Blog

Az év talaja verseny

MGÉ
MGÉ
2024.02.08 19:50
Az év talaja verseny

Mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyire fontos a talajok állapotának javítása,

mint az, hogy 2023. december 5-én, a talaj világnapján immár második alkalommal hirdettek győztest az Év talaja nevű versenyen.

A megmérettetésre Magyarország és a Kárpát-medence területéről lehetett fotókkal nevezni, amit hagyományteremtő jelleggel közönségszavazásra bocsátottak.

Akár a te kertedből származó talaj is versenyezhetne az előkelő címért, hisz mindannyiunk dédelgetett kis oázisának története van. Saját harcokat, kudarcokat, aprócska sikereket és gyökeres változásokat mesél el miközben történelmi, és kulturális érdekességek lenyomatait is őrizheti.

Szerintem te is hosszasan tudnál mesélni róla hogyan kezdődött és tart a talaj javítása a kertedben. Örömmel veszem, ha megosztod a tapasztalataid velem egy válasz üzenetben.

A győztes hódmezővásárhelyi Szelvény – ’’A Rút Kiskacsa Története"

A 9 induló közül a nyertes a hódmezővásárhelyi szelvény lett.

Igazi mesélő monolitok versenyeztek, amelyek mindenkit bámulatba ejtettek különleges színvilágukkal, amiben kék, piros és narancssárga árnyalatok is feltűntek. De a hódmezővásárhelyi győztes inkább egy '’rút kiskacsa'’ volt a többi mellett, és mégis kiérdemelte ezt a győzelmet.

 

Az év talaja verseny különlegessége, hogy nem a tudományos világot szólította meg, hanem a társadalmat, az embereket, akik ezen a földön élnek. Úgy hiszem, ennek fontos üzenete van mindannyiunk számára.

Mit üzen a szavazóknak ez a talajszelvény?

Egy mérhetetlenül fájdalmas, mégis reményteli történetet. A monolit egy néhai gazdaság területéről származik, ahol a talaj felső rétegét lefejtették, és kubikgödörként funkcionált a parcella. Szép lassan fel is töltötték törmelékkel ezt a gödröt, mintegy lenyomatát képezve a mai világunknak, az emberiség tevékenységeinek’’emléke”.

A sorsára hagyott sittes- gödröt azonban idővel a természet visszafoglalta, és megmutatta, hogy még ilyen kietlen körülmények között is meg tud indulni a humuszosodás, tud termőréteg képződni, és vissza tudja hódítani az élet a tönkretett területet.

 

A kép forrása: talajtár

Lenyűgöző, ahogy a békén hagyott természet tette a dolgát: gyökerekkel, talajbiológiával töltötte fel az emberi hulladékot, igazi talajt képezve azon.

Ha a saját kertedben nem csak vársz, hanem aktívan segíted is ezeket a folyamatokat, nem lehet kérdés, hogy nem évtizedek fognak kelleni a hódmezővásárhelyi monolithoz hasonló megújuláshoz. Vagy úgy is mondhatnám, csodához.

 

Persze ez költői túlzás, hiszen amikor picit hozzáértéssel terelgeted a helyes meder felé a különböző természetes folyamatokat, minden a helyére fog kerülni.

 

Műveld és ápold okosan a talajt, védd vagy még inkább: építsd az ökoszisztémát.

Ebben segítenek a Mentorprogramok, amelyekből megtanulhatod hogyan hass a talajra jól.

Szerves anyagokat juttatni a talajba könnyű, de ha nincs biológiai aktivitás benne, akkor önmagában nem sokat ér, hiszen az csak táplálékforrás. A talajéletet nem pótolja. Ezért kell a helyes talajoltásra és a humuszkészletek feltöltésére is odafigyelni, amivel egészséges mikrobiom-közösséget tudsz létrehozni.

Hazánk talajai rendkívül heterogének, sokféle fizikai és kémiai jellemzővel. Ezért van az, hogy az egyik kertben azonnal látványos változást hoznak a javaslataim, míg a másikban késleltetve érnek be a kitartó talajépítő folyamatok.

Ha elkezdesz lefelé ásni, láthatod, hogy a talaj különböző rétegekből áll, mert minden talajképző kőzeten más-más termőtalajfajta jön létre ( csernozjom, barna erdőtalajok,szikes, lösz, homok,lazacvörös…)

A téli szezonban jobban engedi az időm, hogy videókat nézzek. Egy talajtani szakember podcastjában hallottam az alábbi bölcsességet:

„Nem a technológiákról kell beszélni, hanem a talaj állapotáról.”

Ha nem így szemléled a kertápolást, lehet, hogy örök kudarcra vagy ítélve, és soha nem fogod megtapasztalni az érzést, hogy igen, megcsináltam!

Ha még nem ismered a vegyszermentes, talajjavításra épülő mentorprogramjaim, itt a remek lehetőség, hogy fél áron vágj bele idén a fenntartható kertápolásba!

Egészséges talajt és jó tanulást kíván
Molnár Gábor Éva a füvesasszony

 

 DCM szerves-ásványi trágyák használatának előnye

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a természet megóvása alapvető érdekünk.
Mégis legtöbbször a megszokásaink vezérlik gondolkodásunkat.