Blog

VAKOND A KERTBEN – HOGYAN LAKOLTATHATJUK KI?

MGÉ
MGÉ
2017.01.03 20:35
VAKOND A KERTBEN – HOGYAN LAKOLTATHATJUK KI?

Akinek van kertje, az minden bizonnyal találkozott már vakonddal. 

A vakondfélék családjába 42 faj sorolható. Nálunk, Európában jellemzően a közönséges vakond (talpa europea) boldogítja a kerttulajdonosokat. Bár a neve közönséges vakond, nem éppen közönséges munkát végez egy kertben: valódi barlangrendszert alakít ki a föld alatt, a tulajdonos legnagyobb bosszúságára.De mit is keres ez a kisemlős a föld alatt?

Nos, mint a legtöbb élőlény a Földön, ő is gyakran éhezik meg, így nagyon szorgalmasan keres élelmet. Velünk ellentétben a vakond tökéletesen tisztában van vele, hogy milyen talajlakók vannak az adott területen – hiszen ezekből lakmározik. Bár mi, emberek nem ismerjük közvetlenül a vakond táplálékául szolgáló apró állatokat, a jelenlétük jeleit így is látjuk, ugyanis általában véve meglehetősen kártékonyak, ráadásul jól el vannak szaporodva majdnem mindenhol, hála a gazdálkodásmódunknak és modern életmódunknak.

Hogyan szabaduljunk meg a vakondtól?

Vakondjárat

Mielőtt tűzzel-vassal elkezdenénk irtani a vakondot, a legjobb, amit tehetünk, hogy egy kiadós vízadagot juttatunk a járatába, ugyanis a vizet nem igazán értékeli. Ez a módszer nagyon hatásos, de csak akkor hatásos, ha a vakond megjelenésekor azonnal bevetjük, mielőtt még teljesen birtokba venné a kertet. Ha azonban már kellőképpen belakta a kertet, akkor valóban igen nehéz dolgunk van, ha megpróbáljuk rávenni, hogy költözzön el (Vakondálós cikkünket is ajánljuk!)

Elterjedt  módszer  az azonnali kiűzésre a  füstőlők használata is, azokból is a ricinuosos  növényi füstpatront tudom  ajánlani. Nem vegyszer, hanem növényi alapú és az a dolga, hogy  a vakondjárat falára  felrakja a  füst  illattát  és  onnantól fogav  a vakondnak nem lesz érdekes a  túrt járat használata.

A konyhakertek vannak legjobb helyzetben a védekezés szempontjából, ugyanis ott rendszeres talajművelés folyik. De mit tegyünk a gyepek, pázsitok, új füvesítések esetében? Nyilvánvalóan senki nem fogja a kész kertet minden évben újraépíteni a vakond miatt.

A legjobb, amit tehetünk, hogy a vakond étlapján szereplő kártevőktől próbálunk megszabadulni. De mégis mire kell odafigyelnünk, hogy a kert és növényei számára káros talajlakók eltűnjenek? Kissé lehetetlennek tűnik, hogy a cserebogár lárvája, a pattanó bogár lárvája, a lótücsök, a hangya, a meztelen csiga és a többiek mind-mind eltűnjenek a kertünkből.Ennek ellenére mégis a prevencióban látom a megoldást Esstence Bug Stop használatával.

Többféle megoldás létezik!

Vannak a problémára vegyszeres megoldások, az ehhez szükséges szereket a gazdaboltokban be lehet szerezni, amennyiben ezt a módszert részesítjük előnyben. Azonban környezetkímélőbbek, ugyanakkor nagyon hatékonyak a biológiai megoldások. Ezek a mi szempontunkból is jobbak, hiszen egyébként is rengeteg mérgező dologgal érintkezünk akaratunkon kívül, sőt, meg is esszük ezeket a táplálékunkkal együtt. – balgaság lenne a saját, privát környezetünket is feleslegesen mérgezni.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a rendszeres védekezés biológiai szerek kombinációjának használatával 90 százalékban minimálisra csökkenti vakond megjelenésének esélyét. A horto bio ( 2019 augusztus óta nincs  forgalomban)  mint  szerves  anyag  beépülve  a  talajéletbe, állandó ricinus  illatot  árasztva kiválóan   képes  ellátni  a feladatát ha  ezt  a folyamatot   igyekezünk fenntartani és nem szakítjuk meg, hanem állandóan fenntartjuk ezt  a talajállapotot.

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy miként szeretné ápolni a kertjét, de ha hosszútávon gondolkodik valaki, akkor nagyon sok bosszúságtól fog megmenekülni, ha következetes kertápolást folytat.

Webáruházunkban az említett biológiai szerekről olvashat  és megvásárolhatja.

kép forrása: bertthemoleman.com

Molnár Gábor Éva, a füvesasszony