Vakond ellen

VAKONDHÁLÓ TELEPÍTÉSE MELLETTI ÉRVEK, ELLENÉRVEK

MGÉ
MGÉ
2016.01.25 18:14
VAKONDHÁLÓ TELEPÍTÉSE MELLETTI ÉRVEK, ELLENÉRVEK

Mi lenne akkor, ha csak egyszerűen józanul gondolkodnánk?
Néhány szempontot vizsgáljunk meg sorjában:

1. A vakondháló telepítése mellett érvelők azt állítják, hogy elégséges közvetlenül a gyepszőnyeg alá behelyezni a vakondhálót, így a vakondok nem bírja feltúrni a járataiban feleslegként jelentkező földet a felszínre. (megjegyzem, ettől függetlenül a vakondproblémás  területeken  a vakondháló alatt vígan fúrja  járatait  a kis bundás. A  gyep gyökérzónájából minden gond  nélkül kihordja   a földet  a kert szélébe, ahol legtöbbször  egy növényállomány  szokott  telepítve lenni és ott  csinál aknamezőt, túrja  a mulcsos  takarásokat).

- Ellenvetésként megjegyezném, az évenkénti talajlazítást ( kemény talajokon szokás csinálni), gyeplyuggatást akkor milyen mélységben javasolnák  a vakondháló  telepítést  javasló profi kertészek?
Így, ebben az esetben a gyepápolás egyik legfontosabb felújító tavaszi munkálatait  egyáltalán nincs mód elvégezni csak egy felszíni gyepápolást  lehet  kivitelezni.

2. Hagyományos füvesítés esetén átfedéssel, de célszerű 25-30 cm mélyen a talajba elhelyezni a vakondhálót (öntözőrendszer  alá), majd vastag humuszterítést alkalmazni a háló tetején, hogy az esetleges későbbi talajmunkálatok során a vakondháló ne sérüljön.

- Vajon ennek a lehelyezési költsége akkor mekkora lesz, ha ekkora mennyiségű földet kell megmozgatni?

3. Kétségtelen, hogy a mélyen lehelyezett vakondháló sok későbbi bosszúságtól mentesíti a kerttulajdonosokat. De mi van akkor, ha a kert arculatát pár évvel később meg szeretnénk változtatni? Például, ha a kerti tó helyét új helyre költözetnénk, esteleg egy medence  építése kerülne  szóba, vagy bokrokkal, fákkal szeretnénk a dísznövényállományt bővíteni.

4. A következő szempont  figyelembe vétele pedig az, hogy mi fog történni a vakondhálóval 10-15 év múlva, ha újrafüvesíteni kell a területet (jó esetben így lesz). A vakondháló nem megfelelő mélységben telepítése megakadályoz majd minden talajmunkát 20-25cm mélységben. Ki fogja majd  akkor kiszedni a gyökérzettel átszőtt vakondhálót a talajból?

Tudunk e majd géppel dolgoztatni, felnyesni az egész kert felső talajszintjén, hogy elvitessük a  vakondhálós földet a lerakóhelyre (szeméttelepre)? Ahol szintén nem tudnak vele mit kezdeni, csak környezetszennyező  nagy kupacokat gyarapítsuk helytelen döntéseink hatására.

 Nem beszélve arról, mennyibe is fog az nekünk akkor kerülni.

Amennyiben elgondolkodtattalak azon, hogy mi tévő legyél most, akkor  javasolom, hogy egész más  gondolatmentén fogj neki a vakond mentesítési előkészületeknek.

Talajfertőtlenítők használata kötelező füvesítés előtt és a gyep élete során minden évben. Vegyszeresen Force 1.5 G granulátummal (azonnali hatású). És bio módszerrel, régebben Horto Bioval, amikor az életfeltételeket megváltoztatjuk a talajban és a talajlakók szaporodásához meggátoljuk. A fegyvertárunkba a mikrobiológiát is helyezzük be, mert több oldalról támogatott szabályozás gyengíti a talajlakók szaporodását.

- Szerintem egy jól megtervezett és kivitelezett kertnél, inkább az okot kell megszüntetni folyamatosan, amiért a vakond esetleg hívatlan vendégként jelenne meg a kertünkben. Az ok megszüntetése  sokkal olcsóbb közel- és hosszútávon, környezetbarát, mivel nem dugdosunk a talajba holmi lebonthatatlan műanyag környezetszennyező anyagot.

Valóban jó megoldás a vakondháló? cikket is olvasd  el ide kattintva , hogy  jó döntést  tudj  hozni!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Most  2018 márciusában járunk és a fent leírtakat csak megerősteni  tudom. Már  három éve ismerem  a Ricinusos megoldást és  visszatekintve 99%-ban sikeres  volt a vakondháló  nélküli  kert élete. És  én ezzel nagyon elégedett  vagyok és  azok is, akiknek  nem volt  más  lehetőségük a védekezésre. Mert  valjuk be  egy 1000 m2 kert esetében ami fűmegvetéssel van zöldítve mennyire van kedvünk vakondhálós  megoldáshoz nyúlni? És ha ezekben a kertekben jól működött a védekezés  módszere, akkor a te kertedben is működni fog.

Ha maradt  kérdés még mindig benned, kérj szaktanácsot tőlem! Itt megteheted.

Vakondhálómentes kertfüvesítést kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony