Blog

TUJA ÉS ÖRÖKZÖLD SÁRGULÁS

MGÉ
MGÉ
2019.06.22 13:38
TUJA ÉS ÖRÖKZÖLD SÁRGULÁS

Már semmi nem úgy működik, mint régen, sokszor halljuk beszélgetések közben.

Én is így látom.

Régebbi időkben is volt kánikula, szárazság, hatalmas esőzések, sőt rovarprobléma és gombabetegség is, de mintha ezek a negatív hatások egyre gyorsuló körhintába csücsülnének, és gyakrabban csapnának le a kertre. Nem győzzük a változást követni és megérteni.

Mit, miért, és hogyan kell megoldani?!

Vagy egyáltalán felismerni időben, hogy nagyon nagy pácban leszünk, ha nem cselekszünk azonnal.

20 évvel ezelőtt még gyep is elvolt sokkal kevesebb gondozással és a tuják is legfeljebb gombaölő permetezést kaptak, azt is inkább csak a faiskolai nevelésük alatt.

Most pedig szembe kell néznünk az elmúlt évtizedek kizsákmányoló gazdálkodásának eredményével. A gondosabbak már nekifogtak a talajgyógyításoknak, de nagy kérdés, hogy a kiadós tápanyagellátás mellett még mit kell még az örökzöldekkel csinálni, hogy egyáltalán megmaradjanak az elültetett helyükön?

Vannak kétségbeejtően makacs esetek, amikor az örökzöld rutin (TÁPANYAG CSOMAG), alig bírja rávenni a lesárgult példányokat, hogy ne a földbe bújjanak vissza.

Sokáig számomra sem igazán volt érthető, hogy lehet 100 esetből 10 olyan, amikor a kezelés három hét után sem volt kielégítő eredményű, vagy csak csigalassúságú javulás volt tapasztalható.

Egy biztos, a probléma gyökere a talajban van. Ezért ott kellett keresni a választ is. Ha megterített asztalnál sem tud táplálkozni egy növény hajszálgyökere, akkor a mikrobiológiában van hiba. Mégpedig az a hiba, hogy nincs a talajban talajélet, ami segítene felvenni a tápanyagokat a növénynek.

Hogy hova lettek a mikrobiom azon tagjai, amik szimbiózisban élnek a növény gyökérrendszerével?

A tudomány azt állítja, hogy kiirtottuk a műtrágyázással és a kiadós gyomirtószerek használatával.

Ahogyan én látom, tapasztalom az elmúlt évtizedek kertépítései alapján ez nagyon is helytálló teória.

De mihez kezdj most?

Újjá kell építeni a talajéletet. Az idei évnek ez a fókusz témája, beszéltünk róla workshopokon, írtam hírlevélben és nem győzöm személyesen is elmondani mindenkinek.

Visza kell tenni azt az életet a talajba. Azokat a mikroorganizmusokat, amik jellemzők minden örökzöld talajéletére, akkor  zöldre változik a sárgulás folymata.

Pontosan erre a feladatra fejlesztettük ki az Esstence gilisztahumusz növénykondicionálót, ami az örökzöldek gyökérzónájának tápanyagfelvételét ösztönzi.

Az idei év fő feladata a talajélet egyensúlyának helyreállítása, amire évek óta készülünk az Esstence termékcsalád fejlesztésével. Most itt az ideje, hogy bevessük a mikrobiológia (régi)-új fegyvereit, ahogyan arról legutóbb is írtam nyári gyeptrágyázás kapcsán. Fontos azonban tisztában lenned vele, hogy akárcsak egy fogyókúra, úgy egy egyszeri  kezelés sem lesz kielégítő. A siker titka a személet (életmód) váltásban van. Lehet, hogy az elején lassan indulnak el a kilók, vagy épp csak stagnálsz, de ha elkötelezett vagy az egészségedért, nem adod fel a mozgást, és megválogatod az ételeidet, 1-2 éven belül gyökeres változást fog elérni. 

Ugyanez van a kerteddel is. Ha tudatosan építed vissza a talajéletet a növényeid szívósak és szépek lesznek, ellenállnak a gombafertőzéseknek, nyári kánikulának, zord fagyoknak, mert az immunrendszerükre hatsz.

Tudod, az a célom a fejlesztéseinkkel és a tanácsaimmal, hogy a sok egészséges, zöld kis oázis egyszercsak összeérjen, és egy olyan helyet alkosson, ahol jó élni testnek és léleknek egyaránt, amit büszkén adhatunk tovább gyerekeinknek, unokáinknak.

Ennek a mostani tudásom szerint a legjobb eszköze a szerves tápanyagozás és a talajéletet építő mikrobiológia alkalmazása. Azaz a DCM szerves trágyái és az Esstece termékek.

Egészséges, talajéletben gazdag kertet és örökzöldeket kíván:
Molnár-Gábor Éva,  a füvesasszony