Blog

TERMÉSZETES CSAPADÉK KIHASZNÁLÁSA – DRÉNCSATORNÁS

MGÉ
MGÉ
2017.02.07 11:08
TERMÉSZETES CSAPADÉK KIHASZNÁLÁSA – DRÉNCSATORNÁS

Akinek még eddig nem volt kertje, az nem tudhatja, de akinek van már kertje, az számos alkalommal megtapasztalhatta, hogy amikor az extrém időjárással nagy mennyiségű eső, hó is érkezik, a kertben lévő vízzel nem mindig tudunk mit kezdeni.

Bizonyos esetekben a lakóház építésénél teljesen figyelmen kívül hagyják azt a természetes jelenséget, hogy alkalomadtán bizony csapadék is esik, és a tetőről, járófelületekről nincs hová elfolynia a víznek. Ennek következtében átmenetileg kis tavacskák, pocsolyák jelennek meg, legtöbbször a bejárati ajtók előtt, a kocsi beállókon és a közlekedő utakon.

Mit lehet tenni, ha már a járdán, bejárókon, lebetonozott kerítés alapokon nincs módunk változtatni? Nem az a megoldás, hogy titkon belevezetjük a szennyvízcsatornába az aranyat érő lágyvizet, épp ellenkezőleg: az lenne a megoldás, hogy azt hasznosítsuk!

Legtöbb esetben nyilván sokkal kisebb költség, ha nem vezetjük ki a telekről a természetes csapadékot, hanem megpróbáljuk eltárolni a vizet a kertben.

                                                                                         

Nem kell nagy vízgyűjtő tartályra gondolni; persze az is egy fajta megoldás, de helyette inkább a drénezést érdemes kipróbálni. Ezt csak egyszer kell jól megcsinálni, azután már magától működik.

Amennyiben a kertben már vannak elültetve növények, valószínűleg átültetési munkákra lesz szükség, mert elképzelhető, hogy útban lesz pár növény a csatorna kialakításakor. A kisebb növényeket minden gond nélkül ki lehet konténerezni, a nagyobb növények esetén érdemes megvárni az átültetési időt (tavasz vagy ősz), és ez csak ezután alakítsuk ki a dréncsatornát. A dréncsatorna lehelyezésekor két lehetőség közül választhatunk:

1. Ha kisebb mennyiségű vizet kell elvezetni, akkor a szikkasztó árok lehet 70 cm mély, az alján egy 20-25 cm nagy frakciós kaviccsal, éppen csak, hogy a dréncsövet körülvegye. A tetejére geotextília kerül, hogy a föld ne hullhasson a kavics közé. A tetejére 40 centiméter talaj kerüljön. Ezzel a módszerrel a vizet elvezethetjük olyan kertrészekre: ahol napos, gyorsan száradó a talajunk, és nincs öntözési lehetőség tuja sor mellé, ez a növény ugyanis nagy vízfelhasználású egy olyan fa mellé vagy alá, ami nagy vízigényű.

                                                                                 

2. Nagyobb mennyiségű víz esetén, például egy 100 négyzetméteres tetőnél, már szükség van egy komoly mélységű árok kiásására. Akár hirtelen lezúduló, 20 milliméternyi csapadék kényelmesen elvezethető és tárolható a talajban egy 6 méter hosszú és egy 1,5 méter széles drénárokban.

A kert méretétől függ, hogy hány csatornát kell, illetve érdemes elhelyezni.

Mi  ezt a megoldást javasoljuk és valósítottunk meg már több kertben.

A megvalósításért most  jelentkezzen elérhetőségünkön: +36303369063  !

A szikkasztó 

Esővíz elvezetés, esővíz szikkasztó

Molnár Gábor Éva ,a füvesasszony