Szerves trágyázás

TALAJJAVÍTÁS:TALAJGONDOK A HOZATOTT FÖLDBEN

MGÉ
MGÉ
2015.11.29 17:44
TALAJJAVÍTÁS:TALAJGONDOK A HOZATOTT FÖLDBEN

Legtöbbször a kertek nem szántóföldi minőségű talajon épülnek, hanem építkezési területek környezetében. 

Vagy közvetlenül a lebontott épületek helyére, az új lakóház köré, ami a talajszintfeltöltés miatt hozatott földdel van feltöltve. Sokszor annak származási helye ismeretlen, pedig mindig termőföld minőséget ígérnek a szállítók. De kérdezem én, hogy melyik művelt területről lehet elhordani a felső termő talajréteget? 

Gondolom, ismeri mindenki a választ. Semelyikről.A feltalajban mindig van talajélet és valamennyi tápanyag.

Ennek hiányában a hozatott föld általában ”halott”. Az ilyen talajokra ültetett növény csak sínylődik, lebetegszik, klorózis tünetei jelennek meg rajta, vagy egyáltalán le sem gyökeresedik. A megoldást a szerves trágyázás jelenti, a minőségi  szerves  anyag  beforgatása a talajba. Tulajdonképpen szerves anyag nélkül nem tud kialakulni optimális talajélet, nem beszélve arról, hogy humuszkészlet gyarapítása nélkül nincs tápanyag szolgáltató képessége a talajnak.

A humuszt nevezhetjük egy részt ’ragasztó ’anyagnak is, amihez tapadnak a gyep tápanyagpótlása során az ásványi anyagok. Másrészt tápanyag szolgáltató képessége van, ami a szerves anyag mineralizációja során keletkezik.

Aki nem szeretné a véletlenekre bízni a gyep és a kert kialakítását, hanem a legrövidebb idő alatt szeretné elérni a harmonikusan fejlődő növényállományt, akkor legjobb a természet kínálta lehetőségekhez fordulni:

keverjünk bele DCM  Antagon talajjavítót a földbe

és DCM  Vivisol  talajjavítót

- permetezzük le a talajt Amalgerol talajkondicionálóval

-kezeljük Humin Garden Plus-Solal (folyékony humusszal  az egész területet, a meglévő gyepállománynál pedig a sárga  foltokat  minden héten)

Ezzel már a hozatott holt föld problémája meg lesz oldva. Életre fog kelni rövid időn belül  a kerti talajunk.

Molnár Gábor Éva ,a füvesasszony