Blog

TÉLI SÍKOSSÁGMENTESÍTÉS KÖRNYEZETBARÁT MÓDON?

MGÉ
MGÉ
2019.11.24 20:27
TÉLI SÍKOSSÁGMENTESÍTÉS KÖRNYEZETBARÁT MÓDON?

A tél kihívásaival, mint a hideggel és hóval, havasesővel, ónosesővel, vagy a jéggel rendre meg kell küzdeni.

A téli csapadékok szinte minden esetben síkosságmentesítést igényelnek a járdákon, utakon.

Legtöbbször még mindig...a hagyományos iskola szerinti sózás a favorit.

Az eljárás nagyon környezetromboló.Hatására egyrészt az út menti fák nem képesek elegendő vizet felszívni, másrészt a só a talajból számos fontos tápanyagot kiszorít, és hatással van a mikroorganizmusokra is, épített műtárgyainkat (járdákat, utakat) pedig erősen erodálja.

Több, fasorokat alkotó faj, mint például a juhar, a hárs és a gesztenye is érzékenyen reagál a sóra. Ezen kívül tönkreteszi a vas-és betonszerkezeteket, vezetékeket repeszt szét, gépjárművek karosszériáját rongálja meg, csak Magyarországon évente százmilliós károkat okozva ezzel.

Hazánkban mindenki azzal olvasztja a jeget, amivel akarja, nincs ugyanis síkosság-mentesítésre vonatkozó egységes EU-szabályozás és nem is terveznek ilyet. Ennek fő oka, hogy a tagállamok eltérő éghajlati és úthálózati adottságokkal rendelkeznek, ezért értelmetlen lenne az egységes szabályozás. Ugyanakkor előremutató lépés volt, hogy 2010-ben a járdák esetében a só használatát jogszabályba foglalva megtiltották (az utakon továbbra is használható az útszórósó). Helyette klórmentes technológiát kell alkalmazni.

Noha léteznek alternatív, sőt akár környezetbarát megoldások is, az ország legtöbb konyhasóját kiszóró Fővárosi közterület-fenntartó is ragaszkodik a nátrium-kloridhoz, így lassan szoknak le az emberek a sóról.

Ilyen alternatíva lehet:

  • a hólapátolás
  • a murva,
  • a zúzalék,
  • a homok vagy
  • a jégoldó granulátum szórás

A hólapátolás értelemszerűen nagyon nagy munka, és a hókupacokat sokszor nincs hova tenni zárt csatornahálózat, illetve megfelelő vízelvezető árkok hiányában. A kiszórt érdesítők pedig dupla munkát jelentenek, hiszen a hóolvadás után össze kell őket takarítani.

 

De van jó megoldást és  szívből ajánlom mindenkinek a figyelmébe  ! 

Erre nyújt kényelmes megoldást Mineralholding Kft. Stop-Per nevű kloridmentes járdaszóró sójaEz egy kettős hatásmechanizmusú szóróanyag, ami a természetes vulkanikus kőzet, a perlit és a kalcium-magnézium-acetát (CMA) nevű jégoldó folyadék kettőséből áll.

Szemcséssége által mechanikai tulajdonságai miatt csúszásgátlóként működik, a nyomás hatására (léptek, autógumik) belőle kipréselődő CMA folyadék pedig jégoldó hatással bír.A CMA olvadás után tápanyagként épül be a talajba, míg az összetört perlitszemcse a talaj szerkezetét lazítja és vízháztartását javítja.Ha a CMA oldat a csapadékkal együtt a csatornába kerül, az élővizek magnézium és kalcium ion tartalmát növeli.

A Stop-Per a lefagyott felületen kémiai reakcióba lép a jéggel, minimális hőt termel, ennek következtében beágyazza magát a síkos talajba. Érdes felületet képez, ezáltal gátolja a csúszásveszélyt, jó tapadást biztosít. A tavasz beköszöntével összesöpörhető és talajjavítóként értékes nyomelemekkel látja el a növényeket.

Így tehát duplán hasznosítható, használatával pedig tovább csökkenteni biológiai lábnyomunkat.

És azt sem szabad elfelejteni, hogy a sóval ellentétben a Stop-Per nincs korrozív hatása, így a járdákat, térköveket nem marja, repeszti meg.

Egy apró figyelmesség, ami nem csak környezetbarát, hanem extra költségektől is megkímél hosszútávon.
5 és 50 literes kiszerelésben kapható.

Láb és kéztörés mentes telet  kíván
Molnár Gábor Éva, a füvesasszony