Blog

TERMÉSZETES CSAPADÉK KIHASZNÁLÁSA – DRÉNCSATORNÁS

MGÉ
2017.02.07 11:08
TERMÉSZETES CSAPADÉK KIHASZNÁLÁSA – DRÉNCSATORNÁS

Akinek még eddig nem volt kertje, az nem tudhatja, de akinek van már kertje, az számos alkalommal megtapasztalhatta, hogy amikor az extrém időjárással nagy mennyiségű eső, hó is érkezik, a kertben lévő vízzel nem mindig tudunk mit kezdeni.

Bizonyos esetekben a lakóház építésénél teljesen figyelmen kívül hagyják azt a természetes jelenséget, hogy alkalomadtán bizony csapadék is esik, és a tetőről, járófelületekről nincs hová elfolynia a víznek. Ennek következtében átmenetileg kis tavacskák, pocsolyák jelennek meg, legtöbbször a bejárati ajtók előtt, a kocsi beállókon és a közlekedő utakon.

Mit lehet tenni, ha már a járdán, bejárókon, lebetonozott kerítés alapokon nincs módunk változtatni? Nem az a megoldás, hogy titkon belevezetjük a szennyvízcsatornába az aranyat érő lágyvizet, épp ellenkezőleg: az lenne a megoldás, hogy azt hasznosítsuk!

Legtöbb esetben nyilván sokkal kisebb költség, ha nem vezetjük ki a telekről a természetes csapadékot, hanem megpróbáljuk eltárolni a vizet a kertben.

                                                                                          dréncsatorna kialakítása  

Nem kell nagy vízgyűjtő tartályra gondolni; persze az is egy fajta megoldás, de helyette inkább a drénezést érdemes kipróbálni. Ezt csak egyszer kell jól megcsinálni, azután már magától működik.

Amennyiben a kertben már vannak elültetve növények, valószínűleg átültetési munkákra lesz szükség, mert elképzelhető, hogy útban lesz pár növény a csatorna kialakításakor. A kisebb növényeket minden gond nélkül ki lehet konténerezni, a nagyobb növények esetén érdemes megvárni az átültetési időt (tavasz vagy ősz), és ez csak ezután alakítsuk ki a dréncsatornát. A dréncsatorna lehelyezésekor két lehetőség közül választhatunk:

1. Ha kisebb mennyiségű vizet kell elvezetni, akkor a szikkasztó árok lehet 70 cm mély, az alján egy 20-25 cm nagy frakciós kaviccsal, éppen csak, hogy a dréncsövet körülvegye. A tetejére geotextília kerül, hogy a föld ne hullhasson a kavics közé. A tetejére 40 centiméter talaj kerüljön. Ezzel a módszerrel a vizet elvezethetjük olyan kertrészekre: ahol napos, gyorsan száradó a talajunk, és nincs öntözési lehetőség tuja sor mellé, ez a növény ugyanis nagy vízfelhasználású egy olyan fa mellé vagy alá, ami nagy vízigényű.

                                                                                 kert alatt a dréncsatorna  ►            

2. Nagyobb mennyiségű víz esetén, például egy 100 négyzetméteres tetőnél, már szükség van egy komoly mélységű árok kiásására. Akár hirtelen lezúduló, 20 milliméternyi csapadék kényelmesen elvezethető és tárolható a talajban egy 6 méter hosszú és egy 1,5 méter széles drénárokban.

A kert méretétől függ, hogy hány csatornát kell, illetve érdemes elhelyezni.

Mi  ezt a megoldást javasoljuk és valósítottunk meg már több kertben.

A megvalósításért most  jelentkezzen elérhetőségünkön: +36303369063  !

Molnár Gábor Éva ,a füvesasszony