ
2024.01.26 04:59
Extrém hőmérsékletingadozások: Te bírod még?

Egyik reggel erős mínuszok, másnap havaseső, harmadikon tavaszias felmelegedés.

Az egészségünket éppúgy próbára teszi ez az extrém ingadozás, mint a tervezőképességünket az öltözködésünkkel kapcsolatban.

Az Astomet  jóslatai szerint január végén rendkívüli felmelegedés várható néhány napig, aminek következményeit természetesen ki fogjuk fizetni valamilyen módon.

Az időjárás ilyen jellegű változékonysága nem csak a mindennapi rutinunkat, de az egészségünket is próbára teszi. Különösen a téli hónapokban fontos odafigyelni a szervezetünk ásványi anyag és vitaminnal való ellátottságára, hiszen ezek a tartalékok biztosítják az ellenálló képességünket.

 

A növények esetében is így van ez, de télen elsősorban a cukornak jut kulcsszerep az összetett biológiai folyamatokban.

A hirtelen hőmérséklet emelkedések hatására a sejtek anyagcserefolyamatai aktivizálódnak, majd a hideg hatására újra visszacsendesednek. Ez a csiki-csuki folyamat rendkívül sok energiát emészt fel. Pont olyan üresjárat, mint amikor kimész a kertbe, de a garázsban felejted a metszőollót, és mehetsz vissza érte.

 

Növények téli túlélési stratégiája

A növények csodálatos képessége az, hogy előtudják állítani saját maguk számára a szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket, vitaminokat, hormonokat, és az oxigént, de az ásványi anyagokat nem. Azokat a talajból veszik fel, majd az anyagcsere és energiafelhasználásba építik be.

Ha úgy látod, hogy a gyep betegséggel küzd, akár télen is nyugodtan avatkozz be egy Humin Garden Sol permetezéssel vagy beöntözéssel bármelyik +5°C feletti hőmérsékletű napon. Ezzel a levélzeten keresztül, illetve a melegebb időjárási periódusokban gyökéren át is káliumhoz tud jutni a fű huminsavak mellett.

Mert a Humin Garden Sol huminsav oldat egy kálium humát, amiben 9% kálium van, ami képes orvosolni a sejtszintű problémákat, szabályozza a sejt vízháztartását, és TÉLEN is vezérli a különböző anyagok transzportját a sejtmembránon keresztül.

Akár egyetlen kezeléssel is hatékonyan beavatkozhatsz a hanyatló energiaháztartásba, és blokkolhatod a betegség terjedését a kondíció helyreállításával. Ha van elég energiatartaléka a gyepnek meg tudja magát védeni, HA NINCS, akkor még az ilyen extrémgyorsan változó TÉLI időjárási körülmények között is tudsz segítségére lenni.

Mikor ragdj permetezőt télen is?

Ha szemmel láthatóan nagy baj kezd kibontakozni. Ilyen például a rozsdagomba megjelenése.

Tudni kell róla, ha egyszer beteszi a lábát a kertedbe, az enyhe téli napok hatására az egész állományt képes lefertőzni. Ha nem lépsz időben, akkor pedig felkötheted a nadrág szárát, mert nehéz szezonnak nézel elébe…

Ebben a témában ajánlok egy régebbi bejegyzést, hogy el tudd dönteni kell-e vegyszer, és ha igen, mi legyen az. A cikkért kattints ide!

Azt pedig, hogy miről ismerheted fel a rettegett rozsdagombát, Dobai Tibor növényvédelmi szakmérnök vendégcikkéből tudhatod meg

Amikor szélsőséges időjárási viszonyok uralkodnak a területünkön, muszáj résen lenni. Télen is ki kell menni, és értő figyelemmel fordulni a kert felé, hiszen a mozdulatlanság, a nyugvó állapot csak a látszólagos. A növények nagyon is élnek, és küzdnek a túlélésért.

Rozsdagombától, és más betegségektől mentes gyepet kíván
Molnár Gábor Éva kertészmérnök

 

 AMALGEROL HATÁSA  AMITŐL MEGLEPŐDSZ

Az új tanultakat, tapasztalatokat hajlandóak vagyunk e kipróbálni és elfogadni?

 Legyél idén a füvesasszony mentoráltja!

Bizonyára nem vagyok vele egyedül, hogy csak olyasmibe fogok bele szívesen, amiről átfogó ismeretek állnak a rendelkezésemre.